Ekovrtić

Delničkom vrtiću prestižna titula: Hlojkici međunarodni Zlatni ekološki status

Marinko Krmpotić

Ova ekipa izrecitirala je Eko kodeks - jasno i glasno / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ova ekipa izrecitirala je Eko kodeks - jasno i glasno / Snimio M. KRMPOTIĆ

Novodobiveni Zlatni status Međunarodne eko škole znači da delnički vrtić ulazi u krug onih vrtića koji na međunarodnoj razini ispunjavaju niz kriterija vezanih uz odgoj utemeljen na poštovanju ekoloških odredbi



DELNICE – Delnički Dječji vrtić Hlojkica od jučer ima Zlatni status Međunarodne eko škole, a to znači da ulazi u krug onih predškolskih ustanova koje na međunarodnoj razini ispunjavaju kriterije vezane uz odgoj utemeljen na poštovanju ekoloških odredbi i pravila. U ovaj projekt Hlojkica se uključila 2012. godine, kad je dobila Brončani status. Potom je kroz kvalitetan rad 2016. godine došla do Srebrnog statusa, da bi pred dvije godine pandemija sve usporila, ali eto, nakon što je i to zlo prošlo, a u međuvremenu su u Hlojkici i dalje marljivo i predano radili, zaslužili su tim svojim radom i Zlatni status, što je simbolički potvrđeno podizanjem zelene zastave koja će se sada vijoriti pred Hlojkicom, ali i obavezivati da i dalje rade sve kako bi ostali na razini Zlatnog statusa. Ravnateljica Hlojkice Karmela Rački u svojoj je pozdravnoj riječi napomenula kako se priznanje i zastava dodjeljuju na dvije godine, a nakon toga slijedi obnova statusa do koje dolazi samo ako se i dalje bude kvalitetno radilo.


  Donošenje zelene ekozastave bila je čast za male delničke vrtićare / Snimio M. KRMPOTIĆ

Donošenje zelene ekozastave bila je čast za male delničke vrtićare / Snimio M. KRMPOTIĆ


Sedam koraka


»Naravno da ćemo to i učiniti, a ovaj svečani čin koristim kao priliku da se pri stjecanju ovog priznanja sjetimo prve ravnateljice Dječjeg vrtića, pokojne Ankice Zubović koja je, sigurna sam, negdje gore sada jako sretna što se ova zastava iznova vijori u dvorištu našeg vrtića, na ponos svih nas, kao i našega Grada Delnica«, rekla je Karmela Rački, izrazivši zadovoljstvo što Delnice imaju prvi ekovrtić i zelenu zastavu u Gorskom kotaru.


Pedagoginja Lucija Matek detaljnije je predstavila aktivnosti vezane uz stjecanje Zlatnog statusa, napomenuvši kako je trebalo ispuniti sedam koraka da bi se zadovoljilo sve potrebne uvjete, od osnivanja ekoodbora, preko ocjene stanja okoliša, odabira teme djelovanja, osnivanja ekopatrola, stvaranja ekokodeksa, pa do direktnog rada na terenu, poput obilježavanja značajnih datuma kao što su Dan kruha, Dan jabuka, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dan voda, Dan šuma, te najvažniji – Dan planeta Zemlje.


Godine okrenutosti ekologiji donijele Zlatni status Međunarodne eko škole / Snimio M. KRMPOTIĆ

Godine okrenutosti ekologiji donijele Zlatni status Međunarodne eko škole / Snimio M. KRMPOTIĆ


Veza s Litavcima




»U jasličkim skupinama provodili smo aktivnost nazvanu »1, 2, 3 razgibajmo se svi«, a u vrtićkim skupinama ponašanje u prometu. Nadalje, uredili smo vrt koji se nalazi u okviru našeg vrtića, izradili kućice za ptice od otpadnog materijala, pratili kako priroda »radi« u našem vrtu u svakom pojedinom godišnjem dobu te zasijali sjeme koje će nam, vjerujemo, donijeti plodove kapule, graška, tikvi i rajčica. Obojili smo i zaštitili voćke unutar našeg vrtića, nabavili kante za otpad, uživali u predstavi »Naš zeleni svijet« i izložbi koju nam je omogućio NP Risnjak, sakupljali čepove, a sve što smo radili predstavili smo i izvan Hrvatske kroz projekt »Say Helo to the World« kojim smo se povezali s jednim vrtićem iz Litve«, rekla je pedagoginja Lucija Matek.


Nakon predstavljanja tih brojnih aktivnosti uslijedilo je najprije recitiranje ekokodeksa, nakon čega su vrtićari do jarbola donijeli zelenu ekozastavu koju su uz pomoć ravnateljice podigli. Svečanosti je nazočila i delnička gradonačlenica Katarina Mihelčić, kao i direktor NP-a Risnjak Mario Antolić, koji su pohvalili trud svih najmlađih Delničana, kao i njihovih odgojiteljica, ravnateljice i cjelokupnog osoblja Hlojkice te poželjeli da ova ustanova Zlatni status Međunarodne eko škole zadrži što duže.