Odlazak potrošača

Ugovor s Energom raskinulo je više od 7,3 tisuće kupaca plina, većina preostalih će to također učiniti

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Među preostalim kupcima koji još nisu raskinuli ugovore ogromna je većina onih s malom potrošnjom



Do srijede 12. listopada na opskrbu plinom u obavezi javne usluge prešla su 7.342 korisnika, od oko 11 tisuća koliko ih je imalo sklopljen tržišni ugovor s Energom.


U Energu očekuju da će s početkom sezone grijanja i većina od preostalih 4.763 korisnika također odabrati isporuku plina u obavezi javne usluge koju na riječkom području obavlja Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO).


Pregled dnevnih cijena


Iz Energa navode kako je među preostalim kupcima koji još nisu raskinuli ugovore ogromna većina onih s malom potrošnjom, odnosno kupaca koji plin koriste isključivo za kuhanje i pripremu potrošne tople vode, a ne za grijanje, tako da se može očekivati da jedan dio njih, s obzirom na vrlo malu potrošnju, ipak neće raskidati ugovor.




– Veći broj zahtjeva za promjenu opskrbljivača ponovo očekujemo sredinom studenog, kada će korisnici Energa dobiti prve veće račune, temeljene na novom obračunu cijene prirodnog plina vezane uz prosječnu cijenu plina na referentnoj burzi, rekao je Marko Križanec, zamjenik direktora Energa.


Cijena plina u obavezi javne usluge je 0,4383 kune po kilovatsatu, što je više od cijene koju su do 30. rujna plaćali Energovi kupci, za trideset do pedesetak posto, ovisno o uvjetima ugovora koji su imali, no i dalje je znatno niže od očekivane cijene u novom načinu obračuna koji Energo koristi od 1. listopada.


Cijena se sada, naime, formira tek na kraju mjeseca, i to kao aritmetička sredina prosječnih dnevnih cijena za taj mjesec na referentnoj burzi plina.


Za razliku od cijene u Energu, koja se mijenja iz dana u dan, cijena plina u obavezi javne usluge je fiksna i neće se mijenjati do 1. travnja iduće godine.


Stanje cijene na burzi korisnici mogu pratiti za svaki dan pojedinačno, na web stranici Energa, putem poveznice »Pregled dnevnih cijena plina«.


Prema cijenama za razdoblje od 1. listopada do 12. listopada, koje su se kretale između 97,5 eura i 162,17 eura po megavatsatu, za sad će plin potrošen u ovom mjesecu plaćati po cijeni od 0,9439 kuna po kilovatsatu, što je više nego dvostruko skuplje od plina u obavezi javne usluge koji isporučuje GPZ.


Također, kretanje cijena plina teško je predvidivo, posebno u slučaju hladnije zime i dodatne eskalacije rata u Ukrajini pa je kupcu gotovo nemoguće, do samog kraja mjeseca, znati po kojoj cijeni će plaćati plin za taj mjesec.


Raskid bez naknade


Svi koji žele raskinuti ugovore s Energom i preći na opskrbu GPZO-a, a još to nisu učinili, ugovore mogu i dalje raskinuti bez naknade, na način da ispune web obrazac objavljen na internetskim stranicama Energa, telefonskim pozivom na brojeve 051/353-018, 051/353-044 i 0800 353040, radnim danom od 7 do 15 sati, slanjem e-mail poruke na adresu [email protected] ili osobnim dolaskom u šalter-salu, na adresu Dolac 14, Rijeka, također radnim danom od 7 do 15 sati.


Pritom moraju dati svoje identifikacijske podatke, OIB, šifru obračunskog mjernog mjesta (OMM), stanje plinomjera na dan podnošenja zahtjeva i broj mobilnog telefona.