Sve prednosti i kako je koristiti

Što je zaista CC krema i kako usavršava ten?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Čeznete za ujednačenim tenom, ali kompleksno šminkanje nije vaša stvar? Onda su CC kreme savršen izbor za vas!

Svaka žena želi imati ujednačen ten. Međutim, crvenilo, prištići i nepravilnosti često zadaju neželjene probleme. Mnogima se čini da je šminka najbolje rješenje za prikrivanje nepoželjnih mrlja na licu.


No, CC kreme često su puno bolje i manje komplicirano rješenje s kojim možete čak i pravilno njegovati svoju kožu.


Otkrivamo kako CC kreme pojednostavljuju vašu rutinu ljepote i kakve efekte možete postići ovim kozmetičkim proizvodima.



Što je CC krema?


CC Cream je engleska kratica za “Color Creation Cream”. Prevedeno, ovaj izraz bi označavao nešto poput ispravljanja nijanse.


CC krema je tonirana dnevna krema koju nanosite na lice kako biste usavršili ten i prekrili nesavršenosti i crvenilo.


Kreme su dostupne u različitim nijansama boja, tako da možete odabrati proizvod prema boji kože i tipu kože. Tekstura je slična običnoj hidratantnoj kremi.


Kakve efekte postiže CC krema?


CC kreme nude brojne prednosti i imaju različita svojstva njege te pozitivne aktivne sastojke za vašu kožu. Na primjer, ne samo da usavršuju vaš ten, već i pružaju vašoj koži puno vlage. Ovo su svi učinci koje možete postići redovitom primjenom CC kreme:


Vlaga 


CC kreme pružaju dodatnu količinu vlage. Tako osiguravaju prirodan sjaj i blistavost kože lica. Osim toga, vlaga ispunjava kožu tako da ona izgleda čvršće. Čak i ako patite od suhe kože, možete koristiti CC kreme za vraćanje kožne barijere u ravnotežu.



Ujednačen ten


CC kreme također vam mogu pomoći u postizanju ujednačenog tena. Lakše su od pudera i tekuće šminke pa je rezultat prirodniji. Neprozirnost CC kreme malo je niža nego kod konvencionalne šminke. Međutim, nesavršenosti su pouzdano skrivene.


Korekcija tona kože 


CC kreme mogu pomoći u ispravljanju tona kože. Posebni pigmenti boje sadržani u toniranoj dnevnoj kremi također prekrivaju crvenilo i pigmentne mrlje na koži. Za nestanak crvenila i neravnina, kreme sadrže zelenkaste pigmente koji ujednačavaju boju kože.


Zaštita od starenja kože


Većina CC krema sadrži barem blagi UV filter. Uostalom, većina dnevnih krema ima zaštitni faktor 15. No, mnogi proizvodi imaju i viši zaštitni faktor. Tako CC krema može dati mali doprinos zaštiti kože od preranog starenja.


Ipak, primjena CC krema u većini slučajeva ne zamjenjuje korištenje kreme za sunčanje. Ljeti, bez obzira koji tip kože imate, svakako trebate koristiti proizvod s visokim zaštitnim faktorom i ne zaboravite nakon toga nanijeti hidratantnu kremu!



Hranjivi sastojci


CC kreme pune su aktivnih sastojaka koji potiču regeneraciju kože. U tim kozmetičkim proizvodima često ćete pronaći, primjerice, sastojak vitamin E koji revitalizira kožu, a svojim anti-aging svojstvima može spriječiti bore i prerano starenje kože.


CC krema ili BB krema: koja je krema bolja?


BB krema je kratica za “Beauty Balm” ili “Blemish Balm”. U prijevodu to znači nešto poput balzama za ljepotu ili mrlje. I CC kreme i BB kreme postižu rezultate kombinacijom prekrivanja šminke i vlažnosti.


Obično nakon korištenja BB kreme ili CC kreme možete prestati nanositi podlogu jer su ovo kozmetički proizvodi koji sve sadrže u sebi. No, CC kreme imaju i prednost jer mogu korigirati ton kože i težiti dugoročnoj optimizaciji tena.


Osim toga, za razliku od većine, CC kreme u svom proizvodu sadrže formule protiv starenja.


Kako pravilno koristiti CC kremu?


CC kreme se malo razlikuju u nanošenju od normlnih hidratantnih krema za lice. Prije nanošenja očistite kožu lica sredstvom za čišćenje, a zatim nježno osušite lice tapkanjem.


Tada možete nanijeti CC kremu i utrljati proizvod dok film na koži ne nestane i tekstura se ne upije. Alternativno, možete uzeti i spužvicu za šminkanje i njome ravnomjerno rasporediti kremu.


Koje CC kreme su najbolje?


Tražite li savršenu CC kremu za svoj tip kože? Obično se pigmenti boje prilagođavaju vašem specifičnom tonu kože. Međutim, intenzitet boje razlikuje se od proizvođača do proizvođača.


Ako CC kremu kupite u drogeriji, prvo je isprobajte na čeljusnoj kosti. Ovo je najbolje mjesto da vidite koliko je zapravo jaka boja.