Još jedan toplinski val

Ovaj tjedan ćemo se “kuhati” i na 38 stupnjeva, ali onda stiže naglo zahlađenje uz nevremena i tuču

P. N.

Foto Marko Gracin / V. Karuza

Foto Marko Gracin / V. Karuza

Vrijeme na današnji blagdan bit će podjednako nedjeljnom - uglavnom suho i sučano, te vrlo toplo, ponegdje i vruće



“Vrijeme na današnji blagdan bit će podjednako nedjeljnom – uglavnom suho i sučano, te vrlo toplo, ponegdje i vruće. Malo kiše može pasti samo mjestimice, većinom na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre. No, već u utorak su pljuskovi s grmljavinom mogući gotovo posvuda, a na Jadranu bi nekima moglo smetati i ponegdje umjereno jugo i južni vjetar. U srijedu i četvrtak stabilnije i sunčanije, te uglavnom vruće, uz temperaturu zraka u četvrtak mjestimice i višu od 35 °C, a od petka opet u većini krajeva promjenjivije i manje toplo.”, prognozirao je za HRT meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


“Nad sjeveroistočnom Europom je stabilna anticiklona. Ciklona s Atlantika približila se Velikoj Britaniji, a manja količina nestabilnog zraka prodrla je nad Francusku i premješta se prema istoku sjeverno od Alpa. Visinska ciklona nad Panonskom nizinom premjestila se prema istoku i djeluje na vrijeme nad istočnim dijelom Balkanskog poluotoka. Danas će prevladavati sunčano i toplo vrijeme. Na Jadranu će puhati slabi vjetrovi južnog kvadranta. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32 stupnja Celzija. Navečer slab razvoj dnevne naoblake u gorskim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu te je mala vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu”, najavljuje za N1 meteorolog Bojan Lipovšćak.


Za nastavak tjedna prognozira sunčano toplo i vruće vrijeme uz slab razvoj dnevne naoblake.




“U unutrašnjosti i na Jadranu temperature zraka u porastu i krajem tjedna će doseći maksimalne vrijednosti, mjestimice u unutrašnjosti i do 38°C. Vikend će, međutim, obilježiti prodor hladnog zraka – hladna fronta – praćena pljuskovima, grmljavinom, udarima vjetra i padom temperature zraka za 10 do 15 stupnjeva. Uz prolaz fronte lokalno je moguća i tuča”, dodao je.