TZG Rijeke

Rijeka ljeti više nije samo tranzitni grad: Prošli mjesec 16 posto više noćenja nego rekordne 2019.

Alenka Juričić Bukarica

Po broju noćenja izdvajaju se njemački turisti s udjelom od 19 posto / Foto A. KRIŽANEC

Po broju noćenja izdvajaju se njemački turisti s udjelom od 19 posto / Foto A. KRIŽANEC

Budući da je u kolovozu turista bilo na otprilike istoj razini kao 2019., dok su noćenja, odnosno fizički promet, povećana za čak 16 posto, da se zaključiti da su ove godine turisti produljili svoj boravak u destinaciji



 


 


RIJEKA – Turistički kolovoz u Rijeci ove je godine nadmašio rekordno ostvarenje iz prijepandemijske 2019. i to za čak 16 posto. Naime, novi podaci Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke pokazuju da je tijekom prošlog, rekordnog turističkog mjeseca, na području grada ostvareno oko 123.000 noćenja, od čega na noćenja stranih gostiju otpada 96 posto. Riječ je tako o povećanju u odnosu na lani od 18 posto, ali i o značajnom rastu u odnosu na 2019. i to za čak 16 posto, što je značajan rast s obzirom na to da se radi o samoj špici sezone. Podaci TZG-a Rijeke pokazuju i da je na teritoriju grada tijekom kolovoza ostvareno 35.940 dolazaka, a što je u odnosu na 2021. povećanje broja dolazaka u visini od 29 posto, a u odnosu na 2019. je broj dolazaka turista ostao na istoj razini. Budući da je tijekom kolovoza broj turista bio na otprilike istoj razini kao rekordne 2019., dok su noćenja, odnosno fizički promet, povećana za čak 16 posto, dade se zaključiti da su ove godine turisti produžili svoj boravak u samoj destinaciji. Dakle, zadržavali su se dulje pa tako Rijeka očito ljeti više nije samo tranzitni grad. S time da rekordne 2019. Rijeka nije imala jedan značajan hotelski kapacitet, a riječ je o Hilton Costabella beach&spa resortu koji je dobrano podebljao ponudu hotelskih kreveta u Rijeci, i to s kapacitetom od pet zvjezdica. Dodajmo i da se tijekom kolovoza doista gotovo nije mogao naći slobodan krevet u gradu, bez obzira što su se apartmani prodavali i po 200-tinjak eura.


Turistički šušur




Grad je tijekom ljeta disao doista turistički, bio je pun gostiju, a turističkom šušuru sigurno su pridonijeli i gosti s malih i velikih kruzera. S time da su se veliki kruzeri ove godine, nakon dvije godine pauze, ponovo vratili u grad. Svakako valja spomenuti i svakodnevnu željezničku liniju češkog prijevoznika Regiojeta čiji su vlakovi na dnevnoj bazi do 1. rujna povezivali Rijeku s Bratislavom i Pragom.


Samim time, u riječkom TZ-u također su ukazali da je čak 93 posto gostiju koji su prošlog mjeseca boravili u Rijeci, bilo sa stranih emitivnih tržišta.


– Po broju noćenja izdvajaju se njemački turisti s udjelom od 19 posto, ali i talijanski turisti s udjelom u dolascima od 17 posto, kažu u riječkom TZ-u. Nijemci i Talijani tako su dobrano podebljali kolovošku turističku statistiku u Rijeci. Tako su upravo gosti iz Njemačke u Rijeci ostvarili najveći broj noćenja, čak 24 posto, te gosti iz Italije s 12 posto udjela u ukupnom fizičkom prometu. Ako se usporede podaci o noćenjima i dolascima, odnosno činjenica da su Nijemci ostvarili oko petine dolazaka, ali gotovo četvrtinu svih turističkih noćenja, dade se zaključiti da su u Rijeci boravili dulje od prosjeka gostiju s ostalih emitivnih tržišta.


Vrhunac u kolovozu


– Svi ovi pokazatelji za kolovoz zorno pokazuju da je turistička sezona u kolovozu dosegnula vrhunac i da su rekordi srušeni u velikom broju kategorija u kojima se prate statistički podaci. Promatrajući sveukupne rezultate turističke 2022., dakle, od početka godine, razvidno je da je u odnosu na 2021. došlo do povećanja broja dolazaka od 86 posto i broja noćenja u visini od 63 posto. U odnosu na rekordnu 2019. godinu, u prvih osam mjeseci bilježimo povećanje dolazaka u visini od 5 posto te povećanje broja noćenja u visini od 20 posto, istaknuo je Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, te ukazao i na dobre najave za posezonu.


– S obzirom na izuzetno dobre najave za posezonu, sigurno je da će Rijeka turističku 2022. godinu završiti s rastom većine pokazatelja te s optimizmom gledamo k pripremi sezone 2023., zaključio je direktor riječkog TZ-a.