Prijelaz/Passaggio/The Passage

Izložba Selme Banich i Marijane Hameršak: U spomen na preminule na granici i u ime granica

Ervin Pavleković

Na otvorenju izložbe govorila je Jolanda Todorović / Foto ANA KRIŽANEC

Na otvorenju izložbe govorila je Jolanda Todorović / Foto ANA KRIŽANEC

Izložbeni postav Selme Banich i Marijane Hameršak uključuje dokumentarni videozapis i memorijalne portrete na tkanini



 


RIJEKA – Nastala u suradnji s kolektivom »Žene ženama«, u Galeriji Kortil otvorena je izložba »Prijelaz«/»Passaggio«/»The Passage« Selme Banich i Marijane Hameršak, koja uključuje dokumentarni videozapis i memorijalne portrete na tkanini nastale u spomen na preminule na granici i u ime granica, čime se propituje komemorijalna i dekolonijalna praksa. Kako je uvodno kazala voditeljica Kortila Jolanda Todorović, izložba je rezultat kolektivnog rada, a inicijatorica Banich poznata je kao vrlo aktivna autorica koja svoj umjetnički rad i praksu temelji na iskustvima, na istraživanjima i na svojem aktivističkom radu te je uvijek politički obojena. Autorica, koju znamo iz više stvaralačkih segmenata i djelatnosti se, ističe, u svojem angažmanu uvijek bavi ranjivim i manjinskim skupinama, a djelujući sama ili u suradnji s drugima na području Balkana ili šire Europe umrežena je u lokalne, ali i međunacionalne i transnacionalne organizacije i inicijative solidarnosti koje su povezane s pitanjima radničkih prava, feminizma, antifašizma, imigranata i tome slično, a tako je, govori, nastala i ova izložba.


Memorijalni portreti
/ Foto ANA KRIŽANEC


Smrt na migrantskom putu


– Rezultat zajedničkog rada je izložba koja se bavi migrantima i na kojoj vidite u početku postava jedan videozapis, dokumentaciju radionice na kojoj su izrađivale ovaj memorijal, jedini rad koji čini izložbu, a sastoji se od niza portreta muškaraca, žena, djece, migranata koji su svoje živote izgubili na granicama ili u ime granica. Same autorice kažu da ovim radom i izložbom, obilježavajući živote ljudi koji su umrli na migrantskom putu kroz Balkan, pozivaju na čin iskapanja istine, na prepoznavanje i osudu prošlosti i sadašnjosti fašizma, kako bismo utrli put individualnom i kolektivnom iscjeljenju, prijelazu iz normaliziranih tragedija granica u zajedničko učenje, osnaživanje i brigu, ističe Todorović te dodaje da je cilj izložbe i djelovanje na pojedince i institucije koje sudjeluju u provođenju javnih politika i donošenju odluka povezanih s ovom temom, tako da tragedije bude manje.


Žene ženama



 


Kolektiv »Žene ženama« okuplja žene koje žele da im Hrvatska postane dom sa ženama kojima Hrvatska već jest dom, kroz angažiranu umjetnost za poboljšavanje dobrobiti, osnaživanje i olakšavanje integracije svih žena u stalno razvijajuće zajednice. Od 2016. godine kolektiv je ključni dio programa »Bez granica« udruge Živi Atelje DK, a na radionicama, okupljanjima, izletima i javnim angažmanima, ovaj projekt, i kroz njega naučene vještine, osnažuju sudionice društveno, terapijski i ekonomski. Kolektiv gradi mrežu podrške i zajedničkih vrijednosti uzajamnog razumijevanja, tolerancije i poticanja različitosti, za što su i nagrađene nagradom »Nada Dimić« (2020.).

Spomen-platno »Prijelaz«, njegova umjetnička, komemorativna i dekolonijalna praksa nastavlja se na neke prethodne suradnje, a posebice, prigodno, na osmomartovski transparent »Ne mogu nas sve pobiti« također kolektiva »Žene ženama«, a i Selme Banich, kao i na Memorial Page transbalkankse solidarnosti temeljene na istraživanju projekta ERIM (Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika) koje je provedeno u ljeto i jesen 2020. godine u Karlovačkoj županiji, na području najčešćih te ujedno i najsmrtonosnijih potajnih prelazaka iz Bosne i Hercegovine u EU.


O autoricama


Selma Banich umjetnica je i aktivistica, a njezina društveno angažirana umjetnička praksa utemeljena je u procesualnom, istraživačkom i aktivističkom radu, a politički je nadahnuta anarhizmom i feminizmom. Stvara samostalno i u suradnji s drugim umjetnicima, kustosicama, grupama i inicijativama na Balkanu, Europi i SAD-u. Sudjelovala je u brojnim plesnim, kazališnim i opernim produkcijama kao koreografkinja, a nastupala je i na filmu. Sudjeluje u lokalnim i transnacionalnim inicijativama solidarnosti vezanim za aktualne feminističke, antifašističke, migrantske i radničke borbe.


Marijana Hameršak, dr. sc., viša je znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te naslovna docentica Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je, suautorica i suurednica knjiga »Pričalice: o povijesti djetinjstva i bajke«, »Uvod u dječju književnost«, »Folkloristička čitanka«, »Proizvodnja baštine«, »Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu«. Objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja istraživanja migracija, povijesti i antropologije djetinjstva i dječje književnosti te povijesti knjige, a radila je ili radi na više projekata, između ostalog vodi i projekt »Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika«. Izložba je otvorena do 3. ožujka, a može se pogledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati uz slobodan ulaz.