Mošćenička Draga

PODUZETE SVE MJERE OPREZA Autokamp Draga čeka prve goste

Marina Kirigin

O srpnju i kolovozu ovisit će sve ono što se poduzima iz dana u dan – rekao je vlasnik i direktor kampa Luka Valenčić koji bi bio zadovoljan da ostvari promet bar upola manji od lanjske sezone



MOŠĆENIČKA DRAGA – Turistička privreda sa svakim novim popuštanjem mjera polako se budi. Tako je od ponedjeljka otvoren Autokamp Draga u Mošćeničkoj Dragi. Pridružio se onom najhrabrijem dijelu turističkog sektora koji je u prvom naletu, odmah po otvaranju granica, ponudio gostima dolazak u najmanju liburnijsku općinu, a njegov vlasnik time preuzeo uvijek veliki rizik poslovanja u korona uvjetima.


Prema riječima vlasnika i direktora kampa Luke Valenčiča, odluku o otvaranju kampa donijeli su zbog gostiju paušalaca koji u kampu imaju svoje mobilne objekte.


– Još nisu stigli prvi gosti, ali nadamo se da će doći idućeg vikenda. Vjerujemo da bi mogli doći gosti iz Slovenije, ali ne i Nijemci i Austrijanci, jer bi oni morali kasnije u karantenu.




Poduzeli smo sve mjere opreza u kampu, postavili pleksiglas, obavlja se češća dezinfekcija zajedničkih prostora. Mislim da je u ovom trenutku vrlo teško reći što očekujemo od sezone.


Činjenica je da su travanj, svibanj i lipanj otišli u zaborav, a o srpnju i kolovozu ovisit će sve ono što se poduzima iz dana u dan, odnosno koliko će popustiti mjere – rekao je Valenčič koji bi bio zadovoljan da ostvari promet bar upola manji od lanjske sezone.


Već to, kaže, bio bi velik uspjeh u ovo doba kada zbog koronavirusa vlada veliki strah među ljudima, a koji se preslikava prvenstveno na turistička kretanja.


Prvi korak u sezonu


– Iako nas je sve zadesila jedna neočekivana situacija, mi u kampu smo spremni, prilagodili smo se svim potrebnim uvjetima, slijedeći preporuke stožera, kako bismo zaštitili sebe, kao i naše drage goste.


Kako je već i najavljeno, granice su otvorene za sve one koji imaju rezervaciju, ili paušal (tj. kamp-prikolicu postavljenu tijekom cijele sezone u kampu), tako da time možemo reći da smo jednim korakom zakoračili u zasad još neizvjesnu sezonu.



Premda je bilo nešto otkazanih rezervacija u ovom periodu, i dalje se možemo pohvaliti dobrim bukingom za iduća tri mjeseca, zbog čega očekujemo da će sezone ipak biti, ne u razmjerama kao prošlih godina, ali nadu daju naši gosti koji su se javili putem maila i izrazili želju da dođu ove sezone u naš kamp i naše prekrasno mjesto, što i ne čudi zbog činjenice da smo trenutačno jedna od najsigurnijih turističkih država, što se tiče pandemije koronavirusa – dodala je Đuliana Radetić, djelatnica draškog autokampa.


Kad će hoteli?


Osim autokampa, u Mošćeničkoj Dragi otvoreni su i neki ugostiteljski objekti. Konoba Zijavica radi vikendom, a kafići Đuli, Porat, Velebit te Fruti bar rade svaki dan, poručili su iz Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga.


U draškom turističkom uredu, na području općine u kojoj većinu turističkih kapaciteta čine oni u privatnom smještaju, za sada nemaju informaciju o tome kada će se otvoriti draški hoteli.


– U kontaktu smo s predstavnicima LRH-a. Prema onom što su naveli, prvo će se na opatijskoj rivijeri otvoriti manji hoteli u njihovom sastavu koji imaju veće terase.


Tako da vjerujemo da bi to moglo značiti da će se prije hotela Marina otvoriti njihov hotel Mediteran. Ipak, sve će ovisiti o mjerama koje s nestrpljenjem iščekuju – rekla je Nensi Dretvić, direktorica TZ-a Mošćeničke Drage.


Villa Privileggio otvara vrata početkom lipnja


Na području draške općine postoje tri hotela. Uz hotele u sastavu LRH-a, Marina i Mediteran, registriran je i mali hotel Villa Privileggio, vlasnika Roberta Privileggia.


– Hotel planiramo otvoriti početkom lipnja. Naši stalni gosti za sada ne otkazuju rezervacije, a oni koji su trebali stići u svibnju, trebali bi doći kasnije ovog ljeta.


Međutim, rezervacija za srpanj i kolovoz nema previše – rekao je vlasnik malog draškog hotela koji je otvoren 2015. godine i raspolaže s 11 smještajnih jedinica.