Gradonačelnik RIjeke

Filipović želi izgraditi novo riječko gradsko središte: Tamo je 220.000 m2, javili su se investitori

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza; Vizualizacija Karlo Ugarković

Foto Vedran Karuza; Vizualizacija Karlo Ugarković

Zadovoljan je prvom godinom mandata: "Rijeka će imati novo lice i bit će grad ugodniji za život".



Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ocijenio je da je unatoč izazovima prva godina njegova mandata bila uspješna.


– Rijeka je najveće gradilište u Hrvatskoj i trenutno se realiziraju brojne javne i privatne investicije. To je dokaz da smo grad otvoren za investitore. Rijeka će 2025. godine imati novo lice i bit će grad ugodniji za život, uvjeren je Filipović.





Riječki gradonačelnik podsjetio je da je prije godinu dana započeo mandat nakon što je dobio gradonačelničke izbore i nakon što je konstituirano Gradsko vijeće.


Više-manje uspješno brodimo


– To je uspješno odrađeno i više-manje uspješno brodimo, iako nemamo potpisan koalicijski sporazum. Većina predloženih točaka je prihvaćena na Gradskom vijeću, bilo je jako puno usaglašavanja, zahvaljujem se svim vijećnicima i vijećnicima na suradnji.


Bilo je izazovno, a nadam se da će u sljedeće tri godine biti bolje. Odmah na početku mandata održali smo sastanke s čelnim ljudima Primorsko-goranske županije i riječkog Sveučilišta kako bi krenuli u realizaciju niza projekata.



Prvu godinu mandata obilježio je Covid 19, a ispred nas su novi izazovi, kao što je rat u Ukrajini, a što utječe na porast cijene energenata i na inflaciju, kazao je Filipović.


On je od niza dokumenata koji su prihvaćeni izdvojio proračun za 2022. godinu kao najvažniji akt.


Prihvatio sam amandmane, tako ću i dalje


– Proračun je prihvaćen 14. prosinca 2021. godine, najranije u zadnjih 20-ak godina. Prihvatio sam i određene amandmane i takav način rada ću i dalje prakticirati.


Prihvaćen je Provedbeni program Grada Rijeke koji se sastoji od preko 70 projekata vrijednih preko 20 milijarda kuna.



Smanjili smo prirez za jedan posto, s 15 na 14 posto. Nastavit ćemo sukcesivno smanjivati prirez kako bi u 2025. godinu ušli s 10-postotnom stopom prireza.


Svaku godinu kada smanjimo prirez ostanemo u proračunu bez oko četiri milijuna kuna.


U Urbanu aglomeraciju uključile su se nove jedinice lokalne samouprave i sada nas je 14 što je dobar pokazatelj da projektna suradnja između gradova i općina riječkog prstena ima smisla.



Uspješno je provedeno spajanje Rijeka prometa i Rijeka plusa i benefiti takve odluke već su vidljivi.


Radi se i na reorganizaciji gradske uprave, naveo je riječki gradonačelnik.


Kreće prodaja u zoni Bodulovo


Podsjetio je da je jedno od predizbornih obećanja drugačiji odnos prema poduzetništvu.


– Radovi na poslovnoj zoni Bodulovo su praktički gotovi i vrlo brzo će krenuti u prodaju devet parcela za koje je pokazan interes.



Povećana su sredstva za poduzetničke subvencije i taj će iznos rasti svake godine. Izmijenili smo odluku o prodaji gradskih poslovnih prostora i dali mogućnost poduzetnicima da ih kupe po jasnim kriterijima.


Ali to nije rasprodaja obiteljskog srebra kao što se prigovara. Krenuli su radovi na Energani koja će biti centar novih i kreativnih tehnologija.


U prostoru Terminala otvoreni su novi poslovni prostori u kojima će raditi stotinu inženjera i koji će projektirati brodove. Erikson je otvorio ured u Rijeci.



Poznate kompanije nas prepoznaju kao grad vrijedan ulaganja. JGL završava vrijednu investiciju.


Sve to pokazuje da se poduzetnička klima mijenja na bolje, ocijenio je Filipović.


Novo gradsko središte na Rujevici


Riječki gradonačelnik najavio je da će do kraja godine biti useljeno 90 stanova na Martinkovcu koji se grade po programu društveno poticane stanogradnje, a Grad Rijeka razmišlja i o drugim modelima stambenog zbrinjavanja mladih građana Rijeke, a jedna od mogućnosti je i najam stanova.



– Rijeka je prostorno stiješnjena, ali novi iskorak mogla bi biti realizacija projekta sekundarnog gradskog središta na Rujevici, a za što je okončan urbanističko-arhitektonski natječaj.


Predviđena je izgradnja preko 100.000 kvadrata stambenog prostora i preko 120.000 kvadrata poslovnog prostora. Već sada bilježimo zanimanje investitora za taj projekt, naglasio je Filipović.


Nije zadovoljan parkiranjem i prometom


Riječki gradonačelnik nije previše zadovoljan s parkiranjem i prometom u gradu, ali vjeruje da će pozitivan iskorak biti izgradnja projekta Zapadna Žabica, odnosno novog kolodvora i garaže.



– Za Žabicu smo dobili privatnog partnera koji je za kupnju našega zemljišta ponudio 20 posto višu cijenu od početne.


Ako Gradsko vijeće prihvati prodaju, projekt bi se mogao realizirati u sljedeće tri godine i njegovom realizacijom dobit ćemo 400 novih parkirnih mjesta, s tim da će se s Rive maknuti automobili.


Kada je riječ o javnom prijevozu, pokrenuta je nabava 37 novih autobusa, a i željeznica će biti više u funkciji javnog prijevoza, izjavio je Filipović.


Riječki gradonačelnik posebno je izdvojio potpisivanje ugovora za gradnju novog pročišćivača na Delti i nastavak realizacije najveće komunalne investicije u vodno gospodarstvo u Hrvatskoj, a sve kako bi se i budućim generacijama omogućila kvalitetna pitka voda i čisto more.


Marina će promijeniti sliku grada na bolje


– Tu je i projekt obnove toplinarstva koji provodi Energo, a za koji je osigurano preko 80 milijuna kuna europskih sredstava.


Izgradili smo sortirnicu u Mohačevoj dragi koja bi trebala početi s radom krajem ove ili početkom sljedeće godine.


Kada je riječ o prigovorima da je Rijeka prljav grad, treba poraditi na svijesti građana, a osigurat ćemo i veća sredstva u proračunu za tu namjenu.



Energetski smo obnovili niz zgrada javnog sektora. Bilježimo izvrsne turističke rezultate jer je ova godina za 15 posto bolja od rekordne 2019. godine.


Zadržali smo vodeću poziciju kada je riječ o digitalizaciji i transparentnosti u Hrvatskoj, u funkciji je aplikacija Otvoreni proračun koja bilježi sve transakcije, a plan je da njome budu obuhvaćena i komunalna poduzeća, najavio je Filipović.


Kada je riječ o nacionalnim projektima, riječki gradonačelnik izdvojio je koncesioniranje Zagrebačke obale, gradnju ceste D 403 koja će biti gotova do lipnja 2023. godine što će omogućiti prometno rasterećenje u zapadnom dijelu grada.


– Krenuo je i projekt marine u Porto Barošu koja bi do 2025. godine mogla biti u funkciji. Sigurno će promijeniti sliku grada na bolje, a otvorit će se i puno novih radnih mjesta, uvjeren je Filipović.


Čvrsto stojimo iza obnove Galeba


Zamjenici riječkoga gradonačelnika, Sandra Krpan i Goran Palčevski, također su zadovoljni prvom godinom mandata.


– Spremni smo slušati naše sugrađane kako bi rješavali njihove probleme. Odmah smo krenuli u projekt povećavanja kapaciteta u dječjim vrtićima, a naročito u jasličkim grupama.



Cilj je da ni jedno dijete ne ostane neupisano. Ove godine 125 djece je ostalo neupisano, ali otvaramo dodatne skupine i dodatni jaslički kapaciteti na Baredicama.


Pred nama je realizacija projekta vrtića i Sveučilišnom kampusu. U suradnji s Talijanskom unijom krećemo u realizaciju novog vrtića na Krnjevu.


Važan nam je i riječki sport, a jedna od stvari koje će se napraviti je postavljanje nove umjetne trave na riječka nogometna igrališta.


Vodimo brigu i o riječkoj kulturi. Uskoro će HKD na Sušaku biti klimatiziran. Do kraja 2022. godine bit će gotova obnova Galeba i uređenje Benčića.


Ti projekti će nas mapirati na kulturnoj karti Hrvatske. Oko obnove Galeba se vode polemike, ali mi čvrsto stojimo iza tog projekta i on će biti dovršen, obećala je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.


Goran Palčevski ocijenio je da je suradnja sa Sveučilištem u Rijeci na zavidnoj razini, kao i suradnja s KBC-om Rijeka, naročito na projektu izgradnje nove riječke bolnice.