Najvrjednija kriptovaluta

Ostalo je tek još dva milijuna bitcoina od 21, no oni neće biti “izrudareni” za naših života

T.I.

Foto: Piqsels

Foto: Piqsels

Nagrade za rudarenje progresivno se smanjuju, a težina tog posla se povećava, pa će se preostala dva milijuna bitcoina rudariti značajno duže nego što je trebalo za stvoriti prvih 19 milijuna



Iako  nisu savršene, kriptovalute i u teoriji i praksi imaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne valute kojima se još uvijek služimo, a jedna od njih je transparentnost zbog koje je poznato da je u petak „izrudaren“ 19-milijunti bitcoin, prema podacima Bitboa.


Prekretnica pokazuje kako je kreator Bitcoina, Satoshi Nakamoto, uspio udružiti desetljeća istraživanja u različitim područjima računalne znanosti kako bi postigao unaprijed planirano smanjenje ponude u digitalnom području, jedinstvenu značajku koja je krucijalna za vrijednost najpopularnije kriptovalute.


Ovaj značajni “okrugli” broj dostupnih bitcoina dostignut je samo tri i pol mjeseca nakon što u prosincu prijeđen prag od 90% svih bitcoina koji će ikada postojati. Prag od 18,5 milijuna bitcoina bio je dosegnut u rujnu 2020. godine.




Nagrade za rudarenje progresivno se smanjuju, a težina tog posla se povećava, pa će se preostala dva milijuna bitcoina rudariti značajno duže nego što je trebalo za stvoriti prvih 19 milijuna. Prema sadašnjim procjenama, posljednji bitcoin trebao bi biti izrudaren oko 2140. godine, pod uvjetom da protokol ostane kakav je danas.


Razlog sve dužeg vremenskog perioda potrebnog za rudarenje je događaj poznat kao halving, kada se nagrada za svaki izrudareni blok prepolovi nakon što točno 210.000 novih blokova bude dodano u bitcoin blockchain. Budući da se jedan dodaje svakih 10-ak minuta u prosjeku, potrebno je nešto više od 1.400 dana za stvaranje i provjeru 210.000 blokova. Za sada je razumno pretpostaviti da se sljedeći hvalving vjerojatno neće dogoditi prije ožujka 2024. ili nakon lipnja 2024., odnosno u rasponu između 1400 i 1500 dana od posljednjeg halvinga koji se dogodio u svibnju 2020.


Kad je riječ o intenzitetu rudarenja, tzv. hashrateu, on je ovih dana na svojim povijesno najvišim razinama – premašio je 200 milijuna TH/s (terahasha po sekundi). Zahtjevnost rudarenja također je, shodno tome, na povijesno najvišim razinama, no s obzirom na planirano smanjenje ponude, očekuje se kako će se rudarenje u cijelom svijetu kontinuirano nastaviti povećavati.