Guvernerova palača

Izložbu ‘D’Annunzijeva mučenica’ čuvala policija, glumio oca fašizma pa ga legitimirali

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Izložba je postavljena iz pozicije muzejske struke, potvrđujući stav da o kontroverznim pitanjima treba progovarati u muzejima, arhivima, na temelju istraživanja povijesne građe, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek



RIJEKA – Još od predstava Olivera Frljića u HNK-u Ivana pl. Zajca ne pamtimo da je neki kulturni događaj morala »čuvati« policija. To se dogodilo na otvorenju izložbe »D’ Annunzijeva mučenica/L’olocausta di D’Annunzio«, koja je u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja privukla masu posjetitelja i medija.


Nakon incidenta koji se jutro uoči otvorenja izložbe dogodio ispred Guvernerove palače, samo otvorenje prošlo je u miru, ali se ispred Guvera ipak pojavio ekscentrično odjeveni pojedinac koji je »glumio« D’Annunzija.


D’ Annunzio – preteča fašizma


Prema protokolu koji smo dobili nije bila najavljena hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je otvorila izložbu, istaknuvši da ona tematizira jedno vrlo turbulentno povijesno razdoblje Rijeke, ali i općenito povijesti 20. stoljeća koje su obilježile pogubne ideologije.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





– Izložba »D’ Annunzijeva mučenica« pokazuje destruktivne posljedice jedne ideologije koja je pokušala uništiti multietničnost Rijeke. Izložba je postavljena iz pozicije muzejske struke, potvrđujući stav da o kontroverznim pitanjima treba progovarati u muzejima, arhivima, na temelju istraživanja povijesne građe – bez ideoloških iskrivljavanja i dnevnopolitičkih manipulacija – istaknula je Obuljen Koržinek.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je riječ o prvoj velikoj izložbi u kontekstu projekta Rijeke-Europske prijestolnice kulture, a kritički se osvrnuo i na događaje toga dana u Rijeci i Italiji.


– Postavljanje spomenika D’ Annunziju u Trstu skandalozno je u kontekstu moderne Europe izgrađene na antifašizmu, razumijevanju i toleranciji. D’ Annunzio je bio preteča fašizma i vojnom silom ušao je u Rijeku koja je tada imala status slobodnog teritorija. Ova izložba govori o čovjeku koji je uništio sve što je dotaknuo i o ženama koje su bile njegove žrtve – kazao je Obersnel.


Rijeka mučenički grad


Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, još je jednom ukazala na važnu edukativnu dimenziju muzeja, a autorica izložbe Tea Perinčić podsjetila je da je Rijeka prije 100 godina bila mučenički grad.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Nadam se da smo danas, 100 godina kasnije zreliji, a ovom izložbom želimo podsjetiti na jedno mračno povijesno razdoblje iz čega nešto treba naučiti. Vrijeme je da se odmaknemo od paradigme od prije sto godina – naglasila je Perinčić.


Autorica izložbe je i Ana-Maria Milčić, koja je istaknula da je s obzirom na aktualna događanja i za Italiju i Hrvatsku važno da institucije čuvaju integritet struke. Emina Višnić, direktorica TD RIJEKA 2020, rekla je da izložba »D’ Annunzijeva mučenica« odašilje jasne poruke, da je važno govoriti o prošlosti te o stvarima koje nas muče i danas.


U ime primorsko-goranskog župana obratila se Sonja Šišić, pročelnica Odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.