Afera Daj pet

Profesorica zbog koje je mama Milanović slala bijesne mailove: Evo tko me pritisnuo da mu dam 5

Portal Novi list

Sanja Musić Milanović snimljena sa suprugom Zoranom na sinjskoj Alci. / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Sanja Musić Milanović snimljena sa suprugom Zoranom na sinjskoj Alci. / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Profesorica matematike priznaje da ju je bilo strah cijele situacije: "Bilo me strah da će se sve to nekako odraziti na mene, ako to ne napravim"



Zagrebačka Klasična gimnazija sinu predsjednika Republike Zorana Milanovića naknadno je podignula zaključne ocjene iz matematike i latinskog, nakon intervencije i već dobro poznatog maila koji je poslala predsjednikova supruga, Sanja Musić Milanović.


Nakon što je priča o intervenciji mame Milanović izašla u javnost školu je pročešljala prosvjetna inspekcija. Prema inspekciji ocjene su valjane, a ravnateljici Zdravki Martinić-Jerčić predložila izricanje upozorenja nastavnici matematike.


Telegram je danas objavio razgovor s profesoricom. Ispričala je kako je ocjene u razredu koji pohađa sin mame Milanović podigla nakon što je to od nje eksplicitno tražila upravo ravnateljica Martinić-Jelčić.




Spomenuta profesorica matematike diplomirala je prije nekoliko godina, a u školi predaje nepune dvije.


U petak, kad je Telegram vodio razgovor, čije dijelove prenosimo, a u cijelosti se može pročitati OVDJE, profesoricu još uvijek nije kontaktirala policija, kojoj je je prosvjetna inspekcija proslijedila slučaj.


Dva dramatična razgovora s ravnateljicom


“Ja sam u tom razredu zaključila ocjene 20. lipnja. Potom me u četvrtak 23. lipnja ravnateljica pozvala na razgovor s njom i pedagoginjom, vezano za žalbe roditelja iz tog razreda”, ispričala je profesorica matematike Telegramu.


Nakon toga, ravnateljica ju ponovno poziva na razgovor u ponedjeljak, 27. lipnja.


“Tada razgovaramo samo ona i ja. Govori mi da je sada došla i pismena žalba predsjednikove supruge mailom i da su ponovno navedene sve iste primjedbe koje su i ranije bile izrečene.


Govori mi da očito nije bio dovoljan prijašnji razgovor i da se radi o predsjednikovoj supruzi, čiji je utjecaj neupitan. Nakon toga, ravnateljica je od mene tražila da promijenim ocjene”, ističe sugovornica Telegrama.


Što je od nje zatražila?


Što je konkretno ravnateljica zatražila?


“Za troje učenika koji su imali zaključenu ocjenu 4, tražila je da im se zaključi 5. Rekla je i da, ako se to ne dogodi, da onda znamo da će doći inspekcija, ne samo meni, nego i školi.


Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcije.


Ja sam na to pitala gdje je tu pravda prema ostalim učenicima u razredu, zašto bi njih troje po novom kriteriju trebali dobiti više ocjene.


Ona mi je na to rekla da izvučem prosjeke svih učenika iz razreda pa da vidim ima li netko sličan.


Ja sam izvukla te prosjeke i nisam znala po kojem bih kriteriju sada trebala odabrati učenike koji bi trebali dobiti višu ocjenu pa sam pitala nju.


Ona mi je odabrala učenike koji bi to bili”, priča profesorica.


Zašto je profesorica na koncu to odlučila napraviti?


Na koncu je sedmero učenika dobilo višu ocjenu, no nije svima njima ocjena podignuta na 5.


Zašto je ova profesorica to odlučila napraviti – povisiti ocjene odabranim učenicima?


“U tom trenutku nisam vidjela drugu mogućnost, nego poslušati ravnateljicu s obzirom na to da mi je nadređena”, kaže profesorica.


Je li ju bilo strah i čega?


“Da. Cijele situacije Bilo me strah da će se sve to nekako odraziti na mene, ako to ne napravim”, ispričala je profesorica matematike za Telegram.


Cijeli intervju koji se dotiče navoda iz maila mame Milanović i činjenice da se cijelu školsku godinu nije pojavila na informacijama, ali i toga tko je sve mogao, a odbio je pisati godišnji test za višu ocjenu, pročitajte na Telegramu.