Armerun

Bivša Primorska banka postaje novi riječki hotel s 4 zvjezdice! Pričali smo s vlasnikom, najavljuje čudo

Alenka Juričić Bukarica

Fotografije: Vedran Karuza i Sergej Drechsler

Fotografije: Vedran Karuza i Sergej Drechsler

Splitska tvrtka Stanovi Jadran ima plan za objekt u centru Rijeke.



Zgrada nekadašnje Primorske banke u Scarpinoj ulici postaje suvremeni hotel s četiri zvjezdice. Potvrdio nam je to Toni Jeličić Purko, predsjednik Uprave splitske tvrtke Stanovi Jadran, koja je novi vlasnik ovog objekta u centru Rijeke, a koji već nekoliko godina stoji zatvoren.


Naime, Primorska je banka 2018. otišla u likvidaciju i od tada ovo zdanje zjapi prazno.


Upravljanje i razvoj


U razgovoru o tome što se konkretno ondje planira napraviti Jeličić Purko pojasnio je najprije kako je tvrtka Stanovi Jadran 2018. izlistana na Zagrebačkoj burzi, a bavi se upravljanjem i razvojem.




Lani je tvrtki pripojena tvrtka Global rent i odrađena je još jedna runda dokapitalizacije Društva tako da tvrtka sada ima oko 147 milijuna kuna temeljnog kapitala i oko 210 milijuna kuna vrijednosti imovine.



U većinskom vlasništvu je tvrtka Jadran kapital, a kontrolni paket od 2018. drži PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.


Tvrtka je nastala iz dva bivša nekretninska fonda iz kojih je izvučena najbolja i najpotentnija imovina iz koje su potom razvili projekte, od kojih su neki već realizirani, a neki u fazi dobivanja građevinskih dozvola.


Posljednji projekt koji su Stanovi jadran odradili je trgovački centar Jug u Čakovcu, a lani u lipnju je otvoren i heritage hotel Armerun u staroj gradskoj jezgri Šibenika.


Isto tako krajem 2019. godine su u Šibeniku otvorili stambeno-poslovni kompleks Peškarija.



Investicije koje su sada u planu je ovaj u hotel u Rijeci te turističke vile u Dubrovniku.


– U Rijeci želimo napraviti drugi hotel Armerun. Inače, armerun na šibenskom starom dijalektu znači ormar.


Što se tiče Rijeke, projekt je u fazi projektiranja, a ideja je da bi imao oko 22 sobe i u prizemlju dio za doručak te potencijalno wine bar u večernjim satima.


I bio bi gradski hotel kategorizacije četiri zvjezdice te ujedno heritage hotel. Investicija je prema sadašnjim projekcijama vrijedna oko tri milijuna eura, kazao nam je Jeličić Purko.



Dodaje kako je plan da bi novouređeni hotel s radom počeo krajem 2024. ili početkom 2025. Dio financiranja se planira pokriti iz EU fondova te će o tome ovisiti i početak radova.


Tržište postoji


Na pitanje kako su se odlučili razviti projekt baš u Rijeci, predsjednik Uprave Stanova Jadran kazao je kako u Rijeci vide potencijal s obzirom na to da je Rijeka oduvijek u hotelskom smislu bila svojevrsno »predgrađe Opatije«.


Kao i kako riječki hoteli imaju jako dobru popunjenost, a oni koji su tu u većini nisu rekonstruirani na više zvjezdica.



– Tako da tržište postoji. Isto tako, nadamo se da će ulaganje grupacije Lurssen također dati zamah turističkom pozicioniranju Rijeke i dolasku većeg broja gostiju, i to kroz cijelu godinu, rekao je Jeličić Purko.


Ukazuje kako su ovdje naišli na dobru suradnju u Gradu Rijeci, kao i kako Rijeka ima sličnu priču razvoja turizma kao i Šibenik, nekadašnji industrijski grad, u kojem su lani otvorili svoj prvi hotel Armerun.


Naime, Šibenik je također ranije bio tek stanica između Zadra i Splita, međutim, razvojem niza projekata i investicija usmjerenih turizmu posljednjih godina grad je doživio turistički preobražaj.


Budući hotel trebao bi zapošljavati deset do petnaest ljudi u sezoni.


Vile u Dubrovniku, vinarija na Hvaru


Za uređenje Hotela Armerun u Šibeniku je u studenom 2016. godine kupljen objekt u staroj gradskoj jezgri za iznos oko pet milijuna kuna.


Sredinom 2019. godine započeta je rekonstrukcija hotela na Šibenskoj rivi te je otvoren u lipnju 2021. godine.



Šibenski Hotel Armerun ima 14 smještajnih jedinica u objektu koji je rekonstruiran te tri dodatne smještajne jedinice u samostojećoj kući koja je rekonstruirana u sklopu projekta Peškarija.


Ukupna investicija iznosi 16 milijuna kuna. Ovaj hotel u samom centru Šibenika ima kategorizaciju heritage hotela te hotela s četiri zvjezdice.


Brand Armerun će se širiti i na iduće male hotele, među kojima je ovaj riječki, ustvari drugi Armerun.



Što se tiče ulaganja u smještajne objekte, tvrtka ima u planu, uz ostalo, Vile Orašac u Orašcu kraj Dubrovnika.


Projekt je to izgradnje četiri luksuzne vile namijenjene u turističke svrhe vrijedan oko 24 milijuna kuna.


U Dubrovniku razvijaju i Creme de la Perfection – projekt izgradnje tri luksuzne vile, u što je plan uložiti oko 11 milijuna kuna, a tu su i projekt Etno sela Mokošića, ulaganja u vinariju na Hvaru Hvar Hills…