Zadarski nadbiskup

Želimir Puljić predstavio monografiju, donosi retrospektivu njegovih 10 godina života i rada u HBK

Ante Peričić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Monografija donosi retrospektivu deset godina života i rada predsjednika HBK-a i to kroz devet tematskih cjelina



Povodom desetogodišnjice presjedanja Hrvatskom biskupskom konferencijom, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predstavio je monografiju “Biskupska konferencija – Kolegijalnost i zajedništvo s općom i partikularnim Crkvama”.


Knjigu je predstavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić.


Foto galerija: Promocija knjige Želimira Puljića Foto: Davor Kovačević


Monografija donosi retrospektivu deset godina života i rada predsjednika HBK-a i to kroz devet tematskih cjelina te sadrži autorova pisma, promišljanja, govore, neobjavljene i objavljene dokumente.




“Iskustvo biskupske službe koje je stekao u 33 godine, učinilo je nadbiskupa Puljića izvrsnim poznavateljem i protagonistom života HBK-a od samog njezinog osnivanja 1993. godine te je svoju desetogodišnju službu zaokružio autorskim djelom – osobnim, retrospektivnim pregledom.


Knjiga ne pretendira da bude cjelovita i sustavna monografija, već donosi prikaz njezina predsjednika pri kraju njegove istaknute i važne službe.


Knjiga je zanimljivo štivo koje nam, na informativan način, približava život HBK-a i područja njezine pastirske skrbi minulih godina”, kazao je nabiskup Hranić.


Novinarka Petrović knjigu je okarakterizirala kao pitku, jasnu i preglednu literaturu.


“Nadbiskup Puljić bio je predsjednik u dva turbulentna mandata koja su obilježila snažna društvena kretanja: oslobađajuća presuda generalima, ulazak Hrvatske u EU, tragična druga Haška presuda za Herceg-Bosnu, potresi i pandemija – puno se toga izdogađalo u posljednjih deset godina, a nadbiskup Puljić u monografiji donosi presjek najvažnijeg”, istaknula je.


U glazbenom dijelu programa nastupili su Pučki pivači Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Joška Ćalete, a predstavljanju su prisustvovali i kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua te saborski zastupnici Zdravka Bušić i Hrvoje Zekanović.