UŠP DELNICE

Pandemija prolazi – problem šumarskog kadra u Gorskom kotaru i dalje ostaje

Marinko Krmpotić

Iako je više od pola uposlenih zbog pandemije bilo izvan pogona, dobrom organizacijom ostvarili su plan proizvodnje od 492.000 kubika drvne mase. Nadaju se nastavku dobrih rezultata, vrijeme ih zasad služi, no muči ih dobna struktura zaposlenika, od kojih su mnogi pred mirovinom



DELNICE – Usprkos svim nimalo bezazlenim poteškoćama, poslovanje Uprave šuma podružnice Delnice tijekom 2021. godine bilo je uspješno i s ostvarenim se rezultatima može itekako biti zadovoljan, ističe Ivana Pečnik Kastner, voditeljica UŠP-a Delnice, jedne od najvećih podružnica Hrvatskih šuma. Završni financijski pokazatelji, napominje, bit će poznati u ožujku, ali je već sada jasno da će biti pozitivni.


Desetkovani koronom


»Iza nas je još jedna vrlo izazovna godina koju je obilježila pandemija koronavirusa, i koju smo osjetili kroz 150 oboljelih zaposlenika i 190 zaposlenika u samoizolaciji. To je veliki broj s obzirom na to da je zaposleno ukupno nešto više od 600 ljudi. Dakle, više od pola uposlenih moralo je zbog pandemije na neko vrijeme zaustaviti rad. No, usprkos tome, dobrom organizacijom ostvarili smo u potpunosti zadani plan proizvodnje koji je iznosio 492.000 kubika drvne mase. Od toga 125.000 kubika otpada na sanaciju slučajnog prihoda – vjetroizvale, potkornjak i sušci.


Dobro je i to što smo se s etatima vratili na količine kakve smo imali prije ovih elementarnih nepogoda koje su udarile na naš kraj – ledolom, širenje smrekovog potkornjaka i vjetroizvale. Možda je zbog toga neupućenima izgledalo da vršimo prekomjernu sječu, ali to nije točno. Radili smo pojačano stoga što se šumska površina morala sanirati od velike količine oštećenih stabala uslijed elementarnih nepogoda. Sad se polako vraćamo redovnom gospodarenju, šuma se dobro prirodno pomlađuje, odnosno priroda se sama u velikoj mjeri uspješno obnavlja, što nam puno pomaže, a mi svoj doprinos dajemo dodatno kroz radove njege i pošumljavanja.


Blaga zima prednost




Za ovu godinu plan proizvodnje je iznova oko 500.000 kubika neto drvne mase. Vjerujem u kvalitetnu realizaciju, tim više što nas za sada zima pušta da radimo i tijekom mjeseci kad je to obično nemoguće. Uz naše radnike, na terenu će, bude li nam potrebna ispomoć u radovima, raditi i djelatnici naših podružnica iz drugih dijelova Hrvatske.


Ivana Pečnik Kastner


Stoga ne očekujemo poteškoće u proizvodnji, ali ono o čemu moramo razmišljati je zapošljavanje kvalitetnog kadra. Dobna struktura naših zaposlenika je veća od 50 godina i mnogi će ubrzo u mirovinu, među njima i značajan broj šumarskih tehničara i inženjera. Posebno bismo voljeli da se obnovi smjer šumarskog tehničara u Srednjoj školi Delnice jer će nam vrlo brzo trebati mladih šumara stručnjaka, od tehničara pa do inženjera. Baš stoga dajemo punu podršku inicijativama vezanim uz obnovu obrazovanja za šumarskog tehničara i spremni smo i kao državna firma u tome pružiti svu potrebnu pomoć«, najavila je Ivana Pečnik Kastner, ravnateljica delničke Uprave šuma.


Odlični rezultati Pansiona Lovački

Ivana Pečnik Kastner posebno ističe i vrlo dobre rezultate vezane uz turističke djelatnosti ove podružnice: »Bilježimo vrlo kvalitetan rad Pansiona Lovački u Delnicama koji se uklapa u pozitivnu sliku turističkih zbivanja u Gorskom kotaru, a to znači da raste broj ljudi koji koriste usluge tog objekta. Konkretno, imamo 30 posto više i noćenja i dolazaka. Time smo jako zadovoljni i naravno da ćemo nastojati nastaviti te trendove. Vjerujem da znamo kako, jer i do ovih rezultata došli smo ne samo zbog interesa za Gorski kotar pojačanog pandemijom, već i stoga što smo promijenili odnos prema predstavljanju tog objekta i turizma općenito. Također su nam pojačani i rezultati vezani uz lovni turizam, tako da smo i s time zadovoljni, posebno jer na ta oba područja turizma imamo dodatne mogućnosti razvoja«, rekla je Pečnik Kastner.