Regionalni centar kompetentnosti

Elektroindustrijska i obrtnička škola potiče inovativnost: Nakon Španjolske, učenici na praksu idu na – Kanare

Vladimir Mrvoš

Foto EIOŠ

Foto EIOŠ

U tijeku je potpisivanje novog ERASMUS+ ugovora s Agencijom za mobilnost i programe EU-a (AMPEU) čime će biti definiran novi projekt mobilnosti za stručnu praksu 16 učenika i 2 nastavnika na Kanarskim otocima



RIJEKA – Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka je u partnerstvu s Tehničkom školom Karlovac jedan od pet Regionalnih centara kompetentnosti u Republici Hrvatskoj u sektoru elektrotehnike i računalstva.


– Zahvaljujući tome uspjeli smo dobiti značajna financijska sredstva iz EU fondova kroz dva projekta KaRijERA i KaRijERA i JA za adaptaciju školskog objekta s tri radionice, nabavku moderne specijalizirane opreme te razvoj novih zanimanja i modernizaciju postojećih, kaže Boris Caput, ravnatelj Elektroindustrijske i obrtničke škola, te napominje da su upravo tim sredstvima napravili iskorak u kvaliteti strukovnog obrazovanja, odnosno učenja temeljenog na radu u školi. Laboratorijske vježbe, radioničke vježbe i praktičnu nastavu u školi nastoje organizirati u obliku strukovnog treninga na modernoj opremi, odnosno žele da vježbe što više sliče na stvarne zadatke u radnim procesima.


Projekti mobilnosti


– Naši učenici idu u tvrtke i kod obrtnika na stručnu praksu i potencijalni su njihovi budući zaposlenici, a naši nastavnici u suradnji s njihovim zaposlenicima pripremaju praktične vježbe u školi kako bi te vježbe što više približili stvarnim radnim zadacima. U planu je i da naši nastavnici i učenici održavaju dio redovne nastave u tim tvrtkama, objašnjava Caput.




No ono najzanimljivije i najatraktivnije, na čemu bi im pozavidjeli i stariji koji su odavno završili svoje obrazovanje, su ERASMUS+ projekti, u sklopu kojih učenici idu na stručnu praksu i u inozemstvo.


– Prošle godine je 10 učenika završnih razreda zanimanja tehničar za mehatroniku i nastavnik voditelj otišlo na stručnu praksu u Španjolsku u Zaragozu. Svi su učenici bili vrlo zadovoljni ostvarenom praksom, a bili su zadovoljni i španjolski poslodavci jer su neki od naših učenika dobili ponudu za posao nakon završetka škole. U tijeku je potpisivanje novog ERASMUS+ ugovora s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU). Time ćemo ostvariti novi projekt mobilnosti za stručnu praksu 16 učenika i 2 nastavnika koji će tijekom 21-dnevnog boravka u stručnim kompanijama na Kanarskim otocima imati priliku unaprijediti osobne i profesionalne kompetencije, objašnjava Caput.


Pored redovne nastave i vježbi smatra da rad na projektima daje učenicima dodatna znanja iz različitih strukovnih područja, a posebno za ona za koja su oni osobno zainteresirani.


– Na nekim od projekata surađujemo s IN Klubom inovatora Rijeka, Centrom tehničke izvrsnosti Tesla, Zajednicom tehničke kulture Rijeka, Savezom inovatora PGŽ-a, Tehničkim fakultetom Rijeka i Studijem politehnike Sveučilišta u Rijeci, kaže Cauput i dodaje da u školi postoji niz sekcija izvannastavnih aktivnosti financiranih od Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a, a to su Solarna mobilnost, Elektroničari – razvoj, programiranje i inovacije, Učeničko poduzeće, Napredni robotičari, EIOŠ – kontrola i optimizacija energije, Automatizacija i mi, Svemirska tehnologija, 3D dizajn te Klub mladih inovatora.


Usmjereni na inovacije


Škola se može pohvaliti da desetak nastavnika mentora radi s pedesetak učenika svih zanimanja na novim inovativnim projektima, želja je da se učenici dodatno potaknu na kreativno promišljanje kako bi mogli poboljšati postojeća rješenja ili ostvariti vlastite inovativne ideje.


– Godišnje u prosjeku ostvarimo petnaestak takvih projekata koje prezentiramo na izložbama inovacija (Inova mladi, INOVA – BUDI UZOR, Nacionalna izložba mladi@inovacije) na kojima naši učenici i njihovi mentori redovito ostvaruju vrlo zapažene rezultate. Prošle godine je naš učenik Zvonimir Vujić proglašen za najboljeg mladog inovatora na velikoj međunarodnoj izložbi INOVA – BUDI UZOR održanoj u Zagrebu.


Inovativni ravnatelj

 


Boris Caput od lipnja je ravnatelj Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci, a mnogim mladim inovatorima poznat je kao dugogodišnji mentor učenicima na Državnim natjecanjima i izložbama inovacija i tehničkog stvaralaštva. Dobitnik je niza nagrada od kojih treba napomenuti nagradu »Faust Vrančić« i nagradu »Ivan Lupis«. Trenutačno je i predsjednik Saveza inovatora Primorsko-goranske županije.

Foto Marko Gracin


Posebno smo ponosni na naš solarni automobil izgrađen radom učenika u sekciji Solarna mobilnost kojim svake godine nastupamo na utrci solarnih automobila SOELA u Sisku gdje također ostvarujemo zapažene rezultate. Dogodine je u planu kroz projekt »KaRijERA i JA« Rijeka prvi put organizirati utrku solarnih automobila i u našem gradu odnosno županiji, kaže Caput.


Suradnja s bivšim učenicima


Nastavnici mentori škole tijekom godine radom u udrugama održavaju i radionice za učenike osnovnih škola s područja PGŽ-a. Radionica s najdužom tradicijom je »Ljetna škola elektronike« nastala kao suradnja naše škole i IN KLUBA inovatora Rijeka. Ove godine bilo je njezino 17. izdanje i prvi put je održana u novoadaptiranoj radionici Škole (iz projekta KaRijERA).


– Veliki broj naših učenika koji su na izložbama inovacija osvojili odličja ili oni koji su sudjelovali na nekim od državnih strukovnih natjecanja nakon završetka škole upisali su i završili neki od tehničkih fakulteta ili su se zaposlili u struci. Neki od njih danas su vlasnici tvrtki s kojima surađujemo. Volio bih da naši učenici, a posebno oni koji su radili na projektima u izvannastavnim aktivnostima po završetku srednje škole ostanu i dalje aktivni u inventivnom radu te da nastavimo suradnju na nekim novim projektima, zaključuje Caput.