HGK

Ovo su svi dobitnici plakete Zlatna kuna za najbolje tvrtke u PGŽ-u

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Jadranska vrata d.d. Rijeka, Bureau Veritas Croatia d.o.o. Rijeka i Vard Design Liburna d.o.o. RIjeka najbolje su tvrtke, a Ivan Ivić iz Dalmonta Kraljevica dobitnik nagrade za životno djelo



Dobitnici plakete Zlatna kuna HGK-Županijske komore Rijeka za 2021. godinu za najbolja trgovačka društva s područja Primorsko-goranske županije su: u kategoriji veliko trgovačko društvo Jadranska vrata d.d. Rijeka, u kategoriji srednje trgovačko društvo Bureau Veritas Croatia d.o.o. Rijeka, a u kategoriji malo trgovačko društvo Vard Design Liburna d.o.o. Rijeka.


Nagradu za životno djelo dobio je Ivan Ivić, Dalmont d.o.o. Kraljevica. Zlatne kune dobitnicima su uručene tijekom svečanog dijela sjednice Gospodarskog vijeća HGK Rijeka, pri čemu se u ime svih dobitnika zahvalio direktor tvrtke Vard Design Liburna, Kristijan Polić.





– Nastavit ćemo se truditi, kako smo se trudili i do sada. Tržište je jako i opako, ali ja vjerujem da ovaj kraj i inženjeri iz baze iz koje ja dolazim, da ćemo uspjeti održati brodogradnju koja je ipak jedan od ključeva i našeg kraja i naše zemlje, poručio je Polić.


Inače, ispred tvrtke Jadranska vrata nagradu je preuzeo Žarko Acinger, direktor prodaje, a ispred Bureau Veritas Croatia, direktor Marko Morić.


Predsjednik riječke Komore prof. dr. Heri Bezić kazao je da tvrtke razvrstavane i birane po čak 24 kriterija, da bi bile izabrane najbolje.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je ovo vrlo vrijedna akcija Komore, da se sjeti svojih poduzetnika koji stvaraju dodanu vrijednost i od kojih svi zapravo živimo jer BDP županije stvara upravo gospodarsvo i naši ljudi i zaposleni.


Obnova Galeba


– Županija pomaže na razne načine, kroz poslovne planove, male poduzetničke zone, velike zone, ulaganje naših općina u te velike zone, edukacije gospodarstvenika, kreditne linije, subvencije kamata, direktne poticaje poduzuetnicima kao izravna ulaganja u njihove tekuće račune, da tako kažem.


Bez poduzetništva nema ništa, gospodarstvo je temelj, poručio je Komadina. Najavio je i da će županijska skupština uskoro raspravljati o materijalu koji su pripremili u suradnji s riječkom komorom, o stanju gospodarstva PGŽ-a, a kako bi se ta problematika rasvijetlila sa svih strana.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović čestitao je također svim dobitnicima, a naročito dobitniku za životno djelo, s kojim, kazao je, već niz godina surađuju, pri čemu ovih posljednjih godina dosta intenzivno na obnovi broda Galeb koja se polako bliži kraju.



– Rast cijena energije i energetska kriza koja nas trese osjeća se u cijelom sustavu, u našim proračunima i rebalansima. Trudimo se osigurati funkcioniranje sustava, uz primjenu mjera Europske komisije i mjera na nacionalnom nivou, i zasad u tome uspijevamo, no hoće li to biti moguće i nakon 1. travnja iduće godine, kad te mjere istječu, nitko ne zna.


Živimo u neizvjesnim vremenima, a ekonomskim rječnikom rečeno, ono što se danas dešava u svijetu je da ekonomija veličine Španjolske ratuje s ekonomijom veličine Slovačke, i cijeli svijet se trese i doveden je rub potpune neizvjesnosti.


Najveću cijenu, nažalost, uz građane Ukrajine, platit će građani EU-a, rekao je Filipović.


Kaže da je ono što Grad Rijeka čini za razvoj poduzetništva vidljivo u proračunu i investicijama, pri čemu je posebno istaknuo dovršetak poduzetničke zone Bodulove, koja je odlukom gradskog vijeća potvrđena, sve parcele našle su svoje vlasnike, te kreće realizacija poslovnih planova i ideja.


Jesenski paket


O jesenskom paketu mjera Vlade RH za poduzetnike, odnosno cijenama i sigurnosti opskrbe energentima, predavanje je trebao održati Tomislav Radoš, potpredsjenik HGK za industriju i razvoj, no s obzirom da nije došao, o tome je govorio Bezić.


– Trenutno su najveći problem inflacija i cijena energenata, što je usko povezano. Rat u Ukrajini najvjerojatnije je sve to potaknuo i mislim da smo se tu našli u velikom problemu svi mi u Europi.


Naravno, ni Hrvatska, ni naši gospodarstvenici, nisu iz toga izuzeti, kazao je Bezić, napomenuvši da većina poduzetnika vjerojatno itekako dobro zna što je napravljeno i koje su mjere donesene.


One se, kao što je poznato, uglavnom odnose na plin i struju, te jedan dio na porezna oslobođenja, podsjetio je.


– Prvo se išlo s ublažavanjem rasta cijena električne energije. Ta mjera važit će do 31. 3. 2023., a hoće li se produžiti ovisi o situaciji.


Naravno, sve te aktivnosti naša Vlada koordinira s Europskom komisijom. To su praktične mjere koje mi kao država pokušavamo uvesti, uvažavajući i naše posebnosti, a prije svega financijske mogućnosti koje imamo u odnosu na druge zemlje, kazao je Bezić.


Naveo je dalje mjeru ublažavanja rasta cijene plina za poduzetništvo i druge mjere, kao i ono što je predlagao HGK.