Kreativno i predivno

Bantu čvorovi – atraktivna frizura koja ima i mnogo dublje značenje

Dijana Ljubanović

FOTO/IG @xssharon

FOTO/IG @xssharon

Pletenje Bantu čvorova je jednostavna tehnika i omogućuje puno kreativnosti



Iako ćete možda primijetiti Bantu čvorove na Instagramu ili na svojim omiljenim slavnim osobama, stil ni u kojem slučaju nije nov. Uredno odvojeni zavijeni pramenovi u punđice datiraju iz Zulu kraljevstva u Africi, gdje su imali veliko značenje. Kada su Nizozemci kolonizirali južnu Afriku, koristili su riječ Bantu kao pogrdni izraz kako bi marginalizirali Afrikance (s juga).


Na kraju su Južnoafrikanci povratili Zulu riječ Bantu, što se prevodi kao ljudi. U mnogim afričkim regijama kosa se smatra moćnom, a vjeruje se da ima jedinstvenu duhovnu energiju zbog svoje blizine nebesima. Zbog toga se podignuti stilovi poput Bantu čvorova smatraju svetima.


Kako se pletu bantu čvorovi


Pletenje Bantu čvorova je jednostavna tehnika i omogućuje puno kreativnosti. Stil uključuje razdvajanje kose na dijelove, uvijanje pramenova i omotavanje uvojaka oko sebe kako bi se stvorile uredno odvojene punđe ili čvorovi. Bantu čvorove možete postići na ravnoj, mokroj ili počešljanoj kosi – izbor je vaš. Započnite stvaranjem čvorova po cijeloj kosi, a možete koristiti elastične gumene trake da učvrstite svaki čvor. Kako biste stvorili elegantne dijelove, možete pročešljati kroz kosu svoju omiljenu kremu ili gel za stiliziranje prije nego što učvrstite svoje dijelove. Preferiramo malu količinu kontrole rubova kako bismo spriječili bježanje kose. Možete biti kreativni s korakom razdvajanja rukom apstraktne linije ili dodavanjem sitnih pletenica.




Veličina vaših razdjeljaka ovisi o vama. Ako vam je kosa duža, možda ćete preferirati veće pramenove. Istodobno, kraća kosa može se razdvojiti na manja područja. Nakon što su vam dijelovi pričvršćeni, kosu uvijate u jednom smjeru od korijena do kraja. Zatim omotate kosu oko sebe kako biste stvorili oblik nalik čvoru. Konačno, krajeve možete učvrstiti dobrim zatezanjem, ukosnicom ili gumicom.



Društveni kontekst


Stil je pogrešno postavljen na bijelim modelima i slavnim osobama koje nisu crne, te je dobio nadimak i označen kao “trendi”, što diskreditira njegovu važnu povijest i svrhu. Još je 2016. Valentino predstavio kampanju u kojoj su ovu frizuru uglavnom nosile bijele manekenke. Iste godine, Khloe Kardashian objavila je od tada izbrisanu sliku na kojoj nosi Bantu čvorove, s neprikladnim natpisom “Bantu babe”.


Trenutno su Bantu čvorovi uključeni u stilove spomenute u dokumentu tzv. CROWN  Actu, zakonu koji ima za cilj okončati diskriminaciju na osnovu kose. Prema zakonu, CROWN Act zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, kojom se uskraćuju mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja zbog teksture kose, uključujući pletenice, pramenove, kovrče ili Bantu čvorove. CROWN Act trenutno je donesen u sedam država, prenosi Byrdie.


Bantu čvorovi koji su dio stilova zaštićenih Zakonom o kruni dovoljno govore o njihovoj važnosti u crnačkoj kulturi. I dok su Bantu čvorovi cool i lak način da nosite kosu, to je stil koji također treba slaviti i poštovati.