Hrvatska vs. Španjolska

Predrag Sloboda o polufinalu Svjetskog prvenstva: “Nema tu puno mudrovanja, treba dati sve od sebe”

Igor Duvnjak

Predrag Sloboda/Foto Arhiva NL

Predrag Sloboda/Foto Arhiva NL

Sve je teže što se ide dalje, sada smo u krugu u kojem su svi kandidati za medalje. Pogledajte samo tko je u toj konkurenciji, to su sve eminentne reprezentacije - kaže Sloboda



RIJEKA Ime Predraga Slobode, poznatog riječkog sportskog djelatnika, godinama se, bolje rečeno desetljećima, s itekakvim štovanjem izgovara u vaterpolskom svijetu. Ovaj je Riječanin već toliko godina u žiži velikih vaterpolskih događanja poput, primjerice, onih kada je u Primorju EB oformio najzvučniju momčad u povijesti riječkog sporta s pregršt bombastičnih pojačanja, tolikih olimpijskih pobjednika koji su punili tribine bazena na Kantridi te uspjesima i pobjedama razgalili srca navijačica i navijača.


Dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza također uživa u uspjesima reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.


– Nema se što posebno reći za hrvatsku pobjedu sa Srbijom, svi su igrali jedan za drugoga – kaže Predrag Sloboda za pun pogodak vrijedan plasmana u polufinale SP-a. – Vidjelo se pritom da su se momci jako dobro borili, da su bili agresivni te da su jako dobro fizički pripremljeni. Znali su odakle im dolazi najveća opasnost. Zaustavili su možda i najboljega svjetskog igrača Dušana Mandića. Također i Jakšića. Naravno, i obrana je bila, neću reći savršena, ali izuzetno dobra. Ovoga puta je funkcionirao i napad i sve je to rezultiralo ovom pobjedom.




I Sloboda, kao i brojni drugi u vaterpolskom svijetu, s divljenjem svjedoči o hrvatskom nezapamćenom kontinuitetu uspjeha. Pritom ističe i pomalo zanemarenu činjenicu, onu o kontinuitetu stručnog rada u ovoj trofejnoj reprezentaciji.


– Dovoljno je samo pogledati hrvatske nastupe na proteklih devet svjetskih prvenstava. Uza sve, tu postoji još jedan kontinuitet. Mi smo, naime, jedini momčadski sport na tako visokoj razini koji je još od 2004. godine do danas imao samo dva izbornika. To su Ratko Rudić i Ivica Tucak.


Ulaskom u nokaut fazu, razmišlja se već o finalu, iako je prije toga na rasporedu polufinalni duel sa Španjolskom, reprezentacijom itekakve reputacije.


– Sve je teže što se ide dalje, sada smo u krugu u kojem su svi kandidati za medalje. Pogledajte samo tko je u toj konkurenciji, to su sve eminentne reprezentacije. Nema tu puno mudrovanja, treba se što bolje spremiti i dati sve od sebe. Naravno da se ide po pobjedu, ali se po običaju nešto pita i onu drugu stranu.


Španjolsku čini 90 posto igrača Barcelonete, tako da je to bez dvojbe jedna izuzetno uigrana reprezentacija. Međutim, u četvrtfinalu su im Crnogorci zadali dosta muke. Nije to bila baš tako glatka pobjeda Španjolaca. Nama na tribinama večeras nema druge nego dati što jaču podršku našoj reprezentaciji – poručio je Predrag Sloboda.