Crikvenički turistički adut

Crikvenička gradska plaža petu godinu bez koncesionara. Grad optužuje Županiju, Županiji krivac – Teta Filumena

Robert Šimonović

Zbog predugog čekanja na odluku o dodjeli koncesije, Grad Crikvenica je plažu krenuo uređivati tek u lipnju / Foto S. DRECHSLER

Zbog predugog čekanja na odluku o dodjeli koncesije, Grad Crikvenica je plažu krenuo uređivati tek u lipnju / Foto S. DRECHSLER

Gradonačelnik Damir Rukavina tvrdi da je plaža predmet igre i zanemarivanja od strane Županije. U odgovoru iz PGŽ-a stoji, pak, da Županijska skupština odluku o koncesiji nije donijela »zbog utvrđenih nedostataka u dostavljenoj dokumentaciji« najpovoljnijeg ponuditelja, tvrtke Teta Filumena iz Čavala



 


CRIKVENICA – Već petu godinu zaredom crikvenička Gradska plaža ostala je bez koncesionara. Ova činjenica postala je jasna nakon što je na Županijskoj skupštini 9. lipnja župan Zlatko Komadina istaknuo da neće potpisati ugovor o koncesiji za Gradsku plažu s koncesionarom, i to zbog toga što ugovor u tom slučaju ne bi bio u skladu s natječajnom dokumentacijom koju je najpovoljniji ponuditelj – tvrtka Teta Filumena iz Čavala – dostavila Županiji.


Podsjetimo, koncesija za gospodarsko korištenje glavnog crikveničkog kupališta istekla je još u rujnu 2017. godine, da bi 28. svibnja 2020. godine Županijska skupština većinom glasova vijećnika usvojila odluku o davanju koncesije tvrtki Teta Filumena, i to na rok od 20 godina. Uslijedila je žalba Zajednice ponuditelja – crikveničkog komunalnog poduzeća Eko-Murvica i hotelskog poduzeća Jadran, a koji su tada bili jedini konkurenti Teti Filumeni. Eko-Murvica i Jadran žalili su se tada, između ostalog, na to da odluka Županijske skupštine nije sadržavala obrazloženje razloga koji su bili odlučujući pri ocjeni za odabir najpovoljnijeg ponuditelja, kao i da stručno povjerenstvo nije pravilno pregledalo odabranu ponudu, a pogotovo studiju gospodarske opravdanosti. Potom je pokrenut i upravni spor koji je još u tijeku, međutim, u naravi nije takav da bi mogao spriječiti postupanje, odnosno ovogodišnje potpisivanje ugovora o koncesiji. Ipak ugovor s koncesionarom za ovu godinu u konačnici nije potpisan, stoga smo se obratili Županiji te zamolili pojašnjenje ovakve odluke. Zanimalo nas je koji točno dio ugovora nije u skladu s natječajnom dokumentacijom, kao i je li župan odbijanjem potpisivanja ugovora na neki način priznao to da odluka Županijske skupštine iz 2020. godine nije bila utemeljena, a na što su žalbom ukazivala poduzeća Eko-Murvica i Jadran.


Potpisivanje ugovora




Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a Nada Milošević odgovorila je da župan nije osoba koja ima utjecaj, kako na sam postupak davanja koncesije, tako niti na vođenje bilo kakvog žalbenog ili bilo kojeg drugog postupka, već je ovlašten tek za potpisivanje ugovora o koncesiji temeljem odluke o davanju koncesije koju donosi Županijska skupština kao davatelj koncesije. Također, kaže Nada Milošević, nakon završenog žalbenog postupka spornu odluku o davanju koncesije Teti Filumeni je potvrdilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te je ona postala izvršna 14. prosinca 2021. godine.


– Sukladno članku 7. Odluke o davanju koncesije najpovoljniji ponuditelj bio je dužan u roku od 180 dana od izvršnosti Odluke, što u konkretnom slučaju znači najkasnije do 13. lipnja 2022. godine, dostaviti davatelju koncesije, između ostalog, izvršnu lokacijsku dozvolu ili drugi odgovarajući izvršni akt o gradnji, sukladno Zakonu o gradnji. Najpovoljniji ponuditelj, trgovačko društvo Teta Filumena u navedenom je roku dostavilo samo Potvrdu o izvršnosti lokacijske dozvole, međutim, nije dostavilo i sam akt – Lokacijsku dozvolu. Analizom preostale dostavljene dokumentacije utvrđeno je da je najpovoljniji ponuditelj dostavio Izjavu projektanta Zelena infrastruktura o usklađenosti idejnog projekta s idejnim rješenjem, u kojoj je navedeno da će se »obalna crta mijenjati u idućem koraku, a sve u roku od tri godine (prema Odluci o dodjeli koncesije određenom roku za nasipavanje obalnog dijela), odnosno kada se za to ostvare nedvojbeni prostorno-planski uvjeti«. Iz navedenog proizlazi da sada nije moguće mijenjati obalnu crtu, a što je u suprotnosti s natječajnom dokumentacijom i Odlukom o davanju koncesije. S obzirom na utvrđene nedostatke u dostavljenoj dokumentaciji, kako formalne, tako i sadržajne naravi, postupak će se nastaviti pred Županijskom skupštinom Primorsko-goranske županije te će se o navedenom donijeti odgovarajući akt – stoji u odgovoru pročelnice Nade Milošević.


Nemar Županije


Gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavinu upitali smo koga smatra odgovornim zbog činjenice da će crikvenička glavna plaža i petu godinu za redom ostati bez koncesionara. Također, pitali smo i hoće li, kako i koliko odluka o nepotpisivanju ugovora s koncesionarom utjecati na turističke i gospodarske rezultate Grada Crikvenice, kao i hoće li takva odluka utjecati na ugled Crikvenice i zadovoljstvo gostiju koji će ove sezone posjetiti Crikvenicu. Također, zanimalo nas je i što se učinilo po pitanju održavanja plaže i njezine pripreme za ljetnu sezonu.


Gradonačelnik Rukavina nedvosmisleno je odgovorio da crikvenički najveći turistički adut »svakodnevno propada zbog nemara Primorsko-goranske županije i njenih službi«. Rukavina kaže i da je Županija o nepotpisivanju ugovora s koncesionarom Grad Crikvenicu obavijestila tek 17. lipnja, iako su županijske službe zagovarale i garantirale da će se do sezone sklopiti ugovor o koncesiji, a kao krajnji termin sklapanja ugovora istican je početak svibnja.


– Nekoliko puta smo apelirali i upozoravali Županiju da je početak svibnja prekasno da bi se plaža adekvatno pripremila za sezonu i predlagali Županiji da se za ovu godinu dodijele koncesijska odobrenja ako nemaju namjeru sklopiti ugovor o koncesiji. Nažalost, Županija ponovo nije imala sluha za Crikvenicu i crikveničku plažu i dovela nas je u situaciju da je sezona već naveliko krenula, a Gradska plaža, koja je najatraktivniji biser crikveničke rivijere, je svoje prve goste dočekala potpuno nespremno. Naime, Grad Crikvenica nije mogao ulagati u plažu dok je postojala garancija Županije da će ugovor o koncesiji biti sklopljen. Bilo bi nezakonito i neodgovorno ulagati javni novac u plažu na koju je trebao doći privatnik i gospodarski je iskorištavati narednih 20 godina, na koliko je ugovor trebao biti sklopljen.


Uređivanje bagerima


Istoga dana kada je župan Zlatko Komadina na Županijskoj skupštini rekao da ugovor neće sklopiti, krenuli smo s uređenjem i čišćenjem plaže, njenih zelenih površina, čišćenjem i otvaranjem javnih wc-a, postavljanjem tuševa i svlačiona. Plaža ove godine neće biti ni približno na onoj razini na koji bi trebala biti, ali odradit ćemo sve ono što je, s obzirom na termin, moguće i što je nužno potrebno da se ona može koristiti. Bili smo primorani sunčalište uređivati bagerima, što nikako nije bio lijep prizor tijekom lipnja, dok je plaža već bila puna kupača. Iskoristit ćemo ovu priliku da se ispričamo svim našim građanima i gostima na tome. Zbog otezanja samog postupka koncesioniranja i nepotrebnog zavlačenja postupka crikvenički turizam pretrpio je ogromnu štetu i tome može posvjedočiti svaki građanin našega grada jer smo svi suočeni s velikim nezadovoljstvom naših gostiju i posjetitelja. Gotovo svaki građanin Crikvenice direktno ili indirektno trpi štetu zbog ovakvog stanja. Bilo da je riječ o privatnim iznajmljivačima, turističkim djelatnicima, hotelijerima, ugostiteljima, ali i svim ostalim gospodarstvenicima. Svi smo se mi, nažalost, »crvenjeli« pred turistima koji su u nevjerici promatrali stanje na plaži u lipnju. Šteta koju ćemo zbog toga pretrpjeti je golema i nepopravljiva jer teško možemo očekivati da će se gosti koji su ove godine posjetili Gradsku plažu u Crikvenici više ikada htjeti vratiti, a pogotovo oni koji godinama dolaze u naš grad i koji znaju kako je plaža izgledala prije nego je postala predmet igre i zanemarivanja od strane Primorsko-goranske županije – stoji u odgovoru gradonačelnika Rukavine.