Veze

Istraživanja pokazuju: Česti spolni odnosi povezani su s boljom kvalitetom života

Life

FOTO/PEXELS

FOTO/PEXELS

Izražavanje ljubavi kroz seks povećava vjerojatnost da parovi ostanu zajedno

Seks nije uvijek neophodan, ali može biti važan dio zdrave, ispunjene veze. Koliko je to važno može varirati od pojedinca do pojedinca. Neki ljudi mogu smatrati da je seksualna veza s partnerom apsolutno neophodna. Drugi mogu smatrati da su druge vrste intimnosti i povezanosti važnije.


 Neki od razloga zbog kojih biste mogli smatrati da je seks važan u vezi uključuju:


  • Osjećate se bliže svom partneru
  • Iskazivanje naklonosti prema partneru
  • Pronalaženje seksa zabavnog i ugodnog
  • Želja za djecom
  • Osjećaj samopouzdanja
  • Oslobađanje od stresa

Istraživanja sugeriraju da česti spolni odnosi mogu igrati ulogu u općoj dobrobiti osobe. Česti seks povezan je s većom privrženošću parova. Kad parovi dožive više naklonosti, vjerojatnije je da će tada imati i češći seks


 Prednosti seksa u odnosima


Osim individualnih prednosti za vas i vašeg partnera, redoviti seks podržava zdrav odnos na brojne načine. Na primjer, oksitocin koji se oslobađa tijekom seksa pojačava osjećaj povezanosti i poboljšava emocionalnu intimnost.


 Seks u monogamnoj vezi povećava vašu razinu predanosti i emocionalne povezanosti s drugom osobom. Izražavanje ljubavi kroz seks povećava vjerojatnost da parovi ostanu zajedno. Kao rezultat toga, seks je pozitivno povezan s nižom stopom razvoda.


Psihološke prednosti seksa


Postoje mnoge emocionalne i psihološke prednosti vođenja ljubavi (seks je snažno povezan s boljom kvalitetom života).


Neke od ovih prednosti uključuju:


Bolja slika o sebi: Seks može povećati samopoštovanje i smanjiti osjećaj nesigurnosti, što dovodi do pozitivnije percepcije o sebi.


Veće stope sreće: prema studiji iz 2015. provedenoj u Kini, više sporazumnog seksa i kvalitetniji seks povećavaju sreću.


Više veza: Kemikalije u mozgu oslobađaju se tijekom seksa, uključujući endorfine koji smanjuju razdražljivost i osjećaj depresije. Drugi hormon, oksitocin  povećava se s stimulacijom bradavica i drugom seksualnom aktivnošću. Oksitocin pomaže potaknuti osjećaj smirenosti i zadovoljstva.


Oslobađanje od stresa: Kronični stres može doprinijeti nižoj učestalosti spolnih odnosa. Međutim, seks može biti učinkovita tehnika upravljanja stresom. Seks smanjuje hormone odgovora na stres, poput kortizola i adrenalina (epinefrina), a učinci traju i do sljedećeg dana.


Poboljšana kvaliteta sna: orgazmi pokreću oslobađanje hormona prolaktina, koji pomaže u snu.


Fizičke prednosti pojačanog seksa


Prilično je intuitivno razumjeti kako seks poboljšava emocionalno zdravlje, ali postoji i niz fizičkih prednosti seksa.


Neki od njih uključuju:


Bolja fizička spremnost: Seks je oblik vježbanja. Prema American Heart Association, seksualna aktivnost je ekvivalentna umjerenim fizičkim aktivnostima, poput brzog hodanja ili penjanja na dvije stepenice. Kretanje seksa može zategnuti i tonirati trbušne i zdjelične mišiće. Za žene, poboljšani tonus mišića poboljšava kontrolu mokraćnog mjehura.


Poboljšana funkcija mozga: Preliminarne studije na štakorima otkrile su da je češći snošaj povezan s boljom kognitivnom funkcijom i rastom novih moždanih stanica. Slične su prednosti od tada uočene u studijama na ljudima. Studija iz 2018. na više od 6000 odraslih osoba povezala je čest seks s boljim performansama pamćenja kod odraslih u dobi od 50 i više godina.


Poboljšana imunološka funkcija: Seksualno aktivniji ima pozitivne učinke na imunitet. Redoviti seks može čak smanjiti  vjerojatnost da dobijete prehladu ili gripu.


Niža razina boli: Endorfini iz seksa potiču više od osjećaja dobrobiti i smirenosti. Čini se da seksualni endorfini također smanjuju migrenu i bol u leđima.


Gubitak težine: 30-minutni seks sagorijeva prosječno 200 kalorija. Nagrađujuće kemijske tvari koje se oslobađaju tijekom seksa mogu umanjiti želju za hranom i podržati gubitak težine.


Pozitivni učinci na srce: Penilno-vaginalna seksualna aktivnost (ali ne masturbacija) povezana je s nižim sistoličkim krvnim tlakom.11 Povišeni krvni tlak povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Seksualna aktivnost pomaže u širenju krvnih žila, povećavajući opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u cijelom tijelu, istovremeno snižavajući krvni tlak, piše Very Well Mind.


Dodatne fizičke prednosti: Seksualna aktivnost povećava libido i povećava podmazivanje vagine. Česti snošaji povezani su s lakšim menstruacijama i manje bolnim grčevima. Osim toga, poboljšan osjećaj mirisa, zdraviji zubi, bolja probava i sjajna koža mogu biti povezani s otpuštanjem hormona DHEA u tijelu nakon orgazma.