Program u siječnju

Art-kino otvara godinu prikazivanjem dvaju hrvatskih filmova

Portal Novi list, Hina

Scena iz filma "Sigurno mjesto" / Foto HAVC

Scena iz filma "Sigurno mjesto" / Foto HAVC

U riječkom Art-kinu Croatia prikazuju se višestruko nagrađivani film "Stric" Davida Kapca i Andrije Mardešića te "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića



Riječko Art-kino ovu godinu počinje 7. siječnja prikazivanjem dvaju domaćih filmova, višestruko nagrađivanog filma “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića te filma “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića.


Art-kino u sklopu novog programa “Glazbena želja”, u kojem publika predlaže svoje glazbeno-filmske želje, donosi film “Labirint” Jima Hensona.


Film se prikazuje u povodu rođendana Davida Bowieja, koji u tom filmu tumači ulogu Jertha, kralja goblina, a za film je napisao i izveo pet skladbi.




Projekcija je na programu 8. siječnja, a iste večeri slijedi projekcija nagrađivanog dokumentarca “Moonage Daydream” Bretta Morgena, o životu i djelu Davida Bowieja.


Prva ovogodišnja kinokustosica Art-kina je rektorica Sveučilišta u Rijeci i filozofkinja Snježana Prijić-Samaržija. Odabrala je film “Kratki rezovi” Roberta Altmana, koji je na programu 17. siječnja.


Kinokustos je program Art-kina u kojem osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film koji smatra iznimno važnim za gledanje.


Početak godine u Art-kinu obilježit će filmovi najpoznatijeg predstavnika nadrealizma u filmskoj umjetnosti Luisa Buñuela. Tri srijede u siječnju i veljači prikazat će se “Zaboravljeni”, “Viridiana” i “Fantom slobode”.


Od novih filmova u distribuciji prva je na programu 10. siječnja napeta francuska ljubavna drama “Druga strana oštrice” Claire Denis, film za koji je na posljednjem Berlinaleu osvojila nagradu za najbolju režiju.


Istog dana te 11. siječnja na programu su dva reprizna prikazivanja prošlogodišnjega riječkog filmskog hita – prvoga hrvatskog dugometražnog rock film “Yunaci rocka” Davida Petrovića, a 12. siječnja na redoviti program stiže obiteljska drama “Alcarràs”, drugi cjelovečernji film redateljice Carle Simón, prvi na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu, a ujedno i španjolski kandidat za ovogodišnjeg Oscara.


Također, 12. siječnja prikazuje se prvi samostalni film Paola Tavianija “Zbogom Leonora”, koji je snimio nakon smrti brata Vittorija.


U drugoj polovini siječnja na programu su “Krivotvoritelj” redateljice Maggie Peren, biografski film o Samsonu Schönhausu, Židovu koji je spasio stotine života zahvaljujući krivotvorenju dokumenata, i francuska zombi horor komedija “Rez!”.