PODIGNUTA OPTUŽNICA

Sjećate li se čovjeka koji je između stabala u okolici Rijeke stavio bodljikavu žicu na koju je naletio motociklist? Pred vikendicom ima minobacačke mine

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Za građane zabranjene mine je prekrio lišćem i djelomično ukopao u zemlju.



Riječko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 62-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


Okrivljenom 62-godišnjaku se stavlja na teret da je točno neutvrđenog dana tijekom 2018. godine pa do 25. srpnja 2021. godine, u šumskom predjelu u okolici Rijeke, postavio i rastegnuo između stabala, na visini od 80 cm do 160 cm, više komada bodljikave žice s ciljem sprječavanja prolaska ljudi šumskim putem koji se nalazi na nekretnini čiji je suposjednik.


Tereti ga se da je to učinio iako je bio svjestan kako sajla zbog svoje boje, načina postavljanja i mjesta na kojem je postavljena, bez ikakvog znaka upozorenja, nije dobro uočljiva, kao i da šumsku stazu učestalo, tijekom vožnje, koriste motociklisti.




Stavlja mu se na teret da je na taj način pristao ugroziti sigurnost posjetitelja šume uslijed čega je oštećenik 25. srpnja 2021. godine, oko 16 sati, upravljajući motociklom i ne uočivši bodljikavu žicu na vrijeme, zapeo za nju u području vrata i zadobio laku tjelesnu ozljedu.


Okrivljeniku stavlja na teret i da je u istom razdoblju, s ciljem da spriječi neovlašteni ulazak u svoju vikendicu u okolici Rijeke, u dvorištu i nadomak ulaznim vratima, bez ovlaštenja i protivno članku 7. stavak 1. točka 10. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, postavio dvije minobacačke mine (čije je posjedovanje zabranjeno za građane) prekrivajući ih lišćem i ukopavajući ih djelomično u zemlju.