Piše Zlatko Crnčec

Samo Vučić može spojiti ustaše i naftu

Zlatko Crnčec

Foto Reuters

Foto Reuters

Vučić opet ide nisko.

placeholder


Vučić opet ide nisko. Spojiti 2022. godine naftu i ustaše u jednu priču, zaista je previše i za njega. Naravno, korak dalje učinili su njegovi pobočnici Ana Brnabić i Aleksandar Vulin, što se uostalom i očekivalo. Od naše Krčanke možda i nije, ali nakon nedavnog brutalnog napada Srpske pravoslavne crkve na nju kao osobu tuđe vjere i krvi, ni ona čini se nema previše manevarskog prostora za nekakvu umjerenost. Mada joj ona od samog početka karijere nije bila baš neka najjača strana. Ovo što je jučer napravio Vučić klasični je obrazac njegovog ponašanja uvijek kada se nađe u problemima. A njih, kada je on u pitanju, zaista ima. Neke je sam napravio, neke su posljedica objektivnih okolnosti, a za neke zaista nije kriv, što god tko mislio o njemu i njegovoj političkoj karijeri.


A poanta je u tome da ama baš ni za jedan od njih nije kriva Republika Hrvatska. Istina, priznali smo Kosovo, ali to je napravilo više od stotinjak zemalja. Priznala Hrvatska tu sedmu državu nastalu raspadom Jugoslavije ili ne, problemi Srbije s Kosovom bili bi potpuno identični. Opet, istina, hrvatski je ministar vanjskih poslova nedavno nepotrebno izjavio da bi Srbija trebala priznati Kosovo kao uvjet za nastavak pregovaračkog procesa za članstvo u EU-u. Ali stajalište Hrvatske oko toga neće imati gotovo nikakvu težinu kada će Bruxelless, a vjerojatno i Washington, odlučivati o tome.


S ostalim Vučićevim brojnim političkim problemima Hrvatska nema baš ništa. Čak ni s onim da mu zapad savija jedan lakat da mora uvesti sankcije Srbiji, a srpska proputinovska oporba zajedno sa SPC-om drugi lakat da to ne smije nikako napraviti. Jer bi inače litije mogle biti zamijenjene nečim jačim. Da se ne spominje kako bi to leglo Putinu. Hrvatska nema nikakve veze ni s nesretnim Europrideom koji mu je kao vrući politički kesten prije mjesec dana dobacio netko iz Europe kako bi ga, lako moguće, dodatno pritisnuo oko tih nesretnih sankcija Rusiji. Hrvatska, naravno, nema ni najmanje veze s nekoliko gadnih korupcijskih i kriminalnih afera koje tresu Srbiju, a koje tamošnja oporba već mjesecima pokušava prikačiti Vučiću i članovima njegove najuže obitelji.




U Hrvatskoj u zadnje vrijeme nema ni napada na pripadnike srpske nacionalne manjine, posebno ne zaista ozbiljnih kakvih nažalost bude, a koje bi onda SNV i SDSS nabacili Vučiću i Beogradu na volej. Na takve pojave po logici politike Vučić mora burno reagirati kako bi si zaštitio političke bokove od onih radikalnijih od sebe, a kojih u Srbiji zaista ima jako puno. Čak ni toga u zadnje vrijeme nema.


Pa se, dakle, postavlja pitanje zbog čega Vučić jedan aktualni gospodarski problem vraća na 1941. I to još na način za koji svaki Srbin zna što znači, koristeći frazu – samo vi radite svoj posao. Riječ je o rečenici iz romana »Nož« iz osamdesetih godina ratnog huškača Vuka Draškovića, koju u Jasenovcu izgovara ostarjeli Srbin prije nego ga ustaše likvidiraju. Istu je frazu upotrijebio i prije nekoliko mjeseci, kada je iz ničega napravio problem sa svojim posjetom Jasenovcu. A ona je početkom devedesetih napravila velikog zla kad se Srbe u Hrvatskoj i šire željelo uvjeriti da je Republika Hrvatska nekakva nova endehazija.


I Srbija i Vučić imaju puno pravo ljutiti se zbog hrvatske odluke da do Srbije ne pripusti naftu koju je ova po povoljnoj cijeni kupila od Rusije. Vremena su zaista teška i svatko se snalazi kako zna i umije. Naravno, ljutiti se ne znači biti u pravu. Hrvatska naprosto slijedi europske smjernice kada su u pitanju sankcije prema ruskim energentima. I to je napravila i u ovom slučaju. Je li se moglo zažmiriti i ovaj put ili bi u tom slučaju upali u klasičnu balkansku muljažu, drugo je pitanje.


Ali ako se već ljuti jer ne može do svoje nafte, Vučić je to mogao napraviti na stotinu načina. Mogao je biti i uvredljiv i ironičan i brutalan, ako baš hoće. Ali povezivati ovaj slučaj, u kojem Hrvatska naprosto slijedi smjernice EU-a, s drugim svjetskim ratom, zaista mu nije trebalo. Spajati ustaše i naftu je zaista besmisleno. I potpuno nepotrebno. Uostalom, Hrvatska bi isto postupila i prema nekom drugom susjedu ili bilo kojoj drugoj zemlji kada su u pitanju sankcije Rusiji i njenim energentima.