RIBOLOVNI PRIBOR

Mit je da samo skupa oprema lovi ribu. Znate li što su beach ledgering štapovi?

Boris Bulić

Iako je cjenovni razred najčešće glavno mjerilo kvalitete kako štapova i rola, to ne mora uvijek biti tako. Naravno, gornja klasa je uvijek gornja klasa i tu poziciju dugo, dugo vremena nepoljuljano drže jaki brendovi kakvi su primjerice Tubertini, Shimano, Italcanna, Penn ili Okuma. No isto tako ne smijemo smetnuti s uma da štapovi i role niže klase zapravo nemaju uopće loše performanse…



Dužina štapova za beach ledgering se kreće oko 4,20 metara što je zapravo samo varijacija na surf štapove. Za razliku od klasičnih surf štapova, štapovi namijenjeni beach ledgering tehnici su lakši i nešto mekše akcije pri čemu većina modela ima i osjetljive višebojne izmjenjive vrhove. Ovi štapovi imaju vršnu progresivnu akciju koja se očituje do prve dvije trećine što znači da se ni pri najvećim opterećenjima posljednja trećina štapa neće saviti. Premda postoje modeli s manjom i većom težinom izbačaja, prosječna se težina izbačaja kod ovih štapova kreće od 100 do 150 grama.


Role za ovakav tip ribolova su zapravo klasične surf role s visokom konusnom špulom, sporijim prijenosom, velikom snagom i savršenim mehanizmom za slaganje strune poput worm shafta ili aero wrapa.


Ipak, budući da se u ovoj tehnici štap uglavnom drži u ruci uz tek povremena odlaganja, većina je ribolovaca sklonija lakšim modelima.




Budući da se nerijetko radi sa strunama malih promjera, kvalitetna, lako dostupna prednja kočnica je imperativ.


Iako je cjenovni razred najčešće glavno mjerilo kvalitete kako štapova i rola, to ne mora uvijek biti tako. Naravno, gornja klasa je uvijek gornja klasa i tu poziciju dugo, dugo vremena nepoljuljano drže jaki brendovi kakvi su primjerice Tubertini, Shimano, Italcanna, Penn, Okuma…



No isto tako ne smijemo smetnuti s uma da štapovi i role niže klase zapravo nemaju uopće loše performanse i da će oni u rukama vještog ribolovca jednako uspješno izvući ribu života. Štapovi i role brandova poput LineaEffe, Ron Thompson, Quantum ili Trabucco većini ribolovaca su cijenom znatno dostupniji, a kvalitetom ne odstupaju u tolikoj mjeri od vrhunskih modela da bi to prosječan ribolovac osjetio kao hendikep. Naravno, pritom nipošto nije naglasak na nepotrebnom ulaganju u kvalitetu, već samo na dostupnosti opreme s cjenovnog stajališta. Teško i nemoguće je uspoređivati shimanovu rolu Aerotechnium s bilo kojom drugom rolom, no činjenica je da za domet do nekih stotinjak metara može poslužiti i višestruko jeftiniji model.


Istina je isto tako da će vlasnik Aerorotechniumke ukoliko je pravilno koristi i održava sa svojom rolom loviti i kada vlasnik spomenutog jeftinijeg modela bude po treći pita mijenjao rolu.