Poboljšanje suradnje

Pravosudni dužnosnici iz zemalja Europske unije posjetili Policijsku upravu primorsko-goransku

Vladimir Mrvoš



RIJEKA – U sklopu Programa razmjene pravosudnih dužnosnika u organizaciji Europske mreže pravosudnih centara (EJTN) i Pravosudne akademije Republike Hrvatske, jučer su Policijsku upravu primorsko-goransku posjetili strani pravosudni dužnosnici.


Riječ je o osmero sudaca iz Italije, Portugala, Austrije, Španjolske, Poljske i Finske te dvoje državnih odvjetnika iz Latvije i Rumunjske.


Pravosudne dužnosnike primio je Hari Brnad, zamjenik načelnika Policijske uprave sa suradnicima te uz dobrodošlicu, izrazio i uvjerenje da će današnji susret pridonijeti unapređenju međusobnog razumijevanja i suradnje.




Zamjenik Brnad pravosudnim dužnosnicima prezentirao je ustrojstvo, nadležnost i vrste poslova koji se obavljaju u Policijskoj upravi. Naveo je i osnovne pokazatelje stanja sigurnosti u prvoj polovini ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te istaknuo dobro stanje sigurnosti na području Policijske uprave. Kako je u tijeku turistička sezona, strani pravosudni dužnosnici upoznati su i s provedbom projekta »Sigurna turistička destinacija«, u sklopu kojeg i policijski službenici iz njihovih zemalja tijekom ljeta borave i rade u Hrvatskoj.


U nastavku sastanka raspravljene su sličnosti i razlike u organizaciji policije u zemljama iz kojih dolaze pravosudni dužnosnici u odnosu na hrvatsku policiju te u suradnji između policije i državnih odvjetništava i u procesuiranju kaznenih djela i prekršaja. Pravosudni dužnosnici zahvalili su se na prijemu, organizaciji sastanka i korisnoj razmjeni iskustava.