KRČKI CARITAS

Međunarodni volonterski projekt. Otok Krk opet će ugostiti “72 sata bez kompromisa”

Mladen Trinajstić

Projekt će se održati od 13. do 16. listopada, kada će se u djelo provesti desetak volonterskih akcija diljem otoka Krka. Slogan projekta je »Probudi se«, a prijaviti se mogu svi mladi od 15 do 35 godina



KRK – Treću godinu zaredom volonterski projekt za mlade »72 sata bez kompromisa« održat će se na otoku Krku. Riječ je o međunarodnom volonterskom projektu kojeg su se, u svojstvu organizatora, prihvatili predstavnici Caritasa Krčke biskupije, koji tom svojom višednevnom akcijom nastoje animirati mlade i promicati solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.


– Prošle su godine u aktivnostima provođenim diljem otoka Krka sudjelovala 63 mlada volontera, obavljajući pritom niz društvenokorisnih zadaća i radnih zahvata, najvećim dijelom u odgojnim i obrazovnim ustanovama i institucijama, kao i onima u kojima se provodi skrb o starijim ili pak osobama s posebnim potrebama – predstavila nam je Lucija Depikolzvane, voditeljica krčkog medijskog tima spomenutog projekta.


Desetak akcija


– Projekt će se iznova održati i ove godine, i to od 13. do 16. listopada, u periodu tijekom kojeg planiramo organizirati i u djelo provesti desetak volonterskih akcija, iznova diljem otoka Krka. Slogan ovogodišnjeg projekta je »Probudi se«, a prijaviti se mogu svi mladi od 15 do 35 godina, samostalno ili u grupi do pet članova – najavljuju predstavnici organizacijskog tima ove hvalevrijedne akcije, napominjući da se prijave već mogu obaviti ispunjavanjem obrasca prijavnice dostupne na službenoj stranici projekta. Moguć je i odabir dana volontiranja, petka, subote ili oba spomenuta dana, nastavljaju promotori volonterstva naglašavajući da nakon izvršene prijave budući volonteri neće znati na kojoj će konkretnoj akciji volontirati, a što je ujedno i jadno od glavnih obilježja projekta. Time, naime, svi uključeni »beskompromisno« daruju svoje vrijeme, znanje i talente za dobrobit svoje zajednice.


Volonterske akcije




Sam projekt počinje u četvrtak, 13. listopada, svečanom misom u katedrali, koju će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon mise otvaranja slijedi podjela prepoznatljivih zelenih majica, karakterističnih za projekt te ono najzanimljivije volonterima – otkrivanje volonterske akcije koja im je dodijeljena. Tijekom narednog petka i subote slijede radne, ekološke ili socijalne volonterske akcije, a kao i prethodnih godina, akcija koja povezuje i ujedinjuje mlade otočanke i otočane spremne pridonijeti boljitku zajednice u kojoj žive zaključit će se zajedničkim ručkom i druženjem svih sudionika, a potom i nedjeljnom misom u krčkoj katedrali, koju će predvoditi krčki župnik Anton Valković.


Krčki organizacijski tim čine Robert Brozić, voditelj projekta, Sanja Bjelobradić, voditeljica tima za organizaciju akcija, i Lucija Depikolozvane, voditeljica medijskog tima. Za sva dodatna pitanja ili pak pojašnjenja organizacijski tim ove akcije svima stoji na raspolaganju putem mail-a: [email protected] ili pak Instagram stranice »72 sata bez kompromisa Krk«. Spomena je vrijedno i da će se, osim na Krku, volonterska akcija ove godine u djelo provesti u još 18 hrvatskih gradova.