OPORBENA SITUACIJA

Gradsko vijeće Čabra nije izglasalo najvažniji dokument: SDP i HDZ odbili proračun gradonačelnika Dražovića

Filip Brnelić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Samo su tri vijećnika - oni s Nezavisne liste gradonačelnika Antonija Dražovića - podržali proračun, dok su vijećnici SDP-a i HDZ-a koji tvore većinu u Vijeću bili suzdržani. Ne donese li proračun, ili odluku o privremenom financiranju do kraja godine, Čabru prijete izvanredni izbori



ČABAR – Na sjednici koja je trebala biti posljednje okupljanje Gradskog vijeća Čabra u ovoj godini, nije usvojen prijedlog proračuna za 2023. godinu. Pri izglasavanju najvažnijeg dokumenta koji donosi jedinica lokalne samouprave samo su tri vijećnika – oni s Nezavisne liste aktualnog gradonačelnika Antonija Dražovića – podržali prijedlog, dok su ostali prisutni vijećnici bili suzdržani.


Politički šou


Vijećnici SDP-a i HDZ-a koji u Vijeću tvore većinu kazali su da prije dizanja ruku za usvajanje proračuna moraju detaljno proučiti obrazloženje prijedloga, s primjedbom da materijal nisu dobili na vrijeme. S druge strane, gradonačelnik Dražović kazao je da detaljno obrazloženje od njega nisu niti tražili, stoga se donošenje dokumenta čija financijska vrijednost iznosi značajnih 4 milijuna eura pretvorilo u osobna prepucavanja. Cijeloj situaciji ne pomaže niti činjenica da je najvažnija sjednica u godini ostavljena za posljednji čas koji ne dopušta previše prostora za fleksibilnost. Naime, do početka 2023. godine proračun mora biti donesen, u suprotnom će Vijeće biti prisiljeno primijeniti odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca nadolazeće godine ili se čak raspustiti, što bi rezultiralo novim izborima za članove gradskog vijeća.


– S obzirom na to da se radi o koaliciji HDZ-a i SDP-a, moglo se očekivati neizglasavanje proračuna. Kvaliteta života koja je u Čabru porasla u proteklih godinu i pol dana njima ne ide na ruku, zato jer pokazuje njihov neuspjeh u dva, možda i tri mandata. Na svaku inicijativu koja dođe s moje strane stvara se oporba iz političkog animoziteta prema meni, ovo je jedan politički šou na štetu svih birača grada Čabra, kazao je nakon sjednice čabarski gradonačelnik Antonio Dražović.


Kapitalni projekti




Na sjednici koju su obilježile pretpolitičke rasprave, međusobne optužbe, povišeni tonovi, upadanja u riječ, sveprisutno nepridržavanje tematskih točaka dnevnog reda, pa i demonstrativna napuštanja vijećnice, uz gradonačelnika je pristiglo 10 od 13 vijećnika koji su u trosatnoj raspravi u još uvijek negrijanom prostoru učinili vrlo malo toga za svoje sumještane.


Vijećnica SDP-a Ivana Lakota kazala je kako ona i njezine kolege ne mogu vjerovati lijepim riječima gradonačelnika, dok je predsjednica Vijeća Ana Rendulić (HDZ) na optužbe Marije Gašpar (NL Antonija Dražovića) kako vladajuća većina ne obavlja svoju dužnost i ne čita materijale, navela kako vijećnici u kratkom roku ne stignu temeljito proučiti materijal pored svojih privatnih obaveza.



Za sada će predviđeni kapitalni i razvojni projekti još visjeti u zraku. Prije svega, riječ je o instalaciji pročistača otpadnih voda, sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada Peterkov Laz, otkupu prostora koji bi u suradnji s Područnom školom Tršće bio namijenjen za smještaj učenika, pogonu proizvodnje čajeva u Gerovu u kojem bi se sušila ljekovita bilja proizvedena kod domaćih OPG-ova, kao i nabavi babylift trake u Tršću koja bi prevozila sanjkaše i skijaše.


Kredit kod HBOR-a


Također, na sjednici su odbijeni amandmani za posljednje izmjene proračuna za 2022. godinu. HDZ-ove prijedloge uvećanja božićnica umirovljenicima i financiranja školskog materijala gradonačelnik Dražović je odbio, navodeći kako se amandmani koji se bez izračuna šalju na dan sjednice ne mogu prihvatiti, dok amandmani SDP-a za uvećanje božićnica umirovljenicima iz više stavki nisu prošli dijelom zbog važnosti stavki iz kojih bi se spomenuto uvećanje financiralo, a dijelom jer nisu dobili dovoljan broj ruku vijećnika.


Međutim, Vijeće je izglasalo zaduživanje kod HBOR-a za projekt modernizacije javne rasvjete u iznosu od 2.2 milijuna kuna kojim bi, prema riječima gradonačelnika Dražovića, Grad Čabar na struji godišnje uštedio 380 tisuća kuna.


Jezero Vode na čekanju


Neizglasavanjem proračuna još je jedan kapitalni projekt ponovo zakočen. Kako govori gradonačelnik Čabra Antonio Dražović, projekt kupališta na jezeru Vode u ladici stoji već deset godina, no nije realiziran.


– Radi se o projektu turističko-sportske rekreacijske zone na površini od 28 hektara za koje još treba riješiti imovinsko-pravne odnose. Županija nam pomaže u tom projektu, dio jezera bio bi namijenjen za hvatanje riba, a u projekt je uključen i restoran, suvenirnica, iznajmljivanje pedalina, kajaka i kanua. Imamo projekt koji je spreman, koji meni kao gradonačelniku odgovara, samo bi trebalo pronaći sredstva za njegovu realizaciju, to bi kupalište ispunilo cijeli potencijal tog ogromnog prostora od kojeg zaista možemo napraviti atrakciju u Gorskom kotaru. To nije posao od nekoliko mjeseci, jer je projekt veći od 50 milijuna kuna, mislim da bi kroz nekoliko godina mogli doći do jedne ozbiljne faze njegove realizacije, zaključio je Dražović.