Društveni dom

Sviće lovranskim udrugama: Potpisan ugovor o realizaciji dugoočekivane investicije

Marina Kirigin

Novi društveni dom bit će u prostoru bivše vojarne, a projekt je vrijedan 10,2 milijuna kuna



Dugoočekivana investicija uređenja novog lovranskog društvenog doma kreće. U prostorijama Općine Lovran potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji brownfield lokacije u Novi društveni dom u Lovranu.


U ime Općine Lovran ugovor je potpisao općinski načelnik Bojan Simonič, a u ime izvođača radova X.O.A. gradnja iz Rijeke direktor Amir Okić.


Projektom, ukupne vrijednosti 10,2 milijuna kuna, rekonstruirat će se zgrada bivše vojarne u Novi društveni dom u Lovranu u sklopu kojeg će se opremiti uredski prostori te multifunkcionalna dvorana za provedbu aktivnosti organizacija civilnog društva.


Rok osam mjeseci




Za provedbu projekta osigurano je 88 posto bespovratnih sredstava, 7,7 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te 1,2 milijuna kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ostatak u proračunu Općine Lovran za 2022. godinu. Rok za dovršetak radova, koji bi trebali početi u narednih petanest dana, je osam mjeseci.


Podsjetimo, krajem 2017. godine Općina Lovran dobila je prvomoćnu presudu prema kojoj je izgubila zgradu lovranskog društvenog doma, odnosno obavljen je povrat doma vlasnicima.



Desetak udruga, koje su u tom trenutku djelovale u prostorima društvenog doma, zbog navedenog je moralo iseliti. U dogovoru s vlasnicima zgrade rok za izlazak iz prostora društvenog doma produljen je za godinu dana.


Kako u međuvremenu nije izgrađen novi društveni dom, neke od najbrojnih lovranskih udruga dobili su alternativne, privremene prostore u centru Lovrana.


Točnije, dva mala prostora koristila je lovranska limena glazba i kulturno-umjetničko društvo, a treći prostor mogle su koristiti sve preostale udruge za okupljanja i sastanke.


Dva projekta


O izgradnji novog društvenog doma govorile su brojne lovranske vlasti još od 2007. godine. Već tada su mnogi bili svjesni da će lovranske udruge izgubiti »krov nad glavom« te se zbog toga razmišljalo o gradnji novog društvenog doma ili uređenju vojarne, odnosno njezinoj rekonstrukciji u društveni dom.



Nakon što je Općina otkupila dijelove vojarne koje nije imala u svom vlasništvu, napravljena su dva projekta – jedan rekonstrukcije, a drugi rušenja vojarne i izgradnje novog društvenog doma.


Projekt rušenja i izgradnje novog doma pokazao se preambicioznim pa je odlučeno pokrenuti rekonstrukciju te je projekt prijavljen putem Urbane aglomeracije Rijeka.


Potom se podosta čekalo na raspisivanje tog natječaja za obnovu brownfield lokacije, a i sam postupak se oduljio do lani kada je zaključen ugovor.


Od kraja prošle godine trajala je nabava te je u posljednji čas sklopljen ugovor kojim može započeti petnaest godina duga težnja lovranskih vlasti da se udrugama na području Lovrana osigura dom.


Prema riječima načelnika Bojana Simoniča, sve udruge koje su svoje mjesto imale u nekadašnjem Društvenom domu, imat će ga i po okončanju ove investicije u obnovljenom prostoru bivše vojarne uz lovransko nogometno igralište, u novom društvenom domu Lovranaca.