Kalifornijski slučaj

Četvrti pacijent na svijetu izliječen od HIV-a: Dogodilo se to sasvim slučajno

P. N.

Foto PIxabay

Foto PIxabay

Liječnici su pažljivo motrili pacijenta kalifornijske bolnice nakon transplantacije i HIV se više ne može detektirati u njegovu tijelu. U remisiji je više od 17 mjeseci



 


Muškarac koji je živio s virusom HIV od 1980-ih godina je izgleda izliječen, što je četvrti slučaj izlječenja od tog opakog virusa, tvrde liječnici.


Transplantirana mu je koštana srž radi liječenja leukemije, a davatelj srži je bila osoba koja je prirodno otporna na virus HIV.




66-godišnji muškarac, koji želi ostati anoniman, prestao je piti lijekove za HIV. Kako kaže, više je nego zahvalan što nalazi pokazuju da virusa više nema u njegovu tijelu, javlja BBC.


 


Liječio se u bolnici “City of Hope” u Duarteu, u Kaliforniji. Mnogi njegovi prijatelji umrli su od HIV-a u eri prije nego što su antiretroviralni lijekovi dali oboljelima nadu u skoro normali životni vijek.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) oštećuje imunološki sustav tijela, što može dovesti do AIDS-a.


“Kada mi je dijagnosticiran HIV 1988. godine, kao mnogi drugi, mislio sam da je to smrtna presuda. Nikad nisam mislio da ću doživjeti ovaj dan – dan potpunog ozdravljenja”, ispričao je muškarac, javlja BBC.


No najinteresantnija u ovom slučaju je činjenica da on nije izliječen terapijom za HIV već terapijom za leukemiju od koje je obolio u dobi od 63 godine. Medicinski tim odlučio se za transplantaciju koštane srži kako bi zamijenio njegove kancerozne krvne stanice. Sasvim slučajno, davatelj srži  bio je otporan na HIV. I to je dovelo do izlječenja.


Virus ulazi u bijele krvne stanice koristeći mirkroskopski prolaz – protein CCR5. Međutim, neki ljudi, među kojima i donator koštane srži u ovom slučaju, imaju mutacije proteina  CCR5 koje zatvaraju taj prolaz i odbacuju HIV.

Prvi slučaj 2011.


Liječnici su pažljivo motrili pacijenta kalifornijske bolnice nakon transplantacije i HIV se više ne može detektirati u njegovu tijelu. U remisiji je više od 17 mjeseci.


“Oduševljeni smo što smo mu mogli priopćiti da je u remisiji te da više ne treba primati antiretroviralne lijekove koje je uzimao 30 godina”, rekla je dr. Jana Dickter, epidemiologinja bolnice City of Hope.


Prvi put se to dogodilo 2011. kada je  Timothy Ray Brown – poznat kao “berlinski pacijent” – postao prva osoba na svijetu izliječena od HIV-a. Zabilježena su još tri slična slučaja u zadnje tri godine.


Pacijent bolnice City of Hope je najstariji pacijent koji je liječen na ovaj način te ujedno osoba koja je najduže živjela s HIV-om.

Ipak, transplantacije koštane srži neće predstavljati preokret u liječenju HIV-a za 38 milijuna zaraženih ljudi širom svijeta.


Naime, kako objašnjava dr. Dickter, riječ je o kompleksnoj proceduri s mogućim ozbiljnim nuspojavama. Stoga nije pogodna za većinu oboljelih od HIV-a.


Znanstvenici međutim traže način djelovanja na protein CCR5 koristeći gensku terapiju kao potencijalno liječenje.