FEŠTA NA OTOKU

Zaključen projekt vrijedan 39,6 milijuna kuna: Nova riva otvara nove mogućnosti za Unije

P. N.

Foto MO Unije

Foto MO Unije

Postojeći pristan je saniran i produžen u obliku slova »T«, dužine 70-ak metara, s mogućnošću prihvata većih brodova i trajekata, uz omogućavanje brodskih i brzobrodskih linija i protoka putnika.



UNIJE – Starosjedioci Unija Josip Nikolić, Ruža Krsmanović i Franciska Tomašić, u društvu župana Zlatka Komadine, gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić i predsjednika Mjesnog odbora Unije Roberta Nikolića, prerezali su svečanu vrpcu i tako otvorili novu rivu na Unijama, projekt vrijedan 39,6 milijuna kuna. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 34.268.835 kuna i sredstvima osiguranim u proračunu Primorsko-goranske županije u iznosu od 4 milijuna kuna, dok je preostali iznos osigurala Županijska lučka uprava Mali Lošinj.


Unije, nova riva


Kvalitetnija povezanost


– U zadnjih nekoliko godina u tijeku je veliki investicijski ciklus u sustav županijskih lučkih uprava naše županije. Odobrena su europska sredstva putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za mnogo projekata, a za što smo bili spremni i ovim putem zahvaljujem ministru Butkoviću. U dogovoru s jedinicama lokalne samouprave smo imali na vrijeme pripremljene prostorne planove, kao i projekte lučkih uprava. U svim našim priobalnim gradovima i općinama smo realizirali investicije u lučka područja koje su promijenile njihove vizure i omogućile kvalitetniju morsku povezanost – izjavio je tom prilikom župan Zlatko Komadina.


Sreća dvaju Josipa

 




Kako kaže 87-godišnji Unijan Josip Nikolić, mislio je da neće dočekati rivu koju mještani godinama sanjaju. Sretan je jer su njihove barke sada zaštićene od juga, a gosti Unija mogu pristajati na jednu od najljepših riva na Jadranu. Njegov imenjak i rođak, najstariji stanovnik Unija, 90-godišnjak Josip Nikolić dodao je pak kako su Unije i Unijani zaslužili ovakvu rivu te je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Gradonačelnica Ana Kučić istaknula je važnost kvalitetne prometne povezanosti otoka. Kako je rekla, ovom rivom osigurani su i uvjeti za siguran vez brodskih, brzobrodskih i katamaranskih linija i povezanost s Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, ali i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali.


Zadovoljstvo nije krio ni predsjednik Mjesnog odbora Robert Nikolić, ističući da ovakve rive za otoke i otočane znače život.


Prihvat većih brodova


– Projektom je postojeći pristan saniran i produžen u obliku slova »T«, dužine 70-ak metara, s mogućnošću prihvata većih brodova i trajekata, uz omogućavanje brodskih i brzobrodskih linijama, kao i protoka putnika u pomorskom prometu. Sanacijom je stvoren preduvjet za zaštitu dijela akvatorija te samim time i za izgradnju obale za brodice – pojasnio je ravnatelj ŽLU-a Mali Lošinj Filip Balija, zahvalivši Unijanima na strpljenju i razumijevanju tijekom dvije godine koliko je trajao projekt. Nadovezao se župan Komadina ističući kako je u svojim mandatima svjedočio realizaciji projekata lučkih uprava na svakom otoku lošinjskog arhipelaga – rive na Susku, Iloviku, Srakanama i sada na Unijama, a to uključuje i sam Lošinj.


Svečanost je zaokružena presijecanjem krokanta, tradicionalne lošinjske slastice koja se posluživala u velikim svečanostima. Događaju je prisustvovao veliki broj mještana i turista, kao i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, koji su pohvalili realizaciju projekta te najavili nastavak ulaganja svima koji podržavaju razvoj.