Košarkaški turnir

U petak počinje drugo izdanje Liburnia kupa, splitski Žuti i Igokea favoriti na opatijskom parketu

Katarina Blažević

TROFEJ ČEKA POBJEDNIKA - Ivan Sarajlić i Robert Jurković/Foto S. DRECHSLER

TROFEJ ČEKA POBJEDNIKA - Ivan Sarajlić i Robert Jurković/Foto S. DRECHSLER

Igokea i češke Pardubice odmjerit će snage u petak od 17 sati, dok će od 20 igrati Split i Cividale. Utakmica za treće mjesto je u nedjelju s početkom u 12 sati, a finale počinje u 14.30



OPATIJA Nakon ljeta prepunog košarke na Kvarneru, tijekom kojeg se hrvatska reprezentacija u Opatiji i Rijeci pripremala za EuroBasket te odigrala utakmice kvalifikacija za SP i pretkvalifikacija za EP, ovaj se sport ponovo vraća u “biser Jadrana”. Drugo izdanje Liburnia kupa održat će se od petka do nedjelje u opatijskoj dvorani Marino Cvetković, ove godine u nešto kasnijem terminu upravo zbog reprezentativnih akcija.


Prošlogodišnje je, ujedno premijerno, izdanje u Opatiju dovelo velika imena, uz Cibonu su tada stigli Obradovićev Partizan, Cedevita Olimpija te Carpegna Prosciutto Pesaro, koju je vodio Aleksandar Petrović. Ovoga puta snage će odmjeriti ABA-ligaši Igokea i Split, zatim prošlogodišnji finalist Alpe Adria kupa Pardubice te talijanski drugoligaš Cividale.


Prva polufinalna utakmica, između Igokee i čeških Pardubica, na rasporedu je u petak od 17 sati, dok će od 20 sati igrati Split i Cividale. Utakmica za treće mjesto je u nedjelju s početkom u 12 sati, a finale počinje u 14.30. I ove godine će Liburnia kup ugostiti i trenerske seminare.


Predavači




– Gledali smo da i trenerski seminar bude na razini, jednako kao i Liburnia kup. U prvom izdanju smo imali jedan od najvećih seminara gdje je predavanje Željka Obradovića na internetu pregledano oko 207 tisuća puta. Veliku čast nam je ove godine iskazao Neven Spahija, koji će biti predavač na seminaru, a i Hrvatski košarkaški savez je prepoznao naš rad te je seminar uključio pod uvjete za izdavanje licence u seniorskoj košarci. Zbog toga je, na primjer, dolazak talijanskog drugoligaša Cividalea važan jer je njegov trener legenda talijanske košarke Stefano Pillastrini, koji je vodio i Virtus Bolognu, Scavolini, Montecatini kada su igrali i Kup Radivoja Koraća – rekao je na konferenciji za medije Robert Jurković, predsjednik Društva za športsku rekreaciju Marinovi prijatelji, koji je glavni organizator uz pomoć Liburnia Riviera Hotela.


Stoga će subota proteći u odmoru od utakmica, ali će svoje seminare u opatijskoj dvorani održati nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije Neven Spahija (16 sati), Stefano Pillastrini (17), potom trener Pardubica i donedavni pomoćnik Damiru Mulaomeroviću u hrvatskoj vrsti Dino Repeša (18), te trener Žutih Srđan Subotić (19).


Uigravanje


Robert Jurković je ujedno dao objašnjenje zbog čega je ovogodišnje izdanje možda mrvicu slabije imenima nego što je to bilo prošlo.


– Nije lako kada radite jedan turnir čija produkcija košta oko 600.000 kuna, nije lako naći sponzore, a mislim da je i nezahvalno objaviti organizaciju turnira bez riješene financijske konstrukcije. Mi se također uigravamo, ovo je tek drugo izdanje, a možda smo ovoga puta malo zakasnili zbog čega su nam neke ekipe promakle. Naučili smo iz svojih grešaka i već sljedećeg tjedna krećemo u pregovore za treće izdanje Liburnia kupa, a mogu samo reći da imamo jedan – veliki klub. Bit će spektakl – kaže Jurković, koji je dao i svoju prognozu ovogodišnjeg finala – Igokea i Split.


Liburnia Riviera Hoteli i ove su godine najveća pomoć pri organizaciji Liburnia kupa.


– Zapravo je to samo jedan od elemenata našeg društveno odgovornog poslovanja koje kompanija svestrano podupire, tako da se među svim tim velikim sportskim događajima i potporama sportašima našao i ovaj veliki događaj drugu godinu zaredom. Cijeli koncept aktivnog odmora i zdravog načina života također ulazi u ovu priču, a to je jedan od naglasaka u cijeloj filozofiji kompanije – rekao je Ivan Sarajlić iz marketinga LRH-a.


Inače, ulaz za sve utakmice Liburnia kupa je besplatan, a prijenos će biti i na Sportskoj televiziji.