Rijeka stranaca

Najnoviji HNL trendovi: Rijeka i Gorica na začelju s najviše stranaca i najmlađim momčadima u ligi

Denis Frančišković

Serse Cosmi/V. KARUZA

Serse Cosmi/V. KARUZA

Očito zasad bolje prezentacije i učinak, uz neospornu kvalitetu, imaju starije i iskusnije momčadi te one s manje stranaca



RIJEKA  Malo je tko očekivao da će ljestvica SuperSport Hrvatske nogometne lige nakon samo prve četvrtine prvenstva poprimiti takvu sliku u kojoj su Slaven Belupo i Varaždin u samom vrhu, na trećem i petom mjestu, a Rijeka i Gorica na posljednja dva s gotovo trostruko manje bodova i najgorom gol razlikom u ligi, s deset odnosno šest golova minusa. U tom smislu, uz bodovni učinak, posebno je zanimljiva gol-razlika Farmaceuta, koji kao trećeplasirani sastav imaju šest golova minusa (8:14) kao i Gorica. A još zanimljivije da samo Dinamo (+19), Hajduk (+7) i Osijek (+1) imaju gol-razliku u plusu, dok je Varaždin »na nuli«, svi ostali su u minusu.


Puno je iznenađenja ove jeseni u koju se i kalendarski ušlo, praktički samo je Dinamo konstanta i po svemu sudeći još jako dugo ostat će nedodirljiv za ostatak lige. Hajduku i Osijeku već sada se prognozira borba za drugo mjesto, Istra 1961 i Šibenik igraju zapaženo u zlatnoj sredini, dok su uz Rijeku i Goricu, neugodno iznenadili Lokosi na osmom mjestu iako igraju dosta dobar nogomet, s tri boda više od Bijelih, ali najviše, čak sedam poraza. Jedna od brojnih zanimljivosti je i samo jedna pobjeda te najviše, čak sedam remija Šibenika, što jasno ocrtava ideju Narančastih ove sezone, koji puno više pozornosti posvećuju obrani, ne pobjeđuju, ali i ne gube.


Prevelik roster


Uz polovinu stranih trenera, posljednjih sezona zamjetni su još neki trendovi u HNL-u. Oni zasad posebno do izražaja dolaze upravo kod Rijeke i Gorice. Dvije momčadi imaju najviše stranaca u ligi i najmlađe su momčadi! Leže li i tu donekle razlozi aktualnih neuspjeha, muka i problema dviju momčadi, teško je procijeniti, no velika fluktuacija igrača u oba smjera očito ima i svoje negativne učinke. Rijeka ima najviše, čak 21 stranog igrača i s obzirom na veličinu rostera to iznosi 50 posto, dok u Gorici igra 19 stranaca, ali u postotku, u manjem rosteru. Najmanje stranaca igra u Varaždinu, njih sedam, a potom u lideru Dinamu, njih 10.




U tom smislu Rijekina politika nije bila niti previše pragmatična, na okupu se ovog ljeta našlo četrdesetak igrača i novi trener Serse Cosmi jasno je odmah detektirao taj dio problema. Počeo je raditi s 28 igrača, ali i jasno dao do znanja da se i ta brojka smanjiti.


Forma katastrofa


Gorica i Rijeka također prednjače po pitanju mladosti, Turopoljci imaju uvjerljivu najmlađu momčad s prosjekom 22,8 godina, prosjek one riječke točno je 23 godine. Prosjek starosti igrača u HNL-u je 24,6 godina, a najstariju momčadi ima Osijek s 26 godina, potom Dinamo s 25,4 godine i Hajduk s 25,3. Očito zasad bolje prezentacije i učinak, uz neospornu kvalitetu, imaju starije i iskusnije momčadi te one s manje stranaca.


I po pitanju forme statistika je za Rijeku i Goricu katastrofalna. U posljednjih pet kola obje su momčadi osvojili zajedno tek jedan bod! Onaj Rijekin protiv Šibenika. I zabile svaka samo dva gola…


Serse Cosmi ovih dana ima puno posla, poljuljanu i izranjavanju momčad treba što prije vratiti u »normalne postavke«. Radi se na svim segmentima jer malo što štima, a povratak momčadskog duha i starog riječkog garda su jedni od prioriteta. Za očekivati je da će biti i određenih promjena u kadru krajem sljedećeg tjedna, talijanski stručnjak je jasno ustvrdio da želi samo one igrače koji su spremni slijediti njegove ideje i rad. Pitanje je hoće li te promjene biti samo kozmetičke ili nešto radikalnije što se dalo naslutiti. Rijeka treba novi zanos i polet, novu energiju i grintu, Jadranski derbi već kuca na vrata. A odmah potom Bijeli gostuju kod Gorice.