Program cjeloživotnog obrazovanja

Na Pravnom fakultetu otvorena ljetna škola o pravu, politici i diplomaciji u sportu

Jakov Kršovnik

Pravni fakultet s entuzijazmom prati najnovije trendove u struci / Foto M. GRACIN

Pravni fakultet s entuzijazmom prati najnovije trendove u struci / Foto M. GRACIN

Program je namijenjen studentima i doktorandima iz Europe, ali i cijelog svijeta, kao i svim drugim zainteresiranima te se ne naplaćuje



RIJEKA  Na riječkom Pravnom fakultetu otvoreno je drugo izdanje ljetne škole EU Sports Law, Policy, Diplomacy Rijeka Summer School, koja od ove godine nosi i prestižni naziv Ljetna škola Jean Monnet.


Sedam predavanja


Ljetna škola je program cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci, koji je akreditiran s 4 ECTS boda, a bit će održana u ciklusu od sedam predavanja od rujna do listopada na engleskom jeziku u hibridnom načinu, uživo na Pravnom fakultetu te online. Program je namijenjen studentima i doktorandima iz cijele Europe, ali i svijeta, kao i svim drugim zainteresiranima te se polaznicima ne naplaćuje. Prvog dana škola je okupila 60 sudionika, što uživo, a što online, uz studente iz raznih dijelova svijeta, uključujući Afriku, Aziju i Latinsku Ameriku.


Kako je uvodno istaknuo Vanja Smokvina, predsjednik Organizacijskog odbora Ljetne škole, Sveučilište u Rijeci i Pravni fakultet dobili su pismo potvrde Europske komisije da je prihvaćen projekt katedre Jean Monnet o sportskom pravu EU, politikama u sportu i sportskoj diplomaciji za razdoblje 2022.-2025., koja je pripala Pravnom fakultetu u Rijeci, a ljetna je škola jedna od važnih aktivnosti novoosnovane katedre.
– Ova katedra Jean Monnet jedinstvena je u svijetu, jer kao i sam Centar, objedinjuje sva tri područja: pravo, politiku i diplomaciju u sportu. Ljetna se škola organizira i u suradnji s prestižnom udrugom Sport&EU iz Velike Britanije, kazao je Smokvina.


Vrsni predavači




Okupljenima se obratila i prodekanica Pravnog fakulteta Sandra Winkler, kao i rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija koja je istaknula da je sveučilištu čast podržati ovako kvalitetnu ljetnu školu, s renomiranim predavačima.


– Iznimno nam je drago što na našem sveučilištu imamo Pravni fakultet čiji profesori s tolikim entuzijazmom prate najnovije trendove u struci te organiziraju ovakve škole i skupove. Posebno smo ponosni i na projekt katedre Jean Monnet i nastavit ćemo vas podržavati i dalje, kazala je rektorica.


Predavači Ljetne škole vrsni su znanstvenici i stručnjaci od kojih valja svakako istaknuti Richarda Parrisha i Carmen Perez Gonzalez, koji su bili dio High-Level Group (HLG) o sportskoj diplomaciji Europske komisije, dok David McArdle, Jurgen Mittag, Simon Rofe, Borja Garcia i Andrea Cattaneo spadaju u najuglednije stručnjake iz područja politika u sportu, sportske diplomacije i prava u svijetu, navode iz Pravnog fakulteta.