Sveučilište u Granadi

Dobra vijest za sve koji bez nje ne mogu: Čokolada vas ne deblja!

Šarlota Brnčić

Foto: Vie Studio - Pexels

Foto: Vie Studio - Pexels

Tajna ovog fenomena krije se u prisutnosti antioksidativnih tvari - katehina.

Odrasli i djeca rado će dočekati ovu vijest: čokolada ne deblja. To se navodi u istraživanju koje je provelo Sveučilište u Granadi, a koje je objavljeno u časopisu Nutrition.


Istraživanje je pratilo veliki uzorak mladih ljudi, točnije 1.500 adolescenata, i to iz 6 različitih europskih zemalja, kako bi se provjerilo koliko bi unos čokolade mogao poticati debljanje.


Ovo istraživanje dio je projekta HELENA ( Health lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence ) i financirano je od strane Europske unije.


Istraživači su potvrdili da je, bez obzira na tjelesnu aktivnost i stil prehrane, konzumacija čokolade obrnuto proporcionalna tjelesnoj masnoći (mjereno indeksom tjelesne mase, veličinom struka i mjerom koja se naziva “analiza bioimpedancije”).


Zaključci ovog istraživanja otkrili su tajnu ovog fenomena u prisutnosti antioksidativnih tvari, katehina, sadržanih u čokoladi.


U praksi, konzumacija čokolade bez debljanja bila bi posljedica tih tvari koje mogu potaknuti ispravan metabolizam, stvarajući protutežu kalorijskom sadržaju kakaa.


Drugo istraživanje, tijekom kojeg je obavljeno više pokusa, pokazalo je da prehrana bogata katehinom smanjuje pretilost i poboljšava regulaciju razine šećera.