Propala inicijativa

Sada je potpuno jasno da naknada za odvojeni život zastupnika neće biti ukinuta. U HDZ-u nije bilo volje…

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Nisu svi zastupnici iz Zagreba i neki imaju opravdane razloge da primaju naknade za odvojen život, izjavio je Gordan Jandroković



ZAGREB – Naknade za odvojen život saborskih zastupnika s prebivalištem izvan Zagreba gotovo sigurno neće biti ukinute. Odluka o ovom prijedlogu SDP-ovca Arsena Bauka još nije donesena, ali jasno je da u HDZ-u ne postoji volja da se velikoj skupini od 85 zastupnika uskrati tih 1.500 kuna mjesečno.


Bauk je prije više od mjesec dana, u jeku još jednog javnog zgražanja zbog povlastice koju uživaju zastupnici, predložio da se s 1. ožujka ukine naknada za odvojen život. O tome se jučer, na zahtjev Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, trebalo očitovati saborsko Predsjedništvo, ali to je tijelo odlučilo prvo zatražiti mišljenje svih zastupničkih klubova. Tako je HDZ još malo odgodio odluku o ovoj osjetljivoj temi, a iz izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića lako je zaključiti da ona neće biti u skladu s Baukovom inicijativom.


– Nisu svi zastupnici iz Zagreba i neki imaju opravdane razloge da primaju naknade za odvojen život. Sasvim sigurno ima i onih koji nemaju to pravo. Mislim da, međutim, nije dobro da zbog tih kažnjavamo sve koji su godinama primali naknadu koja im pripada, izjavio je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.




Njemu je zanimljivo da je ovaj prijedlog Baukov, premda on ne dobiva naknadu za odvojen život, kao i da se toga sjetio »nakon što je otkriveno da predsjednik SDP-a Peđa Grbin prima naknadu koji nije trebao«.


– Bauk, koji također ima dubioza u svom ponašanju vezano za određene naknade, predložio je to očito bez konzultacija sa svojim klubom. Mi u HDZ-u još o tome nismo razgovarali, moramo vidjeti kako na to gledaju kolege, posebno oni koji su izvan Zagreba, rekao je Jandroković.


Zastupnik SDP-a ga demantira.


– Klub SDP-a obavijestit će Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove da podržava moj prijedlog, ističe Bauk. On će pokušati postići da se taj Odbor o naknadama za odvojen život izjasni ne čekajući mišljenje svih klubova.


– Smatram da je prošlo dovoljno vremena da Odbor odluči o mom prijedlogu i to ću zatražiti na sljedećoj našoj sjednici. Sve ostalo je pitanje za vladajuće. Oni imaju dovoljno glasova da prijedlog prihvate, odbiju ili predlože nešto drugo, naglašava Bauk, koji se slaže s procjenom da HDZ neće dopustiti ukidanje ove novčane naknade. U to ga je uvjerila i rasprava na sjednici Odbora prije mjesec dana, na kojoj je zaključeno da se obrate Predsjedništvu. Nitko od članova Odbora koji su zastupnici HDZ-a, kaže Bauk, nije tom prilikom podržao njegovu namjeru. No, HDZ nastavlja politički taktizirati jer su svjesni nepopularnosti u javnosti zastupničke naknade za odvojen život.


U međuvremenu je Peđa Grbin, koji je tu naknadu primao i dok je već u Zagrebu živio sa suprugom, realizirao svoju najavu i 50 tisuća kuna koje je stekao na taj način uplatio je u humanitarne svrhe. Odbija reći kome je konkretno pomogao. Inače, u HDZ-u su zadovoljni izostankom potpore lijeve oporbe Mostovom prijedlogu opoziva Borisa Miloševića, Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića. Jandroković je jučer komentirao da »vidi da im baš nešto u zadnje vrijeme ne ide usaglašavanje«.