Uz pomoć RSS-a

Čelnici triju klubova potpisali ugovor o suradnji za bolje sutra riječke košarke: “Cilj je da kvalitetni mladi igrači ostaju u Rijeci”

Katarina Blažević

Robert Jurković, Stevica Rusmir, Goran Lončar, Dorotea Pešić-Bukovac i Sanjin Kurević/Foto S. DRECHSLER

Robert Jurković, Stevica Rusmir, Goran Lončar, Dorotea Pešić-Bukovac i Sanjin Kurević/Foto S. DRECHSLER

Kvarner bi trebao dobivati kvalitetnije igrače za seniorsku momčad, igrače koji više neće odlaziti izvan Rijeke. Klubovi koji participiraju ne gube svoj identitet - naglasio je Sanjin Kurević, tajnik Kvarnera 2010



RIJEKA Posljednjih nekoliko mjeseci spominjalo se kako će riječki košarkaški klubovi uspostaviti suradnju s ciljem kvalitetnijeg rada u mlađim kategorijama, samim time i boljih rezultata na državnim natjecanjima, a danas je ugovor u prostorijama Riječkog sportskog saveza službeno i potpisan. Radi se o dugoročnoj suradnji Ri-basketa, FSV-a i Kvarnera 2010 prema kojoj će od ove sezone najbolji mladi igrači iz tih triju klubova u tri različita uzrasta zajedno trenirati i boriti se za plasman na državno prvenstvo pod jednom selekcijom.


Ispravan put


Preciznije, najbolji riječki pretkadeti igrat će pod imenom Ri-basket, najbolji kadeti pod FSV-om, a juniori kao Kvarner 2010. Tako se više neće događati da je po više klubova »raštrkano« nekoliko perspektivnih igrača, koji onda sa svojom momčadi ne mogu ostvariti dobar rezultat niti u regiji Zapad, a kamoli državnoj razini.


– To je jedini ispravan put da svi zajedno pokušamo poboljšati riječku košarku. Kuća se uvijek gradi od temelja, a temelji su omladinski pogon te bez suradnje svih nema niti seniorske ekipe. Ovo je odlično za dugoročne staze jer ćemo sigurno imati igrače u reprezentacijama mlađih uzrasta, ali onda, nadamo se, i seniorskoj – rekao je predsjednik Kvarnera 2010 i tajnik Košarkaškog saveza Grada Rijeke Robert Jurković, uz kojeg su ugovor potpisali i Stevica Rusmir, Goran Lončar, Sanjin Kurević, redom predstavnici Ri-basketa, FSV-a i Kvarnera 2010, kao i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac.




Čelnik Kvarnera 2010 ujedno je i podsjetio kako godinama niti jedan riječki košarkaški klub nije osvojio medalju na prvenstvu Hrvatske mlađih uzrasta. Posljednji je put to bilo prije devet godina kada su pretkadeti Kvarnera 2010 osvojili srebrno odličje. Tada je u ekipi viceprvaka bio i Antonio Jordano, danas igrač Zadra.


– Nadamo se da će ovo riječkoj košarci donijeti perspektivu. Nismo se dugo ovako konkretno mogli dogovoriti, a ovo je odlična suradnja. Ne moraju se rezultati vidjeti preko noći, treba biti strpljiv jer ovo nije sprint nego maraton – kazao je predsjednik FSV-a Goran Lončar, dok je Stevica Rusmir iz Ri-basketa naglasio kako su i roditelji te djeca zadovoljni ovom suradnjom.


Sigurna plaća


Predsjednica RSS-a nada se povratku riječke košarke na nekadašnje slavne dane, a dotakla se i plaća trenera.


– Namjera RSS-a je bila da se status riječke košarke vrati na mjesto kako je to nekad bilo. Imamo kvalitetne trenere i išli smo k tome da imaju sigurnu plaću i da stručni rad na neki način bude sigurnost trenera. Činjenica je da uvijek sve bolje funkcionira kada se ljudi slažu i dogovaraju, proces će biti dugotrajan, ali ja se ne bojim budućnosti košarke u Rijeci – kaže Pešić-Bukovac.


U cijeloj toj hijerarhiji na vrhu piramide bit će Kvarner 2010.


– Kvarner je na vrhu piramide gdje bismo mi trebali dobivati kvalitetnije igrače za seniorsku momčad, igrače koji više neće odlaziti izvan Rijeke. Klubovi koji participiraju ne gube svoj identitet, ali dio sebe daju u ovu piramidu – naglasio je Sanjin Kurević, ujedno tajnik u Kvarneru 2010, dok je predsjednik Jurković podsjetio na nekoliko mladih riječkih imena koji trenutno igraju u najvišem rangu.


Vigo Bart i Vito Smojver igrači su premijerligaša Škrljeva, dok je Vito Kučić u prvoj momčadi Cedevite Junior, a Matija Volčanšek u juniorskoj ekipi zagrebačkog kluba. Ante Volarević je, pak, prošle sezone osvojio titulu juniorskog prvaka s Cedevitom. Talenta i perspektive u Rijeci itekako ima, ali potrebna je bolja suradnja.


– Kako će Kvarner zadržati mlade talente? Prije dva mjeseca smo napravili jednu moćnu Upravu koja je počela djelovati i mislim da u četverogodišnjem ciklusu ne treba biti ni previše ponizan ni euforičan. Postavili smo cilj da budemo u dogledno vrijeme u Premijer ligi, a samim time je to veliki magnet za igrače. Onda bismo voljeli probati i igrati neko europsko natjecanje – objasnio je Jurković i dodao kako je u dogledno vrijeme plan ponovo odvesti jednu ekipu na školsku turneju u SAD, kako je to bilo prije 12 godina.