SMJEŠTAJ UZ MORE

Austrijanac u Staroj Baški svojata pomorsko dobro i iznajmljuje “vilu s privatnom plažom”. Inspekcije kažu da je sve u redu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić; Screenshot

Foto Mladen Trinajstić; Screenshot

Vrlo zanimljiv primjer svojatanja obale: Austrijanac si je uredio pravu malu, samo njemu i njegovim gostima dostupnu kupališnu oazu



Da pomorsko dobro, kao jedan od naših najvrednijih resursa, unatoč činjenici da se svi u njegovu zaštitu redom zaklinjemo, i nije baš uvijek zaštićeno od samovolje pojedinaca, potvrđuje jedan vrlo zanimljiv primjer iz Stare Baške.


Upravo smo ondje ovih dana posvjedočili vrlo indikativnom, a moglo bi se reći ne i usamljenom primjeru svojatanja obale.


Bez nepravilnosti


Uz znanje lokalnih, regionalnih i državnih institucija, tako i inspekcijskih službi koje su slijedom brojnih prijava mještana i povremenih stanovnika tog krčkog mjesta, uglavnom susjeda jednog takvog »privatizatora« obalnog pojasa obilazile lokaciju na kojoj se proteklih godina uz samo more radilo i gradilo, jedan austrijski vlasnik lani dovršene, turističkom iznajmljivanju namijenjene luksuzne vile nasipavanjem šljunka, ali i grota iskopanih tijekom građevinskih radova na svom zemljištu, uredio si je pravu malu, samo njemu i njegovim gostima dostupnu kupališnu oazu.




Žal koji je naočigled svima koji su temeljem prijava ondje dolazili i obilazili to gradilište, spomenuti Austrijanac u međuvremenu »dovršio«, danas se na internetskim stranicama njegova iznajmljivanju namijenjenog ljetnikovca sad otvoreno i ponosno oglašava – »privatnom plažom«.


Foto Mladen Trinajstić


Aktivnosti novopečenog iznajmljivača i »vlasnika« skrovite starobašćanske plaže u samom tijeku gradnje njegova objekta uzbunjivale su vlasnike kuća u njegovoj okolici, uz ostalo i zbog pojave klizišta, o čemu, pokazali su nam neki od njegovih susjeda, svjedoče puknuća ogradnih zidova te onih na rubovima njihovih dvorišta.


Sve to proteklih je mjeseci rezultiralo nizom prijava, a potom i jednako dugim nizom obavljenih inspekcijskih izvida, kako komunalnih redara Općine Punat, tako i inspekcijskih službi za graditeljstvo nadležnih tijela Državnog inspektorata i Lučke kapetanije, zadužene za pomorsko dobro.


Iako su sve inspekcije, a što nam je dokumentirano iz Općine Punat, naposljetku zaključile da su se zahvati na izgradnji samog objekta, uređenja njegova okoliša, pa tako i gradnje ogradnih zidova obavljale sukladno građevinskoj dozvoli i na privatnom zemljištu u vlasništvu investitora, nemir i zabrinutost žitelja okolnih objekata koji su nas upoznali s ovim slučajem – nije nestao.


Osim na danas već otvoreno svojatanje plaže koje je pokazalo da u Staru Bašku pristigli austrijski iznajmljivač ne razumije, ili pak ne prihvaća temljne postulate pomorskoga dobra, neki od mještana ukazali su nam i da je tijekom radova devastiran okoliš u dijelovima obale na kojima se i sad događa klizanje i »propadanje« zemlje, a s čime su nadležni u Općini Punat također upoznati.


O svemu što se u Staroj Baški na i oko tog objekta posljednjih godina zbivalo, upitali smo općinskog načelnika Daniela Strčića koji je, potvrdio nam je odmah, s obzirom na brojnost mjera koje je slijedom prijava mještana po tom pitanju Općina poduzimala, o tom slučaju dobro informiran.


Neistinite informacije


– Razumijem zabrinutost dijela mještana zbog naznaka pokušaja svojatanja pomorskog dobra, odnosno plaže, a za što, za razliku od svega ostalog što se ondje događalo, do sad ipak nisam znao, rekao je Strčić koji je, nakon što se i sam osvjedočio u internetsko oglašavanje tog objekta kao ljetnikovca s »privatnom plažom«, najavio da će u tom smislu promptno reagirati.



Pomorsko dobro je opće dobro od javnog interesa koje pripada svim ljudima te ne može biti objektom stjecanja prava vlasništva, ni drugih stvarnih prava. Sve plaže na području Punta i Stare Baške su javne, odnosno privatnih plaža nema.


Ovaj iznajmljivač oglašavanjem »privatne« plaže neupitno dovodi u zabludu turiste koji borave u njegovom objektu.


Stoga smo u najkraćem roku od vašeg upita obavijestili vlasnika nekretnine da ukloni neistinite informacije o privatnoj plaži s internetskih stranica objekta, kao i da isto učini na svim portalima, odnosno platformama putem kojih oglašava svoj objekt, rekao je odgovarajući nam na naš upit načelnik Općine Punat.


Napomenuo je i da, za razliku od nedvojbeno protupravnog te u svakom smislu neprihvatljivog svojatanja plaže, u samoj gradnji, koliko je informiran, ipak nije bilo nezakonitosti.


– Uz popriličnu dozu predanosti koju je lokalna uprava u proteklom periodu pokazala na praćenju radova na tom objektu i okolnom mu zemljištu, mogu reći da smo učinili sve što nam je stajalo na raspolaganju, ističe Strčić.


– Više su puta ondje u izvide dolazili predstavnici našeg komunalnog odsjeka, a o pojavama koje su izlazile iz djelokruga službi lokalne uprave prijavama smo upoznavali i za njih nadležene predstavnike inspekcijskih službi Državnog inspektorata, kao i nadležne službe Lučke kapetanije Rijeka.


Sve njihove inspekcijske provjere pokazale su da se gradilo isključivo na privatnome zemljištu, sukladno građevinskoj dozvoli koju je u vidu izmjena i dopuna one otprije postojeće dozvole, u studenom 2020. izdala krčka ispostava županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.


Od građevinskih je inspektora, slijedom prijava o nastanku klizišta, investitoru bilo naloženo poduzimanje geomehaničkih istražnih radova, na što se investitor obvezao.


Potom je slijedom nalaza geomehaničara pristupio i izradi projekta, a potom i provedbi mjera sanacije klizišta, gradnjom potpornih zidova, kaže Strčić.


Susjedi neće mirovati


Slijedom nečelnikova očitovanja, proizlazi da je sve što se ondje radilo i gradilo bilo u skladu s prostornoplanskim i odrednicama zakona kojima se regulira gradnja, ali i zaštita pomorskog dobra.


Sve osim, uvjerili smo se sami, načina na koji spomenuti sad gospodari »svojom« plažom koju je bez ikakve dokumentacijske podloge stvorio nasipavanjem šljunčanog materijala.


Uz žal je, vidljivo je, formiran i razlomljenim kamenim grotama prekriveni njegov obalni »produžetak«.


Susjedi austrijskog »vlasnika plaže« otkrili su nam i da se, od kad su u tu vilu prošlog ljeta prvi put uselili gosti, ništa bitnog ondje nije dogodilo ni po pitanju njegova svojatanja plaže, tako ni na planu ustabiljenja okolnog zemljišta odlomljeni dijelovi kojeg, kažu, i dalje putuju prema moru.


Neki od ljudi s kojima smo ondje razgovarali strahuju i da bi se za sad još uvijek samo uz more vidljivi odroni zemlje mogli proširiti do njihovih kuća zbog čega, kažu, nemaju namjeru mirovati.



– I nadalje ćemo svojim prijavama skretati pozornost nadležnima na nepravilnosti koje su se ovdje događale i koje se događaju, rekao je jedan od susjeda, ocjenjujući da u tvrdnjama da je ondje »sve po PS-u« nešto ne štima.


Osim u i dalje postojećem klizištu, takve njegove dojmove, kaže, potvrđuje i činjenica da devastacijom pomorskog dobra nitko nije proglasio zahvate ondje počinjenog obilnoga nasipavanja plaže i postavljajnja kamenih gromada koje, kažu vlasnici okolnih kuća, niti lijepo izgledaju, niti priječe urušavanja okolnih terena.


Općina će uklanjati sve postavljeno s namjenom rezerviranja mjesta na plaži


– Razvidno je da su sve službe surađivale u ovom predmetu te postupale sukladno svojim ovlastima.


Predstavničko tijelo donosi prostornoplansku dokumentaciju dok je izdavanje akata gradnje u nadležnosti upravnog tijela, u ovom slučaju Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostave u Krku, kaže načelnik Strčić.


– Izmjena i dopuna građevinske dozvole investitoru je izdana sukladno Zakonu o gradnji te je u skladu s prethodno važećim Prostornim planom (bivše) Općine Krk, čije odredbe su investitoru omogućile gradnju do samog ruba zemljišta u njegovu vlasništvu.


To je u konačnici rezultiralo gradnjom stubišta koje vodi do pomorskog dobra, odnosno plaže kojoj, zbog razlike u visini terena prije gradnje, nije bilo moguće pristupiti s čestice na kojoj je ova građevina podignuta, već isključivo morskim putem, odnosno pješačkim pristupom prilikom oseke, duž obalne linije.


Plaža koja se i prije nalazila ispred zemljišta i dalje je pomorsko dobro u općoj upotrebi te je kao takvo slobodno za korištenje svima, pod istim uvjetima i na način kao i prije gradnje.


Trenutno važećom prostornoplanskom dokumentacijom (UPU-9), koja je donesena 2016. godine, na spomenutom zemljištu ne bi mogla biti dozvoljena ovakva gradnja, i to stoga što se radi o zoni sportsko-rekreacijske namjene – uređena plaža, koja se sad proteže duž cijelog obalnog područja naselja Stara Baška.


Takvim planiranjem Općina nastoji spriječiti ovakve namjere investitora.


Općina će kao i do sad prilikom redovitog održavanja i nadzora javnih površina uklanjati sve predmete koji budu postavljeni s namjenom rezerviranja mjesta na plaži, što je praksa koju smo započeli provoditi prije više godina, zaključio je Strčić.