MODERNA TRŽNICA

Počeli radovi na izgradnju budućeg delničkog “trbuha grada”. Imat će mljekomat, jajomat i voćomat

Marinko Krmpotić

Prvenstvena namjena tog prostora bit će ponajprije tzv. zelena tržnica sa stalnom dnevnom ponudom u okviru koje će svoj prostor moći dobiti predstavnici svih domaćih OPG-ova, prvenstveno goranskih



DELNICE – Sukladno dogovorima i najavama kolovoz je Delničanima donio prve radove vezane uz izgradnju buduće gradske tržnice, a prvih desetak dana rujna pokazalo je kako se u slučaju ovog projekta misli ozbiljno. Naime, konture buduće gradske tržnice već su sasvim dobro vidljive, bar kad je riječ o njenim fizičkim okvirima u prostoru.


Nova tržnica, za kojom se u Delnicama već duže vremena osjeća potreba, bit će smještena na lokaciji između sadašnjeg Caffe bara »Tin« i Bistroa »AM«. Do kraja ove godine, rekla nam je gradonačelnica Katarina Mihelčić, trebali bi biti gotovi zemljani radovi, dio betonaže i asfaltiranja:


– Riječ je o poslovima vrijednim oko 3 milijuna kuna, a projekt u cijelosti trenutačno vrijedi oko 7 milijuna kuna i nadamo se da ta svota neće dodatno rasti, mada s obzirom na stanje u sektoru građevinarstva ne treba isključiti ni tu opasnost. Rok završetka svih radova je polovina naredne godine, a u prvom dijelu 2023. godine, čim to vremenske prilike dozvole, ići će se u radove vezane uz podizanje kućica – tzv. štandova, postavljanje nadstrešnice kojom će biti pokriven cijeli prostor te uređenje samog prostora i njegovog okoliša. Novac su osigurali Ministarsvo regionalnog razvoja, Grad Delnice i Primorsko-goranska županija. Prvenstvena namjena tog prostora bit će ponajprije tzv. zelena tržnica sa stalnom dnevnom ponudom u okviru koje će svoj prostor moći dobiti predstavnici svih domaćih OPG-ova, prvenstveno goranskih.




Vjerujem da će tu, jer mogućnosti za to će postojati, raditi i mljekomat, jajomat i voćomat, a predviđen je i prostor za ugostiteljski objekt te poslovni prostori. Tržnica će biti natkrivena te će povremeno služiti i za manja okupljanja i druženja zabavnog i kulturnog karaktera što znači da ćemo imati prostor koji će biti moguće koristiti i tijekom nepogodnih vremenskih prilika, što će biti vrlo bitno za manifestacije poput Delničke adventske bajke. Drugim riječima tu ćemo imati prostor koji će koristiti ne samo građanima za kupnju kvalitetnih namirnica, već i za društveni i kulturni život.


Naravno, uređenje tog prostora znači da nam se otvaraju mogućnosti za potpuno novi pristup uređenju i funkciji sadašnjeg Trga 138. brigade HV-a. Ideje su razne, no završimo najprije novu tržnicu pa ćemo onda vidjeti što i kako dalje sa samim srcem Delnica koje, vjerujem da tako razmišljaju mnogi, mora biti što ljepše, rekla je gradonačelnica Mihelčić izrazivši uvjerenje kako će naredne godine ovo goransko središte imati novu tržnicu, a sam čin svečanog otvaranja planira se za dio aktivnosti koje će biti održane u povodu obilježavanja Dana grada Delnica, a to znači u lipnju 2023. godine.


Nova vizura gradskog trga


Delnice će, dakle, uskoro dobiti objekt koji će podići funkcionalnost i izgled mjesta. Ideju o uređenju tog prostora potaknula je i temelje postavila još prošla delnička vlast, a za goranske prilike tipične muke s prijavama za natječaje za EU sredstva sve su skupa otegle na nekoliko godina. Financijska konstrukcija ni sada nije u cijelosti osigurana, ali s obzirom na to da se ovako ozbiljno krenulo te da su radovi itekako vidljivi, logično je očekivati da će do preostale količine sredstava potrebne za dovršetak projekta biti doći lakše no do sada. Također, uređenje će navjerojatnije značiti i potpuno novu vizuru glavnog gradskog trga – Trga 138. brigade HV-a – koji bi u budućnosti mogao postati isključivo pješačka oaza, odnosno mjesto po kojem će Delnice biti prepoznatljive.