NEIZVJESNA SEZONA

Senj čeka jedva 20 do 30 posto od broja lanjskih noćenja

Dorotea Prpić

Senj svojim geografskim položajem ima veliku prednost

Senj svojim geografskim položajem ima veliku prednost

Slijedi nam neizvjesna sezona i bit će potrebno puno prilagodbe i vremena za povratak na prošlogodišnjh više od pola milijuna noćenja – kaže direktor senjskog TZ-a Viktor Samaržija



SENJ – S obzirom na epidemiološke okolnosti izazvane koronavirusom, na senjskom području ove turističke sezone realno se može očekivati od 20 do 30 posto lanjskih noćenja – ocjenjuje direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija.


Nakon potpunog izostanka predsezone, koja je trebala početi s Uskrsom, u predstojeću sezonu ulazi se s velikom neizvjesnošću i traže načini suživota s virusom koji radi poduzetih mjera sprečavanja njegova širenja djeluje na sve aspekte života, a posebno na turizam.


– Koliko će gostiju doći na senjsko područje na odmor, teško je prognozirati. Mnoge države još nisu otvorile granice, neke stimuliraju svoje stanovnike da odmor provedu u vlastitoj zemlji, pomažući tako vlastito gospodarstvo, dio potencijalnih gostiju radi gospodarske krize ostao je bez posla i sredstava za odmor, a kod velikog broja ljudi prisutan je veliki strah od zaraze te se odluke o putovanju odgađaju i donose u posljednji tren. U svakom slučaju, ukoliko epidemiološke prilike nastave pozitivan trend, u srpnju i kolovozu očekujemo priličan broj gostiju i to uglavnom onih koji putuju automobilima. Područje Grada Senja svojim geografskim položajem ima veliku prednost, s obzirom na blizinu granica i odličnu prometnu povezanost. Netaknuta priroda, blizina nacionalnih parkova, brojne biciklističke staze te velik broj smještajnih jedinica u domaćinstvu u kojima je uvelike smanjen kontakt s ostalim gostima, u ovom trenutku predstavlja veliku prednost koju će sigurno prepoznati – ističe Samaržija.


Program izvan snage




– Na preporuku Ministarstva turizma, a radi značajno oslabljenih prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine, donesena je odluka da se ovogodišnji program rada Turističke zajednice Grada Senja, donesen u prosincu prošle godine, stavi izvan snage iako je za njegovu realizaciju bilo sve pripremljeno. Preporuka je da turističke zajednice obustave sve markentinške aktivnosti koje iziskuju veća financijska sredstva, odgode sve preuzete ugovorene obveze te racionaliziraju izdatke za zaposlene, što je Turistička zajednica Grada Senja i učinila. Dakle, program rada i financijski plan za 2020. godinu stavljeni su izvan snage zbog novonastalih okolnosti, a naše krovne manifestacije velike masovnosti, poput Senjskog ljetnog karnevala, Samba-manie i Uskočkih dana, ove godine se neće održati. Naime, na navedenim manifestacijama nemoguće je poduzeti zadane epidemiološke mjere i u slučaju zaraze više se ne bi mogli pratiti kontakti radi sprečavanja širenja virusa, a kao organizatori dužni smo domaće i strane posjetitelje zaštititi od zaraze. Za svoje goste ipak planiramo održati niz manifestacija manjeg obima kako bismo im ponudili neki vid zabave – kaže Samaržija.


Privatni iznajmljivači, koji čine gotovo 80 posto smještajnih kapaciteta na senjskom području, također su u nezavidnom položaju zbog trenda otkazivanja velikog broja rezervacija, a neki od njih i sami otkazuju rezervacije, bojeći se zaraze virusom. Privatni iznajmljivači nisu bili obuhvaćeni nacionalnim mjerama pomoći u tijeku epidemije jer nisu ni obrtnici, niti poduzetnici. Puno njih je podignulo kredite i sredstva uložilo u svoje smještajne kapacitete kako bi im podignuli standard te postigli bolju popunjenost i produžetak sezone, a ovom situacijom u pitanje dolaze prihodi od iznajmljivanja i vraćanje tih kredita, što nadolazeću jesen čini još neizvjesnijom.


Otkazi rezervacija


I Turistička zajednica Grada Senja trenutno je u nezavidnom financijskom položaju, s obzirom na to da su joj izvorni prihodi turistička članarina i turistička pristojba.


– Gosti masovno otkazuju rezervacije pa se iznajmljivači sve više odlučuju za odjavljivanje svojih smještajnih kapaciteta. Naime, oni moraju platiti paušal turističke pristojbe na ležajeve, koji je, istina, odlukom Vlade do daljnjega smanjen na pedeset posto po stalnom krevetu, s tim da se za pomoćne krevete turistička pristojba za sada ne plaća. Međutim, ako nema turista i prihoda, i ta su davanja za iznajmljivača velik trošak. Kod odjavljivanja smještajnih kapaciteta upozorio bih na jedno: iznajmljivači imaju rješenje koje odjavom prestaje biti na snazi. Iznajmljivanje nije obrt da se može staviti u mirovanje i kod ponovnog otvaranja, prije izdavanja novog rješenja, slijedi ponovna kategorizacija njihova smještaja po zakonskim aktima koji su trenutno na snazi, a oni često puta nisu isti kao u vrijeme kada su iznajmljivači ishodili prethodna rješenja. Stoga bi bilo dobro prije samog odjavljivanja kontaktirati županijsku Službu za gospodarstvo i provjeriti hoće li po trenutno važećim propisima smještajni objekt ispunjavati uvjete za novu kategorizaciju.


Pred nama je izuzetno zahtjevan i neizvjestan period te je vrlo nezahvalno bilo što prognozirati. Slijedi nam neizvjesna sezona i bit će potrebno puno prilagodbe i vremena za povratak na prošlogodišnji broj od više od pola milijuna noćenja. U našem uredu koji redovito radi, iznajmljivačima stojimo na raspolaganju i koliko god je u našoj moći, angažirat ćemo se da ovu krizu zajednički prevladamo – poručuje direktor Samaržija.