Zlatne namirnice

Muče vas glavobolje? Pojedite dobar komad lubenice!

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Citruse izbjegavajte kad vas boli glava te ih konzumirajte umjereno

Prehrana ima važnu ulogu u prevenciji glavobolje. Važno je zadržati jednostavan stil prehrane, izbjegavajući jesti previše rafiniranu hranu.


Postoje namirnice koje mogu pomoći u smanjenju napadaja i spriječiti glavobolju pa stoga nikada ne bi smjele nedostajati u smočnici osobe koja pati od glavobolje.


Pogledajmo kojih se 6 namirnica smatra najboljim saveznicima u borbi protiv ovog poremećaja:


  • Zeleno lisnato povrće: Bogato riboflavinom (vitamin B2), koji se smatra valjanom pomoći za smanjenje intenziteta napada.
  • Masna riba i plava riba: Riječ je o lososu, tuni, haringi, bogatim omega 3 masnim kiselinama, snažnim saveznikom protiv bolova, zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju.
  • Lubenica: Voće koje apsolutno osigurava veliku opskrbu vodom i mineralima. Među potonjima, magnezij i kalij, koji često nedostaju organizmu koji pati od glavobolje.
  • Svježe voće: Općenito, voće nikako ne smije nedostajati u uravnoteženoj prehrani i prevenciji brojnih bolesti. Važno je izbjegavati konzumaciju preslatkog voća jer bi prekomjerni unos šećera mogao biti okidač napadaja migrene. Citrusi se ne preporučuju tijekom napadaja i općenito u umjerenim količinama.
  • Krumpir: Možda ne znaju svi da krumpir sadrži veću količinu kalija od banane, koja se smatra kraljicom kalija. Upravo ovaj mineral, u nedostatku slabo hidriranog tijela, pomaže u ublažavanju tegoba od napadaja glavobolje. Za glavobolju će vam pomoći kuhani (neoguljeni) krumpir.
  • Kofein: Kofein ima vazokonstriktivnu funkciju, koja u slučaju glavobolje uzrokovane dilatacijom ili promjenom tlaka smanjuje bol. No, kava nije učinkovita za sve glavobolje, a valja uzeti u obzir da je u nekim slučajevima doista i okidač. Pazite da ne pretjerate s konzumacijom jer riskirate pogoršanje bolnih simptoma.
  • Suho voće: Još jedna zlatna namirnica u borbi protiv glavobolje su bademi, orasi i lješnjaci te uopće svo sušeno voće. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezija i kalija izvrstan su saveznik u borbi protiv glavobolje.

Drugi mali trikovi koji mogu ublažiti glavobolju: uranjanje ruku u vrlo hladnu vodu ili stavljanje ledenog obloga na sljepoočnice ili čelo što uzrokuje vazokonstrikciju, a time i smanjenje dotoka krvi u glavu.