SP u Kataru

Zlatko Dalić potvrdio da će možda morati mijenjati sastav protiv Japana: “Trebaju nam maksimalno spremni, znamo koji je ulog i naš cilj”

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Nećemo ništa riskirati, ali dozvolite da danas na treningu vidimo kako će izgledati Sosa - rekao je izbornik na presici



RIJEKA Zlatko Dalić izašao je ispred novinara u Dohi i ovako najavio sutrašnju utakmicu protiv Japan:


– Ono što je najvažnije je da respektiramo protivnika, pobijedili su dva svjetska prvaka, Španjolsku i Njemačku. Gubili su prvo poluvrijeme pa pokazali karakter, mentalitet i kvalitetu. Poručujem svojim igračima da nikoga ne smijemo podcijeniti. Znamo da će ići kao samuraji, to je njihovo pravo, ali nećemo se ni mi ništa lošije postaviti. Znamo što nas čeka. Moramo se postaviti na isti način kao oni ako želimo dalje. Moramo igrati svoju utakmicu, a teren će pokazati tko je bolji – rekao je u uvodu Dalić.


Borna Sosa je ozlijeđen i pitanje je hoće li moći igrati u osmini finala.




– Sutra nam trebaju maksimalno spremni igrači, nećemo ništa riskirati, ali dozvolite da danas na treningu vidimo kako će izgledati Sosa. Ako ne bude spreman, tražit ćemo zamjenu. Tko god bude igrao, spremni smo i dat ćemo maksimum. Znamo koji je ulog i koji je naš cilj.


Dalić je na posljednjem EURO-u bio na udaru kritika baš zbog Gvardiola kojeg danas svi hvale.


– Bila je takva situacija. Došao je iz mlade reprezentacije, dali smo mu povjerenje jer je to zaslužio. Mislim da ne možeš postati igrač ako nemaš povjerenje i podršku. Istrpjeli smo greške kojih će biti još, ali da postaneš pravi igrač moraš to sve proći. On je opravdao naše povjerenje i na njemu je da napreduje.


Marokanski novinari upitali su Dalića imali se pravo njihova reprezentacija nadati uspjehu.


– Imamo svoj san, a 2018. godine pokazali smo da se nemoguće može ostvariti. Pravo na san ima i Maroko, kvaliteta mu je neupitna. Snovi se ostvaruju, nekome prije, nekome kasnije.


Mislite li da je stiglo vrijeme za hrvatsko zlato?


– Nitko sretniji od nas da bude tako. Pokušat ćemo, imamo šansu, ali to je težak posao. Vjerujemo, imamo san, a ja sam uvijek optimisti. Prvenstvo je jako kvalitetno, a Hrvatska već 20 godina pruža sjajne igre. Ako ste pogledali, među ovih 16 koji su se plasirali u osminu finala, Hrvatska ima daleko najmanje stanovnika. Mala smo zemlja, ali imamo velike snove. Pred nama je prva stepenica, a kad je prođemo gledat ćemo dalje.


Je li ovo zadnja akcija za Luku Modrića u reprezentaciji?


– Štogod da kažem za Luku, premalo je. Siguran sam da ovo nije zadnje njegovo natjecanje za Hrvatsku, već da će on još dugo biti s nama. Važan je za nas. Ipak, ne želim govoriti o pojedincima. Prošli smo put pričali o Gvardiolu, no on je igrač Hrvatske. Mi smo ekipa, mi smo tim i jedino tako možemo do rezultata. Ne Luka, ne Gvardiol, zajedno. Pojedinac uvijek iskoči. Ali Luka je naš kapetan i neka traje. Hrvatska je uspješna, rezultati su u rangu svjetskog čuda. To je naša kvaliteta i naš uspjeh. U kontinuitetu igramo dobro na velikim natjecanjima. Postali smo nogometna velesila koju svi poštuju i moraju poštivati. Čeka nas teška utakmica protiv protivnika koji se želi dokazati. Bit će nam teško.  Sretni smo što smo ovdje na Svjetskom prvenstvu, to je bio naš cilj, a sad je cilj usrećiti naciju i ohrabriti je. Kad Hrvatska igra dobro, cijeli je narod sretan, a ja želim da to traje što duže.


Jeste li se čuli s Mihaelom Mikićem, koji je dugo igrao u Japanu?


– Nismo se čuli. Vidio sam njegovu analizu, mislim da je sve sjajno rekao. Sve zna, u Japanu je cijenjen. Možda ga nazovemo i pitamo ga. Sve smo proanalizirali, nema tu puno nepoznanica.


Jedanaesterci?


– Nadam se da ćemo uspjeti riješiti situaciju i prije, ali imamo ljude koji ih dobro izvode. Pokušat ćemo do pobjede doći i bez njih, no znamo što nas čeka, svjesni smo da će biti teško. Hrvatska je pokazala puno dobrih rezultata, a to je kvaliteta naših igrača i sjajne generacije koju smo imali 1998. 2018. i sada. To je rad, to je kvaliteta.


Što će biti ključno za pobjedu protiv Japana?


– U analizi koju smo radili, Japan je po posjedu lopte jedna od zadnjih reprezentacija, čini mi se oko 32 posto, ali broj jedan u presingu i tranziciji, To sjajno koriste i tu su opasni. Naši igrači znaju da oni završavaju kontranapade s pet ili šest igrača u suparnikovom šesnaestercu. Možda su Španjolci i Nijemci osjetili sigurnost pa su se opustili.


Koliko vam znači podrška navijača?


– Nadam se da će ih biti više nego dosad. Svjesni smo da im je teško doći, dalek je put. Vjerojatno su čekali da prođemo skupinu pa da se uključe u putovanja. Nama je njihova podrška bitna, s njima smo jači.