Luksuzni nautički turizam

Konferencija Zadarskog lista okupila predstavnike struke: Zadar s Gaženicom dobio jednu od najsuvremenijih putničkih luka na Mediteranu

Zadarski list

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Mi smo zemlja koja živi od mora i zato u lučku infrastrukturu ulažemo nikad veća sredstva. To je snažan poticaj razvoju, rekao je potpredsjednik Vlade Oleg Butković



Razvoj luksuznog nautičkog turizma tema konferencije »Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji« koju organizira Zadarski list u suradnji s ACI-jem kao glavnim partnerom, a koja je započela u 11 sati u okupila je eminentne predstavnike struke, Vlade, te lokalne političke i turističke zajednice.


Nautički turizam često se kiti epitetom najprosperitetnije grane hrvatskog turizma i to zbog više razloga. Hrvatska je zbog svoje razvedene obale, mnoštva malih otočića i hridi, te kristalno čistog mora svjetski poznata destinacija za nautičare.


Na tu se ponudu prirodnih bogatstava naslanja i razvijena infrastruktura marina, koje svake godine ulažu u osuvremenjivanje svojih kapaciteta, ali i širenje ponude, kako bi se otvorile prema novim tržištima.




Iako se na prvi pogled može činiti kako je sektor nautičkog turizma već jako razvijen i na visokoj razini, uvijek ima mjesta za daljnji razvoj i privlačenje novih nautičara – osobito onih koji se ne libe potrošiti novac.


Zadarska županija najveća je i najatraktivnija nautička destinacija. Kako pomiriti rast turizma, s očuvanjem okoliša, sačuvati ovaj komadić raja od devastacija. Sve su to pitanja kojima su se na ovoj konferenciji obradila.


Foto galerija: Konferencija Zadarskog lista Foto: Vedran Karuza


Razgovarat će se o prilikama i mogućnostima za daljnji razvoj nautičkog turizma u zadarskoj regiji i to osobito onog najviše kvalitete za bogatu klijentelu, ali i izazovima udovoljavanja takvim potrebama, kao i primjerima dobre prakse.


Sudionici konferencije su Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., koji su i glavni pokrovitelji konferencije, te Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije i direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.


Na konferenciji su također sudjelovali i Ankica Kruljac, predsjednica uprave Novog lista kao i glavni urednik Zadarskog lista, Ivica Tomić.


Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade Oleg Butković istaknuvši koliko mu je drago da je konferencija upravo u Zadru koji je od pamtivijeka pomorski grad.


– Upravo smo ga zato u ožujku ove godine odabrali za mjesto dodjele ugovora kroz koje sufinanciramo projekte lučke infrastrukture i sanacije pomorskog dobra.


Tih 45 Ugovora koje smo dodijeli u Zadru samo su dio njih kojima je, temeljem dva javna Poziva, ukupno dodijeljeno 105 milijuna kuna za projekte u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, ali i gradovima i općinama za sanacije pomorskog dobra u općoj upotrebi, kazao je Butković dodavši kako se u Zadru uvijek ulaže, bilo to mali, bilo veliki projekti, a svi oni doprinose kvaliteti života.


– Kada govorimo o Zadarskoj županiji treba spomenuti i nedavno otvorenu trajektnu luku u Tkonu, najveću pojedinačnu investiciju u lučku infrastrukturu na zadarskome području.


U tijeku je i dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku, kojim je planirano proširenje luke za smještaj brodova, a tu u središtu Zadra, na poluotoku, radi se rekonstrukcija Obale kralja Petra Krešimira IV., uz dogradnju gata.


S druge strane, uz ove županijske luke, velika ulaganja bila su usmjerena i u luke od državnog značaja, njih šest, a Zadar je sa Gaženicom dobio jednu od najsuvremenijih putničkih luka na Mediteranu, zaključio je Butković.


U ime Zadarske županije nazočne je pozdravio župan Božidar Longin istaknuvši kako je upravo nautički turizam perjanica grane jer upravo s nautičarima počinje i završava turistička sezona.


– Upravo je nautički turizam ono što našem turizmu treba i zato ulažemo u njega, kazao je Longin izrazivši nadu kako će konferencija odgovoriti na pitanja kakve marine, brodove i goste želimo.


Gradonačelnik Dukić zaželio je dobrodošlicu u grad jedriličarskih olimpijskih pobjednika, vrhunskih skipera i kapetana.


– Dobrodošli u prijestolnicu hrvatskog pomorstva, perjanicu hrvatskog turizma i zato pravo mjesto za organizaciju ove konferencije! Stoga zahvaljujem organizatoru i svim sudionicima uz koje ćemo, vjerujem, već danas imati nove ideje i konkretnije planove za razvoj zadarske nautike u dugoročno održiv turistički proizvod najviše kvalitete.


Tu visoku kvalitetu zadarsko područje počelo je razvijati još prije skoro 50 godina i upravo tu je stvoren prvi elitni nautički proizvod na Jadranu, kazao je Dukić istaknuvši kako Zadar ima sve predispozicije za odličan nautički turizam.


– Srećom, imamo struku, pamet i iskustvo koja je upravo u Zadru pokrenula razvoj visoko kvalitetnog nautičkog turizma i uz koje možemo napraviti sljedeći korak. Krenimo!, rekao je gradonačelnik.