Jačaju obranu

VIDEO Poljaci u velikom shoppingu, Putin na aparatima: Stižu im ultramoderni korejski avioni, tenkovi i haubice

Portal Novi list, Hina

Foto Rep. of Korea, Defense Photo Magazine

Foto Rep. of Korea, Defense Photo Magazine

Poljska u samo prvoj pošiljci kupuje 180 tenkova K2 Black Panther i K9 haubica, a nabavljaju i 48 borbenih trenažnih zrakoplova FA-50.



Poljska će kupiti 48 borbenih zrakoplova FA-50, prvu pošiljku od 180 tenkova K2 Black Panther i K9 haubice od Južne Koreje, rekao je u petak poljski ministar obrane dok zemlja jača svoju vojsku zbog rata u Ukrajini.


Ruska invazija pokrenuta 24. veljače izazvala je zabrinutost za sigurnost u mnogim zemljama bivšeg istočnog bloka, a članica NATO-a Poljska obećala je povećati izdvajanja za obranu na 3 posto BDP-a i više nego udvostručiti broj vojnika kako bi mogla odvratiti bilo kakav napad.





“Ove godine bit će isporučena prva pošiljka i ukupno će biti 180 (K2 Black Panther) tenkova u prvoj narudžbi, a u konačnici će se ti tenkovi proizvoditi u Poljskoj”, izjavio je Mariusz Blaszczak u izvatku iz intervjua za konzervativni tjednik Sieci objavljenom na internetu.


Blaszczak je rekao da će Poljska također kupiti haubice i borbene zrakoplove FA-50 od Južne Koreje.



“Zainteresirani smo za kupnju tri eskadrile, odnosno 48 zrakoplova”, kazao je.


“Prvi zrakoplov bio bi isporučen Poljskoj sljedeće godine.”


Tenk K2 Black Panther proizvodi Hyundai Rotem, a borbeni avion FA-50 Korea Aerospace Industries (KAI).



U Poljskoj se već proizvode samohodne oklopne haubice Krab kalibra 155 milimetara, na šasiji južnokorejske haubice K9. Ukrajinskoj vojsci ranije su donirali 18 ovih haubica, a potpisan je ugovor za prodaju njih još gotovo 60.


Proizvodnja ovih haubica u uobičajenim uvjetima trajala bi dvije do tri godine. Međutim, ubrzana je na samo par mjeseci zahvaljući tome što su iz Južne Koreje stigle već gotove šasije.


Kako je na konferenciji Rammstein-4, koja okuplja više od 50 zemalja angažiranih u pomaganju obrane Ukrajine, otkrio američki ministar obrane Lloyd Austin III, iz Poljske su ukrajinskoj vojsci nedavno stigla tri cijela bataljuna haubica Krab.


Time je ova narudžba već gotovo ispunjena.