ČUVARI TRADICIJE

“Tragom hrvatske baštine” u Bakru: Više od 200 folkloraša prikazalo dio lokalnih identiteta Hrvatske

Filip Brnelić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Događaj je organizirala udruga Tragom hrvatske baštine koju predvode novolistovci Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin, uz pokroviteljstvo Grada Bakra i bakarske Turističke zajednice.



BAKAR – Kamena pozornica Žala ribara u Bakru drugu je godinu zaredom, bar na jednu večer postala centar nacionalne tradicijske kulture. Više od 200 folkloraša, čuvara lokalne kulturne baštine, članova kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske upriličilo je tradicijom inspiriran susret naziva “Tragom hrvatske baštine”, a primorskoj publici prikazalo i približilo očuvane djeliće lokalnih identiteta hrvatskih krajeva i zajednica.


Pjesma, glazba, ples, glazbeni instrumenti, odjeća i nošnje, hrana i piće samo su neki od elemenata kojih su bakarski gosti sa sobom doveli. Program je započeo defileom osam KUD-ova od novog pontona do Žala ribara, gdje se odvio glavni dio manifestacije.


Foto galerija: "Tragom hrvatske baštine" u Bakru Foto: Vedran Karuza


Svoju su baštinu u Bakru predstavila društva iz sedam županija – KUD “Zvona Zagore” iz Mirlović Zagore (Šibensko-kninska županija), KUD “Šokadija” iz Mikanovaca (Vukovarsko-srijemska županija), KUD “Putniković” s Pelješca (Dubrovačko-neretvanska županija), KUD “Sveti Juraj” iz Draganića (Karlovačka županija), KUD “Dangubice” iz Kutereva (Ličko-senjska županija), KUD “Zlatela” iz Kršana (Istarska županija), KUD “Frankopan” iz Vrbnika i Folklorni ansambl narodnih pjesama i plesova “Zora” iz Opatije (Primorsko-goranska županija).




Oni su svoje štandove ispunili narescima, kulenom, sirom, kiflama, kolačima, vinom i rakijom i još štočime, uz pomoć grobničkih i kastavskih kuhara, a glazbeno-scenskim nastupom predočili ono što se u materiju ne da uhvatiti, već samo prenijeti na iduće naraštaje. Događaj je organizirala udruga Tragom hrvatske baštine koju predvode novolistovci Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin, uz pokroviteljstvo Grada Bakra i bakarske Turističke zajednice.