NEUM - LIGNJOLOV KUP 2022.

Niste zakasnili: Još se stignete prijaviti na jedno od najvećih natjecanja u lignjolovu na Jadranu, evo svih informacija

Boris Bulić

Prošle godine je nastupilo 145 natjecatelja u 2 kategorije, u lovu iz barke i u 'Kraljevskoj disciplini', u lovu s obale, a ove se godine očekuje preko 250 učesnika u 2 kategorije. Kraljevska disciplina Lov sa obale ove godine broji preko 90 sudionika, a u kategoriji Lov sa barke je prijavljeno preko 40 posada.



Prvog prosinačkog vikenda će se u Neumu u organizaciji HRK Neum održati međunarodno natjecanje u lovu liganja, drugi po redu ‘Lignjolov kup 2022.’.


Službene prijave za sudjelovanje na Lignjolov kupu 2022. otvorene 15. listopada no još uvijek nisu zatvorene.


Prošle godine je nastupilo 145 natjecatelja u 2 kategorije, u lovu iz barke i u ‘Kraljevskoj disciplini’, u lovu s obale.




Ove godine se očekuje preko 250 učesnika u 2 kategorije.


Kraljevska disciplina Lov sa obale ove godine broji preko 90 sudionika, a u kategoriji Lov sa barke je prijavljeno preko 40 posada. Važno je napomenuti da je Lignjolov kupu Neum humanitarnog karaktera pa se domaćin i organizator ovim putem zahvaljuje svim pokroviteljima i sponzorima, Općini Neum, Hotelu Sunce, Nevico, BBS sport, Udica, Triton i DTD.


Podsjetimo, idejni začetnik ove manifestacije je Dražen Obad dok su uz njega glavni organizatori Ivan Piccolotti i Andrej Buntić. Glavni pokrovitelj Prvog lignjolov kupa Neum je Općina Neum, glavni sponzori Ribomaterijal “Lubin” i hotel “Sunce” te još preko 40 sponzora, što ovu manifestaciju, po broju prijava, čini jednom od većih na ovom dijelu Jadrana.


A ove godine je organizator pripremio i ‘Family Squid Game’ koji će se održati prvog dana Lignjolov kupa,  02. prosinca, a na kojem će u lovu s obale moći nastupiti  mališani i njihovi roditelje. Cilj je ove manifestacije upoznati djecu s tehnikama ove kraljevske sportske discipline. Pristup je potpuno besplatan, a svim mališanima će biti uručeni prigodni pokloni. Zato tate i mame, nemojte dvojiti već se pripremite pa dođite svi u akciju.


U subotu 03. 12. 2022 će se odigrati centralni i glavni događaj Lignjolov kupa koji će biti popraćen mnoštvom iznenađenja i nagrada.


Svim natjecateljima je osiguran besplatan smještaj, a kompletan ulov će biti pripremljen za sudionike tijekom završne svečanosti.


Nagrade se dijele u istim kategorijama kao i prošle godine i što je najvažnije, ovaj je kup je humanitarnog karaktera.


I na kraju, iza 20 sati slijedi fešta koju bi bio grijeh propustiti.


 



 


PROPOZICIJE NATJECANJA ZA LOV IZ BARKE


Natjecanje je ekipno s minimalno dva i maksimalno 4 člana po ekipi.


Lovi se tradicionalnim metodama: skosavice, peškafondo, svjetlo, feral, panula.


U lovu se ne smije koristiti fish finder.


Prije isplovljavanja sve barke će biti pregledane.


Voditelji ekipa su dužni imati dozvolu za upravljanje brodicom i registraciju same brodice.


Razmak između brodica mora biti minimalno 10 metara.


Svako spajanje brodica ili pristajanje na obalu tijekom natjecanja povlači za sobom diskvalifikaciju ekipe. Iznimka je jedino situacija u kojoj je ugrožena sigurnost samih učesnika.


Napraviti će se Viber-grupa u kojoj će voditelji ekipa moći prijaviti poziciju lova i izvršiti prijavu mijenjanja pozicije i to ponajprije radi sigurnosti natjecatelja


Lignjolov je ograničen na Neumski zaljev i u bodovanje ulaze i lignje i sipe.


Kotizacija po ekipi iznosi 100 KM.


 


KRALJEVSKA DISCIPLINA LOV SA OBALE


Natjecanje je pojedinačno.


Lov je dozvoljen sa štapom ili iz ruke.


Zona lova će biti podijeljena na tri dijela zbog većeg broja natjecatelja


Zona 1: Svjetionik hotela Neum do plaže hotela Stella.


Zona 2: Plaža hotela Zenit do Surdup 1


Zona 3: Surdup 2


Prilikom preuzimanja broja i vrećica natjecatelji će sami izvući svoju zonu lova.


Minimalni razmak između natjecatelja je 10 metara. Svako dijeljenje ulova je automatska diskvalifikacija.


U bodovanje ulaze lignje i sipe.


Kotizacija je 30 KM