NE DJELUJU

Rusiju sankcije vraćaju 15 godina unazad, ali imaju li utjecaja na prekid rata? Pa ne baš…

Hina

Reuters

Reuters

Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju "kao da stisneš prekidač", rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova



WASHINGTON – Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina gospodarskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvješću Instituta za međunarodne financije (IIF) objavljenom u srijedu.


No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, napose u energetskom sektoru, s druge.


Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju “kao da stisneš prekidač”, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na tiskovnoj konferenciji.




IIF u svom zadnjem izvješću predviđa da će rusko gospodarstvo pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.


Financijske sankcije – napose smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjskih dug – rast cijena i odlazak stranih tvrtka iz zemlje usporavaju inozemnu potražnju i tako “pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede”.


Autori izvješća ističu da će se “teže posljedice još osjetiti”.


Elina Ribakova je rekla da su sankcije uzdrmale globalne lance vrijednosti. U tome vidi “raspad 30 godina ulaganja i povezanosti s Europom”.


Izvršni dopredsjednik IIF-a Clay Lowery misli da ocjena uspjeha sankcija uvedenih Rusiji ovisi o tome što vlade žele postići.


“Ako se želi naškoditi gospodarstvu (…), sankcije će sigurno imati učinka” i on će se povećavati, rekao je novinarima.


No dosad se pokazalo da sankcije nisu bile djelotvorne kada je riječ o promjeni politike, dodao je.