Međunarodni projekt

Bakarski Sklad otvorio ciklus o Slovencima koji su gradili hrvatsku baštinu predstavljanjem knjige i izložbom

Tatjana Stanin

Foto Miljenko Šegulja

Foto Miljenko Šegulja

Ciklusom žele skrenuti pozornost na kulturnu povezanost dvaju susjednih naroda, a ovogodišnja tema je slovenski skladatelj Franjo Serafin Vilhar



Kulturno umjetnička udruga Sklad nastavlja impresivan niz aktivnosti i to međunarodnim projektom koji je zaplijenio pozornost Ministarstva kulture i medija RH te Ureda županije PGŽ koji projekt sufinanciraju.


Radi se o ciklusu Slovenci koji su gradili hrvatsku baštinu, kojim žele skrenuti pozornost na kulturnu povezanost dvaju susjednih naroda.


Ciklus o Vilharu


Ovogodišnja tema ciklusa je slovenski skladatelj Franjo Serafin Vilhar koji je ostavio snažan trag u hrvatskoj baštini, a prva aktivnost je predstavljanje knjige Slovenski glazbenici u Hrvatskoj autorica Barbare i Marije Riman, održano u prostoru KUU Sklad u Bakru.




Događaj je popraćen izložbom fotografija Miljenka Šegulje koje prikazuju fragmente slika i fresaka iz bakarskih crkava, a autori su im slovenski slikari.



Ovo zanimljivo kulturno događanje dio je suradnje Slovenskog doma Kulturno prosvjetnog društva Bazovica iz Rijeke i Kulturno umjetničke udruge Sklad iz Bakra.


Okupljenim građanima Bakra i prisutnim članovima Bazovice i Sklada autorica dr. sc. Barbara Riman predstavila je knjigu Slovenski glazbenici u Hrvatskoj.


Višegodišnja istraživanja


Knjigu su napisale ona i njezina majka dr. sc. Marija Riman na temelju višegodišnjih istraživanja često teško dostupne građe i svjedočanstava suvremenika koji djeluju u svojim sredinama ili imaju saznanja o djelovanju u knjigu uvrštenih glazbenika.


Knjiga je zamišljena kao biografski leksikon pri čemu je naglasak stavljen na rad i postignuća slovenskih glazbenika u Hrvatskoj.



Među stotinjak obrađenih glazbenika nalaze se poznata imena čija se djela i danas često izvode kao što su Vilhar, Barle, Hladnik, Ipavec i dr, ali i glazbenika koji su na razne načine djelovali i stvarali u Hrvatskoj te su svojim radom utjecali na oblikovanje hrvatske kulture.


Ovom vrijednom knjigom autorice su pokazale da je glazba univerzalni jezik koji ne poznaje jezične i kulturološke granice.


Knjigu je izdalo Vijeće slovenske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije 2021. godine, a Bakrani su imali čast da bude predstavljena u njihovom gradu.


Profinjena kulisa fotografija Miljenka Šegulje


Fotografije Miljenka Šegulje bile su profinjena kulisa predstavljanju knjige. Segmenti fresaka i slika iz bakarskih crkava čiji su autori slovenski slikari su znalački odabrani i prezentirani te zadivljuju svojom ljepotom i visokim slikarskim majstorstvom.


U postavljanju izložbe ističe se dizajnerski jezik Dimitrija Čegodajeva, pri čemu crna podloga i crni okvir, kao i dimenzije slika, naglašavaju preciznost i visoku tehničku razinu fotografija Miljenka Šegulje.



Bilo bi vrijedno ovaj postav izložiti u nekom slovenskom gradu, kako bi se slovenska javnost upoznala s majstorskim djelima i slikarima čija su djela dio hrvatske kulturne baštine, a nalaze se u Bakru.


Ova aktivnost odvija se u sklopu projekta Slovenci koji su gradili hrvatsku baštinu koji sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH i Ured županije PGŽ.


U sklopu projekta, nakon promocije i predavanja slijedi i koncertno gostovanje u Pivki. 2. prosinca, u blizini koje se nalazi Senožeće gdje je Vilhar rođen, te nakon toga i božićni koncert u Bakru.


KUU Sklad organizira i edukacijski klasični koncert Večer hrvatskih skladatelja koji će se u suradnji s renomiranim umjetnicima održati u nedjelju, 23. listopada, u 19 sati u crkvi sv. Andrije apostola u Bakru.