Antikorupcijsko vijeće

Burno saslušanje Zlate Hrvoj Šipek: ‘Nisam izložena pritisku premijera. Pritisci stižu i kroz medije. DORH ne ispunjava želje’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Imam previše posla da bi čitala portale i vijesti, izjavila je glavna državna odvjetnica



Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek danas na, za javnost otvorenoj sjednici Antikorupcijskog vijeća odgovara na pitanja članova i zainteresiranih saborskih zastupnika.


Čelnik tog tijela Nikola Grmoja (Most) pojasnio je kako je inicirao saslušanje kako bi se razjasnili pozvi premijera Andreja Plenkovića glavnoj tužiteljici i mogući utjecaj Vlade na rad DORH-a. Hrvoj Šipek je na početku izjavila da je razmišljala hoće li se uopće odazvati, ali je došla zbog “poštovanja prema institucijama Republike Hrvatske”. Razljutila ju je primjedba Grmoje kako “politika utječe na sve aspekte rada DORH-a” te kako “glavna državna odvjetnica stupanjem na funkciju dobiva faranonske ovlasti”.


“Nadala sam se da će biti prisutne i osobe koje će o pritiscima imati što reći, ali očito, čuda nema. Ustav definira DORH kao samostalno i neovisno tijelo i zabranjen je svaki oblik utjecaja i prisile”, rekla je, pa nabrojila što je sve zabranjeno u odnosu prema DORH-u.




“Nažalost, sankcije za povredu ove zabrane nisu propisane i nitko ne može biti kažnjen. Ova odredba stoji na portalu DORH-a, ali nisam sigurna da ju je itko pročitao. Mi živimo u društvu gdje je kritika, ne samo dopuštena, nego i poželjna. Tanka je granica između toga i neprihvatljivog ponašanja”, kaže Hrvoj Šipek, prenosi N1.


Rekla je da nikad nije bila izložena pritisku predsjednika Vlade.


Foto Davor Kovačević


“Predsjednik vlade ima informacije koje po zakonu smije i može imati. I ništa više. Da li postoji prisila određenih lobija – da, da li postoji prisila ljudi koji misle da znaju sve u svemu – da. Niti ja niti glavni državni odvjetnici ne živimo na pustom otoku. Imam previše posla da bi čitala portale i vijesti. DORH kojeg vodim ne ispunjava želje, a za nezadovoljnike ću imati vremena poslušati ih. Poslušati. Premijer nikada nije pitao za Paladinu. Da, bio je jedan razgovor nakon jedne izjave predsjednika da nekoga treba utamničiti. Premijer je tražio da se reagira u medijima na tu izjavu. Kao što znate nisam reagirala jer bi onda svako malo trebala kao jojo iskakati. Premijer nema nijednu informaciju koju ne bi trebao znati, isto vrijedi za predsjednika. Pokušava se voditi politička borba među stranakama i uvući u to DORH. Ja u tim igrama niti nisam niti neću sudjelovati”, poručila je Hrvoj Šipek.


Željko Jovanović ju je pitao je li mentoriranje kojem je izložena učinilo rad DORH-a boljim.


Foto Davor Kovačević


“Nitko ne mentorira mojim radom. Sve pokazuje da sam i u tim teškim uvjetima uspjela motivirati ljude i da je naš rad kvalitetan i ažuran, Zadovoljna sam rezultatima rada”, kaže glavna državna odvjetnica, prenosi N1.


Hrvoje Zekanović rekao je kako bi bilo dobro da se raspravlja i o utjecaju predsjednika Republike i da se to stavi na dnevni red, a Nikola Grmoja mu je odgovorio da nije član i da će ga ako nastavi inzistirati morati udaljiti.


Afere Žalac i Bandić


Na pitanje Karoline Vidović Krišto o aferama, Hrvoj Šipek je rekla kako joj je zanimljivo da se stalno spominje njena odgovornost o slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, te da je taj slučaj je odbačen prije nego što je ona stupila na dužnost, javlja televizija N1.


“Nisam zaustavila nikakav progon, odluka o odbačaju je donesena prije toga”, rekla je.


O slučaju uhićenja vozača pokojnog Milana Bandića, ona kaže: “Uhitili smo kog smo mogli uhititi, još nismo našli način kako na odgovornost pozvati pokojnika.”



Marija Selak Raspudić rekla je državnoj odvjetnici da je “zamutila ključnu distinkciju između javnog iznošenja mišljenja o radu DORH-a i direktnog telefonskog poziva od osobe koja je na poziciji moći”, javlja televizija N1.


“Ako taj poziv ne smatrate pritiskom, kako biste ga definirali? Je li to prijateljska razmjena mišljenja ili nešto treće”, pitala je Mostova zastupnica.


Također je pitala je li u radu DORH-a vezanom za slučaj Žalac prekršen zakon te tko su osobe koje su od OLAF-a sakrile dokumente u slučaju Žalac i rade li ste osobe i danas u DORH-u.


“Nemam namjeru ponavljati. Što se tiče Žalac, stegovni postupak nije pokretan. DORH i državni odvjetnici imaju pravo na pogrešku. Nitko ne može odgovarati za pogrešno pravno mišljenje i pravni stav. Ta zaštita postoji i kod sudaca i državnih odvjetnika. Ništa nije ukazivalo o namjeri da se prikriju dokazi i činjenice koje bi dovele do drugačije odluke”, kaže Hrvoj Šipek.


Druga opomena Zekanoviću


Zekanović je državnoj odvjetnici rekao kako mu je žao što nije tako jasno kako je govorila o pritisku premijera govorila i o pritisku predsjednika Republike. “Mi znamo da je on šaljivdžija i da ima velikih problema, vjerojatno zdravstvenih. Očekujem da to sada i vi kažete”, rekao je Zekanovića.


“Zdravstvenih problema ima predsjednik Republike kojeg sam ja birao, a bolesna osoba sjedi kraj mene”, odbrusio mu je Prkačin i napustio sjednicu. Zekanović je zbog toga dobio i drugu opomenu, a Grmoji je ponovno rekao kako ga može izbaciti sa sjednice.


Hrvoj Šipek ponovila je kako se neće upuštati u takve rasprave.


Glavna državna odvjetnica rekla je Mariji Selak Raspudić da su njene insinuacije toliko teške da je na njih teško i odgovoriti. Mostovka je prije toga govorila o slučaju Gabrijele Žalac koji je preuzeo OLAF, javlja televizija N1.


“OLAF provodi administrativne istrage. On što tvrdi OLAF može biti indikator za druge istrage, to nije dokaz i ne može se koristiti kao dokaz u postupku”, rekla je Hrvoj Šipek.


Pritisci kroz medije


“Kad sam govorila o pritiscima nisam govorila da je mene netko nazvao i tražio sastanak, ti pritisci se manifestiraju kroz medije. I na taj se način vrše pritisci, stvori se kritična masa zbog koje bi odluka DOHR-a trebala biti ovakva, a ako nije, onda se zna da je to zbog toga što je glavnu državnu odvjetnicu imenovala Vlada… U svakom demokratskom društvu se odluke donose većinom”, rekla je Hrvoj Šipek.


Zvonimir Troskot pitao je za slučaj bivšeg ministra, sada viceguvernera HNB-a Tomislava Ćorića i njegovoj ulozi u aferi Vjetroelektrane zbog koje je iza rešetaka završila tadašnja državna tajnica Josipa Rimac.


“Mogu reći općenito, izjava jednog čovjeka i njegov iskaz su dokaz ako se potvrde još nizom drugih dokaza. Tako da nije moguće na temelju jednog iskaza… Ovisi o predmetu, o čemu se konkretno radi, u predmetima složenije gospodarske prirode je potrebno provesti cijeli niz dokaza”, rekla je, kako javlja televizija N1.


Urša Raukar pitala je zbog čega DORH nije posvetio veću pažnju analizi propusta u slučaju Žalac.


Hrvoj Šipek odgovorila je da je u USKOK-u donesena odluka u veljači 2021., a ured europskog tužitelja je počeo s radom 1. lipnja. “U međuvremenu je OLAF dostavio podatke, ne DORH-u, nego uredu europskog tužitelja koji je tada zatražio da mu se dostavi taj spis. S obzirom na pravila koja su postojala i bila utvrđena, da se svi otvoreni predmeti koji bi spadali u nadležnost europskog tužitelja, ovaj predmet nije dostavljen i to je propust. Ali ne takve naravi… Da je OLAF dostavio što je trebao DORH-u, odnosno USKOK-u, ovaj predmet bi se aktivirao i istražio…”, rekla je Hrvoj Šipek.


“Mediji rade ono što DORH ne radi”


Mirela Ahmetović kaže kako je iznmno cinično prozvati medije zbog pritiska kad “mediji rade ono što DORH ne radi”, kako javlja televizija N1.


Ona navodi da su mediji otkrili aferu Žalac kad je ostao dojam da je DORH tu aferu pokušao sakriti. “I vi ste glavna državna odvjetnice zaslužni za taj dojam”, rekla je Ahmetović dodajući da je ured europskog tužitelja pokrenuo istragu temeljem napisa u medijima, što DORH ne može.


“Ne sjećam se da bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH. Premijer je javno priznao da on digne telefon i osim svoje prijatelje u EK-u nazove i državnu odvjetnicu i kaže joj s čim se slaže, s čim ne. Što je on napravio nego nazvao je i intervenirao, ne bez cilja nego u cilju zaštite Banožića od kaznenog progona. Mene bi zanimalo kako je taj razgovor djelovao na državnu odvjetnicu i zašto jer je nevjerojatno da ona osjeća pritisak od medija, oporbe, a ne od razgovora s premijerom koji od nje nešto traži, a sutra je može smijeniti”, rekla je Ahmetović dodajući da Hrvoj Šipek neće priznati pritisak, ali da drugo nije ni očekivala.


Orešković: Trebaju nas zanimati rezultati


Dalija Orešković rekla je kako ni bilo tko drugi ne bi priznao pritisak koji ne priznaje ni Zlata Hrvoj Šipek, ali da se tom temom ni ne treba previše baviti, nego da se treba baviti i da nas trebaju zanimati rezultati.