EURO 2024.

U Frankfurtu se održava ždrijeb kvalifikacije za EURO 2024., Hrvatskoj prijete velikani kao što su Francuska i Engleska

Davor Petrović

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

Zahvaljujući osvajanju prvog mjesta u skupini A1 Lige nacija, Hrvatska u ovom ždrijebu ima status nositelja, ali čim se pogleda raspored ostalih reprezentacija, postaje jasno da ta privilegirana pozicija može biti dvosjekli mač



ZAGREB Današnji ždrijeb kvalifikacijskih skupina za EURO 2024. u Njemačkoj samo je još jedan dokaz da dodjeljivanje Svjetskog prvenstva Kataru nije bilo dobar potez. Jednostavno, ova UEFA-ina svečanost pod svodovima zdanja zvanog Festhalle Frankfurt gubi na težini kada se održava četrdeset dana prije početka Mundiala.


Zahvaljujući osvajanju prvog mjesta u skupini A1 Lige nacija, Hrvatska u ovom ždrijebu ima status nositelja, ali čim se pogleda raspored ostalih reprezentacija, postaje jasno da ta privilegirana pozicija može biti dvosjekli mač. Na primjer, u drugoj jakosnoj skupini nalaze Francuska i Engleska, u trećoj Ukrajina i Švedska, u četvrtoj Turska, a u petoj Slovačka.


S druge strane, tu su i nešto manje zahtjevni suparnici. Tako su u drugoj jakosnoj skupini Izrael i Finska, u trećoj Armenija i Albanija, u četvrtoj Luksemburg i Farski Otoci, a u petoj Gibraltar i Malta. Naravno, očigledno je da Hrvatsku očekuju zahtjevne kvalifikacije, bez obzira na imena suparnika, no jasno je i da ne bi bilo loše dobiti pokojeg manje zvučnog suparnika.




PRVA JAKOSNA SKUPINA: Hrvatska, Nizozemska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Mađarska, Švicarska, Poljska.


DRUGA SKUPINA: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.


TREĆA SKUPINA: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunjska, Švedska, Armenija.


ČETVRTA SKUPINA: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Kosovo, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija.


PETA SKUPINA: Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Bjelorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta.


ŠESTA SKUPINA: Andora, San Marino, Lihtenštajn.