Zadarski ogranak

Sabina Glasovac nije kandidatkinja SDP-a za saborsku zastupnicu; Jure Zubčić upozorava na nepravdu

Tihana Tomičić

Sabina Glasovac / Snimio Darko JELINEK

Sabina Glasovac / Snimio Darko JELINEK

'Ovaj put za dobrobit stranke treba govoriti. Jasno i glasno. Točka. Kad su prijedlozi moje stranke protivni interesima mog grada, moja obveza je da govorim', napisao je gradski vijećnik Jure Zubčić



Iako je jedna od najaktivnijih zastupnica SDP-a u Saboru, Sabina Glasovac iz Zadra nije imala sreće da je njena Županijska organizacija na današnjoj sjednici ponovno predloži kao kandidatkinju za izbore za Sabor.


Kako je na društvenim mrežama objavio SDP-ovac Jure Zubčić iz Zadra, Glasovac jednostavno nije predložena, te je tim povodom objavio:


– Već dvadeset godina šutimo za dobrobit stranke. A nažalost, pokazalo se da nista od te dobrobiti nismo dobili. Vidi se to i danas s prijedlozima zadarske ŽO SDP-a koji je predložio Franka Vidovića iz Šibenika, ali ne i jednu od najaktivnijih saborskih zastupnica u Hrvatskoj, Sabinu Glasovac. Pričati o tome zašto moj prijedlog za gradskog vijećnika Erola Gašija nije prošao, nema smisla. Dovoljno je napisati da nije prošao. Točka. Županijski SDP danas. Šutjeti za dobrobit stranke? Opet? Ovaj put za dobrobit stranke treba govoriti. Jasno i glasno. Točka. Kad su prijedlozi moje stranke protivni interesima mog grada, moja obveza je da govorim, napisao je ovaj gradski vijećnik.




Inače, zadnjih dana se spominjala mogućnost da Sabina Glasovac, umjesto kandidature u 9. dalmatinskoj jedinici, dobije priliku u 4. jedinici, jer je porijeklom iz Našica.


Narednih dana će se vidjeti hoće li se na listi pojaviti barem u toj jedinici, ako ne u svojoj matičnoj zadarskoj.


U službenom priopćenju stoji: ‘Županijski odbor SDP-a Zadarske županije je na sjednici održanoj 21. svibnja 2020. donio Odluku o prijedlogu kandidata za listu za parlamentarne izbore koji će se održati u srpnju ove godine. Na sjednici je bilo prisutno 19 članova od 24 člana koliko broji Županijski odbor.


Predsjedništvo Županijske organizacije je Županijskom odboru predložilo sljedeće kandidate: Renatu Sabljar Dračevac, Tonija Herendu, Radoslavu Gregov i Franka Vidovića.


Renata Sabljar Dračevac je predložena jer je dugogodišnja predsjednica Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije i vijećnica je Županijske skupštine Zadarske županije u trećem mandatu što govori da članovi i simpatizeri SDP-a u našoj županiji u njoj vide osobu koja razumije probleme lokalnih sredina, kojoj vjeruju i godinama je podržavaju. Po zanimanju dr.med. psihijatrica.


Toni Herenda je predložen jer je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Paga, a to je jedna od naših najuspješnijih organizacija, i vijećnik je Gradskog vijeća Grada Paga. Prošao je obuku u Školi društvene pravednosti Friedrich Ebert, to je obrazovni program za mlade političke i društvene aktiviste progresivne ljevice u Hrvatskoj. Također je sudjelovao u obuci Progressive Leadership Program Friedrich Ebert Stiftung. Po zanimanju mg.geografije.


Radoslava Gregov je predložena jer je tajnica Županijske organizacije, vijećnica Županijske skupštine Zadarske županije i članica Nadzornog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske. U svom radu je prepoznata kao istinska socijaldemokratkinja koja se bori za širenje i populariziranje socijaldemokratskih ideja diljem naše Županije. Po zanimanju diplomirana pravnica.


Franko Vidović je član Predsjedništva SDP-a Hrvatske i imenovan je od strane Glavnog odbora SDP-a za koordinatora za 9. izbornu jedinicu. Članovi Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije podržavaju odluku Glavnog odbora jer smatraju da je Franko Vidović svojim radom dokazao da je istinski socijaldemokrat s velikim političkim iskustvom koje godinama kao saborski zastupnik dijeli sa svojim stranačkim kolegama ne samo u 9. izbornoj jedinici već u cijeloj Hrvatskoj.


Prijedlog Predsjedništva Županijske organizacije članovi Županijskog odbora su usvojili sa 16 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim.


Na kraju sjednice je konstatirano da je Županijski odbor SDP-a naše županije donio Odluku kojom se Glavnom odboru SDP-a za parlamentarnu listu predlažu sljedeći: Renata Sabljar Dračevac, Toni Herenda, Radoslava Gregov i Franko Vidović.’